În perioada 6–8 octombrie 2011, la Muzeul Naţional de Artă al României (sala Auditorium) se va desfăşura a XIX-a ediţie a Congresului Naţional de Endocrinologie, cu participare internaţională, temele principale fiind controversele în osteoporoză şi endocrinologia oncologică. Congresul va fi precedat de Cursul de endocrinopediatrie (5–6 octombrie), ce vizează tulburările de creştere. Mai multe detalii despre congresul endocrinologilor români ne oferă dna prof. dr. Simona Fica, preşedinta Societăţii Române de Endocrinologie, într-un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

 "> Multidisciplinaritate şi noutăţi la Congresul Naţional de Endocrinologie - Viața Medicală
Interviuri

Multidisciplinaritate şi noutăţi la Congresul Naţional de Endocrinologie

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 5 2011
Multidisciplinaritate şi noutăţi la Congresul Naţional de Endocrinologie

În perioada 6–8 octombrie 2011, la Muzeul Naţional de Artă al României (sala Auditorium) se va desfăşura a XIX-a ediţie a Congresului Naţional de Endocrinologie, cu participare internaţională, temele principale fiind controversele în osteoporoză şi endocrinologia oncologică. Congresul va fi precedat de Cursul de endocrinopediatrie (5–6 octombrie), ce vizează tulburările de creştere. Mai multe detalii despre congresul endocrinologilor români ne oferă dna prof. dr. Simona Fica, preşedinta Societăţii Române de Endocrinologie, într-un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

 

Interviu cu dna prof. dr. Simona Fica, preşedinta Societăţii Române de Endocrinologie (SRE)

   – La începutul lunii octombrie, la Bucureşti, Societatea Română de Endocrinologie va organiza a XIX-a ediţie a Congresului Naţional de Endocrinologie. Ce aţi pregătit pentru participanţi, anul acesta?
  – Pentru noi este foarte important acest congres. Ultima dată când s-a desfăşurat în Bucureşti a fost în 2005 – e multă vreme de atunci. Anul acesta, am pregătit şi un curs precongres, cu o temă foarte importantă: actualităţi în endocrinopediatrie. La acest curs, lectori vor fi endocrinologi şi pediatri cu preocupări în domeniu, dar ne vom bucura şi de prezenţa unor invitaţi străini foarte cunoscuţi. Programul se adresează tuturor medicilor care tratează copiii cu boli endocrine. Patologia endocrină pediatrică intră în curricula de specialitate a endocrinologiei, astfel că sunt specialişti având ca principală preocupare endocrinopediatria. De exemplu, la Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon“ există o secţie de profil, la Clinica de Endocrinologie din Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias“ avem şi noi un compartiment de endocrinopediatrie… De fapt, în aproape trei sferturi din cazuri, endocrinologii sunt cei care tratează cazurile pediatrice cu boli endocrine. Există însă, în special în vestul ţării, la Timişoara, dar şi în Ardeal, la Cluj, specialişti pediatri care au obţinut şi a doua specializare, în endocrinologie, şi se ocupă de copiii cu boli endocrine. În Bucureşti, s-a reuşit ca aproape toate spitalele de pediatrie să aibă şi un specialist endocrinolog. Patologia specifică include deficitul de hormoni de creştere, afectarea tiroidiană, suprarenală, tulburările metabolice, problemele de intersexualitate etc. În cadrul Societăţii Române de Endocrinologie există şi un grup de lucru de endocrinopediatrie, care şi-a propus să îi adune pe toţi specialiştii cu preocupări în domeniu.
   – Ar fi utilă şi implicarea pediatrilor, a medicilor de familie, pe această temă…
  – Noi îi aşteptăm şi pe medicii de familie sau pe medicii şcolari să participe la cursul pe care îl organizăm. Avem o relaţie foarte bună, de altfel, cu medicii şcolari din Bucureşti, mai ales cu departamentul din cadrul Primăriei Capitalei care se ocupă de medicina şcolară. Anul acesta, împreună cu ei, clinica noastră de endocrinologie, în colaborare cu clinica de pediatrie din Spitalul „V. Gomoiu“, am realizat un studiu-pilot populaţional, o premieră în România, în şcolile din Bucureşti. Am evaluat copii de la clasa întâi până la ultimul an de liceu. Din echipa de cercetare au făcut parte şi colegi de la catedra de epidemiologie.
   – Revenind la Cursul de endocrinopediatrie, am văzut că programul include şi prezentări ale unor lectori din străinătate.
  – Sunt profesori cu care colegii noştri din endocrinopediatrie au legături de foarte mulţi ani. O parte din lectorii străini sunt membri în societăţile europene şi internaţionale de profil, cu care, de altfel, au mai fost organizate cursuri, în urmă cu doi-trei ani, de dl dr. Mircea Popa, atunci şeful secţiei de endocrinopediatrie de la Institutul „Parhon“.
   – Practic, problematica bolilor endocrine la copil face şi legătura dintre curs şi congres. În chiar deschiderea Congresului SRE este programată o conferinţă plenară…
  – …A profesorului Martin Savage (Londra). Sigur că da, am vrut să facem această legătură! Profesorul Savage o să discute despre o anumită formă de nanism hipofizar şi, în acelaşi timp, sperăm să ne răspundă la întrebările legate de tratamentul cu hormoni de creştere la copiii bolnavi de cancer. În felul acesta, facem mai departe legătura cu una din cele două teme ale Congresului: oncologia endocrină şi osteoporoză. Caracteristic pentru problematica aleasă este că sunt preocupări în care putem fi alături de alţi specialişti, şi acest aspect ni se pare deosebit de important, atunci când organizăm reuniunile noastre. Să putem face schimb de experienţă şi cu colegii din alte specialităţi. Legat de oncologia endocrină, vreau să menţionez conferinţa profesorului Kjell Öberg (Uppsala), binecunoscut în domeniul tumorilor neuroendocrine, subiect care îi preocupă şi pe oncologi, gastroenterologi, anatomopatologi… Apoi, sunt tumorile hipofizare, care îi implică pe neurochirurgi. În continuare, dl dr. Radu Mihai, consultant la Oxford, va vorbi despre cancerul adrenal. Şi pe tema osteoporozei, vor fi două simpozioane interesante – la unul dintre ele va participa profesorul Socrates Papapoulos (Leiden). Iarăşi o temă de graniţă, căci de osteoporoză, pe lângă endocrinologi, se ocupă şi reumatologii, ortopezii, balneologii. Sperăm ca la congresul nostru să vină cât mai mulţi colegi, iar noi vom asigura un program de înaltă ţinută ştiinţifică.
   – Ce alte subiecte vor mai fi abordate în cadrul Congresului?
  – O temă actuală va fi legătura dintre diabet, obezitate şi oncologie. Studii recente arată că pacienţii cu diabet şi obezitate prezintă mai frecvent anumite tipuri de cancer. Apoi, unele medicamente recomandate pentru diabet pot să agraveze evoluţia patologiei oncologice, în vreme ce altul ar avea, se pare, un efect protector. Este o temă ce nu a fost abordată până acum la congresele noastre. Apoi, dna prof. dr. Maria Alevizaki (Atena) va vorbi despre cancerul tiroidian. Ea va reprezenta, totodată, Societatea Europeană de Endocrinologie, din al cărei board face parte. Aş mai aminti şi conferinţa plenară a profesorului Rosario Pivonello (Napoli), despre medicaţia în boala Cushing. Tot legat de terapie, profesorul Öberg va prezenta actualităţile în managementul tumorilor neuroendocrine. Dar, pe lângă aceste conferinţe plenare şi simpozioane, unde specialiştii vor expune propria experienţă şi noutăţile din literatura de specialitate, vor fi şi sesiuni de comunicări orale, unde tinerii cercetători îşi vor prezenta rezultatele studiilor. Ne bucurăm şi că avem acceptate, până la această dată, 90 de lucrări ale tinerilor specialişti, chiar rezidenţi. Mai trebuie spus că SRE oferă, pentru tinerii cu vârsta sub 35 de ani, două premii, pentru cel mai bun poster, respectiv pentru cea mai bună comunicare orală. Probabil că se va alege o lucrare din oncologia endocrină şi una din osteoporoză. Ca întotdeauna, suntem ajutaţi de firmele de medicamente, pentru organizarea reuniunii noastre. Şi acestea se implică în premierea tinerilor cercetători, dar şi a seniorilor. Va fi un premiu oferit pentru endocrinopediatrie şi un altul pentru o lucrare vizând adenomul hipofizar. Iată, deci, motive suplimentare pentru ca tinerii să se implice activ şi să participe la Congresul SRE.
   – Ce urmează după acest congres, pentru SRE?
  – La acest Congres, va avea loc şi Adunarea generală a Societăţii Române de Endocrinologie, anul acesta urmând să aibă loc şi alegeri pentru conducerea SRE. Vom încerca, totodată, să stabilim o agendă a tuturor manifestărilor în care este implicată SRE. Printre altele, există şi intenţia de a organiza anual un curs de endocrinopediatrie, alături de colegii pediatri, în vestul ţării. Suntem mândri de Societatea Română de Endocrinologie. Sigur, există şi alte societăţi de endocrinologie, dar prin Societatea Naţională – SRE – îi ajutăm pe toţi ceilalţi în manifestările lor şi ne bucurăm de fiecare dată când suntem împreună.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe