Newsflash
Interviuri

Mircea Dincă: Un maseur are nevoie de cunoştinţe medicale și de multă practică

de Dorina Novac - dec. 28 2020
Mircea Dincă: Un maseur are nevoie de cunoştinţe medicale și de multă practică

Mircea Dincă, terapeut cu peste patru ani de experiență în masajul terapeutic, somatic și în reflexoterapie, spune că pacientul trebuie să-și cunoască afecțiunea înainte de a apela la kinetoterapie.

Masajul terapeutic este o metodă de a elibera tensiunea musculară și are un efect benefic asupra întregului organism, a explicat Mircea Dincă, într-un interviu pentru Viața Medicală.

Mircea Dinca
Mircea Dincă

Potrivit lui, masajul acționează asupra țesutului muscular, dar și asupra sistemului cardiovascular, îmbunătățește aportul de oxigen în diferite zone și automat previne apariția contracturilor musculare.

Mircea Dincă a subliniat că, pentru anumite tipuri de masaj, maseurul trebuie să aibă și cunoștințe medicale. De asemenea, spune el, este foarte importantă partea practică, dar și grija și răbdarea pe care o ai pentru oameni.

Cum ați ajuns să practicați această meserie?

Inițial am dat la medicină, ulterior m-am reprofilat, iar acuma din nou vreau să revin către medicină. Mă pregătesc pentru admitere, în paralel cu munca. În anul în care m-am retras de la medicină am început să fac cursuri de masaj și așa am descoperit domeniul masajului, al terapiei manuale. În momentul de față lucrez cu doamna doctor Georgiana Tache. Aș putea să spun că este un mentor pentru mine.

Ce tipuri de masaj practicați?

Practic masajul terapeutic, somatic și reflexoterapia. Însă drenajul limfatic este terapia în care m-am specializat și o practic cel mai mult. De fapt, în masajul terapeutic am putea încadra orice tip de masaj, inclusiv masajul de relaxare. Masajul terapeutic se referă la faptul că este un masaj profesionist. Noi folosim termenul de masaj terapeutic pentru a ne referi la un masaj mai de profunzime.

În ce constă reflexoterapia?

Este o metodă de prevenție și mai apoi de diagnosticare și tratament a multiplelor afecțiuni ale diferitelor sisteme, în ideea în care noi în talpă și în palmă avem zone care corespund pentru fiecare organ și sistem de organe din corp. Este un fel de presopunctură prin care noi stimulăm niște receptori ca să primim un răspuns de la sistemul nervos. Acesta este mecanismul de feedback nervos prin care funcționează reflexoterapia.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se prezintă românii?

În general sunt probleme musculo-scheletice: zona spatelui și afecțiunile coloanei vertebrale. Multe persoane duc un stil de viață sedentar, iar acest aspect contribuie la apariția contracturilor și a tensiunii musculare. Astfel, masajul este o formă foarte bună de a elibera tensiunea musculară și de a avea un efect benefic asupra întregului organism. Acesta acționează asupra țesutului muscular, dar și asupra sistemului cardiovascular. Îmbunătățește aportul de oxigen în diferite zone și automat previne apariția contracturilor musculare.

„Lucrăm în strânsă legătură cu medicii”

Există situații în care masajul trebuie evitat sau este contraindicat?

Depinde de tipul de masaj și de persoană sau de afecțiunile pe care le are aceasta. În general, dacă vorbim despre un masaj sedativ, aici mă refer la un msaja relaxant, pot să spun că poate fi făcut oricărei persoane. Însă cu mici excepții – mă refer la persoanele cu tumori. Sunt foarte puține afecțiuni în care nu s-ar recomanda nici masajul de relaxare. Recent s-a descoperit că și asupra persoanelor cu cancer se poate face masajul, dacă se evită zona respectivă sau dacă se face pe o altă zonă. Deci, nu este contraindicat total.

Dar contează foarte mult specialistul sau persoana care execută procedura. De asemenea, este important ca pacientul să-și cunoască afecțiunea. Să fi făcut un control prealabil, să se fi sfătuit cu un medic.

Primiți pacienți de la medici?

Da, lucrăm în strânsă legătură cu medicii și știm bine toate afecțiunile pe care le au pacienții. Sunt foarte puține persoane care vin fără o consultație sau fără o fișă de consultație. Doar cu mici excepții, vorbim aici de masajul de relaxare, unde nu este neapărat nevoie de o consultație în prealabil. Dar pentru orice altă formă de terapie, este necesar ca pacientul să-și facă o consultație la un medic, să fie văzut și să i se facă o fișă de tratament. Medicii pun schema de tratament în funcție de situația cu care s-a prezentat pacientul. Iar noi urmărim, ne adaptăm și lucrăm pe fișa respectivă.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de masaj?

Acuma, mai nou, sunt foarte multe, cu diferite zone de proveniență. Pot să vă spun despre cele clasice. Cumva, din ele derivă toate. Este vorba despre masajul de relaxare pe care-l știe toată lumea. Este cel mai răspândit tip de masaj. În general, diferența se face între manevrele folosite și intensitatea pe care o folosești. Reflexoterapia și drenajul limfatic sunt mai mult o presopunctură. Masajul în profunzime, masajul anticelulitic, sunt terapii prin masaj care se desfășoară pe un segment mai mare al corpului.

Ce aparate folosiți?

Pentru masaj nu prea folosim aparate. Le folosim doar pe partea de fizioterapie. Aparatul pe care-l asociem foarte mult cu masajul este tecarul – un aparat de fizioterapie care se bazează pe un circuit pe care-l creezi. Se bazează pe un impuls trimis și un feedbak de la sistemul nervos -, ca raspuns are o creștere a temperaturii în zona locală. Pacienții resimt o căldură pe zona respectivă și se detensionează și relaxează foarte bine musculatura. Dar mai are și alte beneficii, inclusiv de îndepărtarea durerii. Mai avem instrumentele ergon, care sunt niște instrumente create special pentru a se plia pe diferite zone (articulații). Este mai dureros ca procedură, dar este foarte benefic în a trata contracturile și în a detensiona mușchii.

Este văzut ca un moft

Ați avut experiențe neplacute în timpul terapiilor, ne puteți prezenta câteva?

Oamenii nu au o cultură în zona asta, a masajului. Adesea este văzut ca un moft. Masajul este foarte benefic chiar dacă persoana nu are nicio problemă de sănătate. Am avut pacienți care au venit pentru o anumită terapie, pentru un anumit tratament, fără să cunoască despre ce este vorba. Cumva, nu întotdeauna se fac asocierile potrivite. De exemplu, unii pacienți asociază masajul limfatic cu masajul de relaxare. Deci, sunt persoane care cataloghează terapia în funcție de niște criterii nu neapărat corecte.  

Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat în activitatea dumneavoastră profesională?

Faptul că nu este un tratament unic pentru toți pacienții și că fiecare persoană reacționează diferit. De aceea, este nevoie de tratament personalizat, individualizat. Experiența în acest domeniu ne-a arătat că sunt foarte mulți pacienți cu un diagnostic asemănător, chiar și factorii care au contribuit sunt similari. Și totuși, aceeași afecțiune cu aceeași schemă de tratament nu răspunde la fel pentru două persoane. Nu este suficient să cunoști afecțiunile, să cunoști organismul, să știi ce ai de făcut teoretic pentru situația respectivă, dar să ai deschiderea și dorința de a înțelege persoana care vine la masaj.

Ce îi sfătuiți pe viitorii maseori care sunt la început de drum?

Să facă cu pasiune ceea ce fac, să încerce să găsească entuziasm și pasiune în fiecare aspect al profesiei, pentru că asta o să le aduncă până la urmă cele mai mari satisfacții. O să le ofere și garanția succesului. Le doresc să aibă deschiderea și dorința de a învăța mai mult și să nu se mulțumească cu nivelul la care sunt. Pot să fii foarte bun, dar întotdeauna mai ai de învățat!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe