Newsflash
Interviuri

Miotomie endoscopică la pacientul pediatric

de Demostene ŞOFRON - mar. 11 2016
Miotomie endoscopică la pacientul pediatric
     Echipa de specialiști condusă de prof. dr. Marcel Tanțău a înregistrat recent o nouă reușită națională și sud-est europeană: miotomia perorală endoscopică la un copil de patru ani și jumătate, care fusese diagnosticat cu acalazie cu mai bine de doi ani în urmă. Reușita intervenției îi va asigura o dezvoltare normală unui copil din Buzău care avea dificultăți în deglutiție.
     Miotomia perorală endoscopică (Peroral Endoscopic Myotomy – POEM) se practică cu succes în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca (IRGH) încă din 2013. Până în prezent, în acest centru au fost efectuate și tratate cu succes aproximativ 50 de cazuri reprezentând pacienți adulți. Institutul este singurul centru medical din țară în care se efectuează acest tip de intervenție, urmare a unor apreciabile investiții financiare, dar și a pregătirii personalului medical.
     Miotomia perorală endoscopică se aplică în cazurile de acalazie care nu răspund terapiilor standard, în tulburările esofagiene spastice cuplate cu inabilitatea sfincterului esofagian de a se deschide pentru a permite trecerea alimentelor în stomac. În lume, prima intervenție de acest gen a fost efectuată în anul 2008 în Japonia, pe o persoană adultă. În cadrul intervenției, prin mucoasa esofagiană se face un tunel până la mușchi, după care se taie fix mușchiul, nealterând poziționarea esofagului în raport cu stomacul. La copii, intervențiile sunt mai rare, riscul este la fel de ridicat, iar orice reușită este semnificativă.
     Prof. dr. Marcel Tanțău ne povestește în următoarele rânduri despre cazul special pe care l-a tratat cu succes în institutul de la Cluj.
 
 
 
 
 
     – Domnule profesor Tanțău, ce recomandă IRGH pentru realizarea intervențiilor POEM?
     – La IRGH Cluj-Napoca s-au făcut investiții de peste un milion de euro, existând la ora actuală patru cabinete de endoscopie la cel mai înalt nivel european și nu numai. Suntem cel mai bine dotat institut de profil din țară, cu aparatură performantă, dar și cu specialiști de primă mână, bine și foarte bine pregătiți pentru acest tip de intervenții.

 

     – Cât de importantă este pregătirea specialiștilor care realizează acest tip de intervenții?
     – Este foarte importantă, pentru că în intervențiile POEM nu se poate improviza deloc. Complicațiile improvizației costă uneori viețile pacienților. O asemenea intervenție se poate face doar dacă stăpânești foarte bine tehnica operatorie, dacă cunoști foarte bine aparatura, dacă ai parte de o echipă bine pregătită și nu în ultimul rând, dacă ajungi să cunoști bolnavul și reușești să-i insufli încredere și speranță. Acestea sunt condiții de bază ale reușitei, valabile pentru toate tipurile de intervenții chirurgicale.

 

– Cum a ajuns băiatul la IRGH Cluj-Napoca?
– În urma colaborării cu dr. Mihai Stoicescu, de la Spitalul de Pediatrie „Marie Curie“ din București, cel care ne-a căutat și a trimis copilul spre noi.

 

     – Este o premieră cazul lui?
     – Cu siguranță. În primul rând, în ceea ce privește vârsta pacientului operat – un copil de patru ani și jumătate, iar în al doilea rând, din perspectiva metodei folosite la un pacient pediatric.

 

     – De ce este acalazia o afecțiune care scade calitatea vieții?
     – Acalazia este o patologie benignă, dar care alterează serios calitatea vieții. Cei suferinzi, adulți sau copii deopotrivă, nu se mai pot alimenta deloc. Alimentele ajung să stagneze la nivelul esofagului și nu mai pot trece în stomac decât atunci când apare o presiune care le împinge. Acest lucru provoacă durere.

 

     – Cum ați luat decizia de a realiza o astfel de intervenție în acest caz pediatric?
     – Alegerea de a realiza intervenția POEM la acest pacient am făcut-o în urma consultării cu colegii mei, prof. dr. Cornel Iancu și dr. Adina Hadade. Aceștia nu au fost singurii specialiști consultați, dar toți ceilalți au avut aceeași opțiune, în favoarea intervenției. Operația a durat aproximativ 40 de minute. A doua zi am început să alimentăm pacientul, care nu prezenta semne de reflux. Putem vorbi în acest caz despre o reușită absolută în urma endoscopiei de înalt nivel. În ceea ce îl privește pe copil, pot afirma că el va avea o viață normală, așa cum au absolut toți cei la care am optat pentru miotomie perorală endoscopică. Este reușita întregii noastre echipe, dar trebuie să subliniez aportul medicului pediatru. El este cel care a decis în privința intervenției, trimițând pacientul la noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe