Newsflash
Interviuri

Neticheta*, aliatul medicilor în online

de Florentina Ionescu - iul. 17 2020
Neticheta*, aliatul medicilor în online

Asociaţiei Medicilor de Familie București – Ilfov (AMF-B), a mărturisit că are o relaţie specială cu social media.

Sandra AlexiuEa se ocupă, pe lângă postările adresate pacienţilor, și de intervenţii educaţionale și de informare pentru medicii de familie.

Social media poate fi o oportunitate pentru medici în demersul lor de a face educaţie pentru pacienţi și de a se menţine informaţi în domeniul profesional. Toate acestea vin la pachet cu un consum emoţional și de timp, pe care fiecare trebuie să decidă, onest, dacă și cum îl poate gestiona.

În ce scop folosiţi social media?

Folosesc Facebook, atât postările publice, postările pe grupuri, cât și mesageria. Îmi ocupă destul de mult timp, așa încât nu mă mai pot duce și pe alte platforme.

Personal, folosesc Facebook în proporţie de 99% în scop profesional, majoritatea postărilor mele sunt legate de specialitatea de medicina familiei, fie la nivel profesional, fie la nivel managerial.

În plus, fac parte dintr-un grup destul de mic de medici care se ocupă și de educaţia pacienţilor în mediul online, fiind implicată în câteva grupuri de pacienţi, într-o pagină dedicată pacientului, sau colaborator la alte platforme de educaţie.

De câte ori pe zi folosiţi, cu aproximaţie, social media?

Până la apariţia cazurilor de COVID-19 foloseam Facebook, consultam postările și vizibilitatea postărilor, atât pe ale mele, cât și pe cele organizaţionale, dar sporadic. Însă pandemia de COVID-19 a modificat mult acest aspect.

Deoarece comunicarea pe Facebook și feedbackul sunt mult mai rapide, practic, astăzi pot spune că intru zilnic pe Facebook, mai ales că am organizat, pe lângă postările adresate pacienţilor, și intervenţii educaţionale și de informare pentru medicii de familie.

În plus, datorită legalizării teleconsultaţiilor, am și numeroase conversaţii cu pacienţii zilnic, pe mesagerie.

Cam câte ore petreceţi pe social media?

În medie, trei ore pe zi. Depinde foarte mult de raportul între postări, partea de educaţie și partea de teleconsultaţii. Acest raport se modifică zilnic.

Când și cum v-aţi creat conturile pe aceste reţele de socializare?

Am cont personal pe Facebook de 12 ani, dar mai recent, de câţiva ani am și alte tipuri de intervenţii. Pagina dedicată pacienţilor are aproximativ trei ani, pagina profesională a AMF-B, pe care o conduc, are și ea deja câţiva ani.

Social media, un prieten sau un dușman

Vă produceţi singură conţinutul pentru reţelele de socializare? Cât timp dedicaţi creării de conţinut, pe zi?

Pentru contul personal da, postez singură, la fel și pentru intervenţiile în grupurile de medici. Pentru contul AMF-B avem o persoană angajată în cadrul asociaţiei, care se ocupă cu crearea contentului online, pentru emiterea newsletterelor, alcătuirea recomandărilor pentru medici.

În măsura în care conţinutul este acceptabil ca mesaj pentru pacienţi, purtăm mai departe mesajele noastre între diverse tipuri de conturi și grupuri, prin share direct sau adaptat.

În ţara noastră social media e un prieten al medicilor sau un „dușman”?

Poate fi în egală măsură și dușman, și prieten. Depinde mult de păstrarea regulilor de netichetă [regulile de conduită recomandate internauţilor – n. red.], de intervenţia obiectivă, de modul în care selectezi sursele, gestionezi resursele și de felul în care construiești mesajele.

În plus, cred că au o importanţă covârșitoare consecvenţa, coerenţa, seriozitatea în alegerea momentului și a conţinutului expus în social media.


Notă autor:

*Cuvântul „netichetă” s-a format prin alăturarea termenilor „net”, prescurtarea de la „internet”, și „etichetă”. El înseamnă respectarea viziunii celorlalţi utilizatori și atitudinea de politeţe atunci când cineva postează părerile pe grupurile de discuţii online ori pe reţelele de socializare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe