Newsflash
Interviuri

Neurochirurgie în spirit european

de Dumitru ŞERBAN - iun. 26 2015
Neurochirurgie în spirit european

La începutul acestei luni, la Iaşi, s-a desfăşurat al 41-lea congres al Societăţii Române de Neurochirurgie (SRN). Mai multe detalii ne-a oferit dr. Bogdan Iliescu, trezorierul SRN şi secretar general al reuniunii.

 

 
 
 
 
 
 
 
Care au fost principalele teme discutate la congresul SRN?
Ediţia din acest an a fost dedicată progreselor din diversele supraspecializări neurochirurgicale. Astfel, s-au pus în discuţie cele mai noi evoluţii în neurooncologie, în tratamentul patologiei coloanei vertebrale şi măduvei spinării şi, mai ales, în domeniul patologiei vasculare. Am asistat la o etalare de concepte, tehnologii şi tehnici de ultimă oră care au revoluţionat tratamentul afecţiunilor neurochirurgicale ale sistemului nervos. Reuniunea a adus două premiere în istoricul congreselor SRN: prima sesiune comună a SRN şi a Societăţii francofone de neurochirurgie; de asemenea, participanţii la congres au beneficiat de cursuri de neuroanatomie 3D şi de prezentări ale endoscopiei intracraniene 3D. Manifestarea a inclus două evenimente importante în viaţa neurochirurgicală românească: lansarea volumului de neurochirurgie din cadrul Tratatului de Chirurgie (sub redacţia prof. dr. Irinel Popescu, coordonat de prof. dr. Ştefan I. Florian şi prof. dr. Ion Poeată) şi lansarea primului grup de lucru al SRN, grupul neurovascular minim invaziv.

 

    Ce personalităţi au fost prezente la eveniment?
    Ne-am bucurat de prezenţa unor figuri importante ale neurochirurgiei europene: prof. dr. Juha Hernesniemi, autoritate mondială în neurochirurgia vasculară, prof. Alexandros Andreou, preşedintele societăţii elene de neurochirurgie, prof. Miroslav Vukić, preşedintele societăţii croate de neurochirurgie, prof. dr. Christian Raftopoulos, preşedintele societăţii francofone. Congresul a avut participanţi din toate centrele de referinţă din ţară şi numeroşi tineri neurochirurgi au văzut în programul congresului o ocazie excelentă de a-şi aduce la zi cunoştinţele în domeniile de bază discutate la Iaşi.

 

    Ce înseamnă Iaşiul pentru neurochirurgia românească?
    Iaşiul a fost pentru a doua oară gazda congresului SRN, după ediţia din 2007. De asemenea, tot pentru a doua oară în istoria societăţii noastre, capitala Moldovei deţine conducerea SRN (prin prof. dr. Ion Poeată), o recunoaştere a statutului de centru de referinţă în neurochirurgia românească. Acest statut este motivat atât de realizările prezente, cât şi de istorie: neurochirurgia ieşeană are o tradiţie de 82 de ani de activitate continuă, fiind primul centru din ţară cu o importanţă regională,naţională, europeană şi mondială recunoscută. Aici s-a înfiinţat prima clinică dedicată neurochirurgiei din ţară şi tot aici s-a deschis, în 1972, primul spital, cu o concepţie inovatoare pentru acea vreme, dedicat sistemului nervos, ceea ce azi am numi centru de neuroştiinţe clinice.

 

    Ce concluzii s-au desprins în urma congresului?
    Trăim o perioada fascinantă şi entuziasmantă în neurochirurgie. Foarte multe domenii şi tehnici sau tehnologii au ajuns la maturitate. Înţelegerea noastră este acum la un nivel care ne permite o rezolvare corectă a multor patologii neurochirurgicale, cu beneficiu maxim pentru pacient. Neurochirurgia românească reduce cu repeziciune decalajul tehnologic şi, mulţumită unei noi generaţii, motivate, dedicate şi educate în spiritul european, tinde să devină un partener egal ca performanţă în familia europeană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe