La 1 iulie, Lituania a preluat – pentru şase luni – preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Cum va gestiona dosarele importante aflate deja pe agenda europeană a sănătăţii şi ce subiecte noi va aduce în discuţie în această perioadă, aflăm din interviul cu Vytenis Povilas Andriukaitis, ministrul lituanian al sănătăţii, realizat de Mihail Călin.

"> Ministrul lituanian al sănătăţii: „Nu există sănătate şi «restul problemelor statului»“ - Viața Medicală
Interviuri

Ministrul lituanian al sănătăţii: „Nu există sănătate şi «restul problemelor statului»“

de Dr. Mihail CĂLIN - aug. 23 2013
Ministrul lituanian al sănătăţii: „Nu există sănătate şi «restul problemelor statului»“

La 1 iulie, Lituania a preluat – pentru şase luni – preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Cum va gestiona dosarele importante aflate deja pe agenda europeană a sănătăţii şi ce subiecte noi va aduce în discuţie în această perioadă, aflăm din interviul cu Vytenis Povilas Andriukaitis, ministrul lituanian al sănătăţii, realizat de Mihail Călin.

La 1 iulie, Lituania a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, fiind prima dintre ţările baltice care preia această poziţie de la aderarea din 2004. Despre priorităţile europene din domeniul sanitar am discutat cu ministrul lituanian al sănătăţii, Vytenis Povilas Andriukaitis.

 

   – Preşedinţia lituaniană moşteneşte dosare importante în domeniul sănătăţii; ce planuri aveţi în ce le priveşte şi ce rol veţi juca în traseul pe care îl au de parcurs? Care este viziunea pe care o aduce Lituania în domeniul sănătăţii?
   – Europa credibilă, Europa creşterii, Europa deschisă – acestea sunt obiectivele preşedinţiei lituaniene. Înţelegem responsabilitatea pe care o presupune conducerea Consiliului Uniunii Europene. Este în interesul UE şi al statelor membre ca procesele administrative şi politice să fie transparente, continue şi eficiente. Toate acestea sunt valabile şi pentru problemele din domeniul sănătăţii. Lituania continuă munca începută de preşedinţia irlandeză. Scopul nostru este să realizăm cât mai mult progres posibil. Cu alte cuvinte, vrem ca statele membre să faciliteze o înţelegere comună a problemelor actuale şi viitoare din aria sănătăţii în UE. Ca ministru al sănătăţii din Lituania, sunt responsabil nu numai pentru bunul mers al proceselor din timpul preşedinţiei, ci şi pentru a reaminti importanţa capitală pe care o are pentru UE durabilitatea sistemelor de sănătate.
   – Există şi dosare speciale pe care Lituania va încerca să le pună în discuţie în această perioadă?
   – În timpul preşedinţiei lituaniene avem subiecte foarte diferite. De pildă, sistemele de sănătate durabile reprezintă o problemă strategică foarte importantă. Trebuie să ne asigurăm că sistemele de sănătate sunt capabile să răspundă provocărilor economice şi demografice. Pe de altă parte, avem niveluri periculos de ridicate ale fumatului în rândul tinerilor – o problemă urgentă, la care trebuie să răspundem fără ezitare. Este o varietate foarte largă, dar trebuie de asemenea să concentrăm atenţia UE asupra sănătăţii mintale şi a bunăstării vârstnicilor, asupra sănătăţii transfrontaliere. Vrem să deschidem discuţia şi pe probleme de importanţă naţională şi internaţională, precum schimbarea opiniei publice despre imunizare sau nevoia de întărire a obiceiurilor de viaţă sănătoase.
   – De ce anume ar fi nevoie ca, peste şase luni, să consideraţi că preşedinţia dumneavoastră a fost un succes?
   – Preşedinţia irlandeză a lucrat excelent în promovarea dezbaterilor şi sprijinirea statelor membre nu numai pentru a găsi opinii comune, ci şi pentru a ajunge la acorduri. Iar o Uniune în consens este o Uniune de succes. Aş spune că preşedinţia lituaniană va fi fost un succes dacă vom fi continuat dezbaterile începute, dacă vom fi ajutat statele membre să cadă de acord asupra aspectelor-cheie şi dacă vom fi facilitat procedurile legislative.
   – Unul dintre obiectivele anunţate ale preşedinţiei lituaniene este durabilitatea sistemelor sanitare în contextul transformărilor actuale. Având în vedere actualul mandat european pe sănătate, ce poate face Uniunea pentru a sprijini reforma sistemelor din statele membre?
   – În primul rând, trebuie înţeles că nu se poate separa sănătatea de „restul problemelor statului“. Nicio societate nu are succes fără o sănătate cuprinzătoare. De aceea pledăm în favoarea principiului „Sănătatea în toate politicile“. Ministerele răspunzătoare de sănătate, educaţie, afaceri sociale şi finanţe trebuie să lucreze împreună pentru ca sănătatea cetăţenilor să fie îngrijită cât mai bine cu putinţă. Sunt multe feluri în care statele membre pot colabora. Pot împărtăşi bune practici, informaţii valoroase despre procese şi programe – se pot face multe chiar şi cu actualul mandat pe sănătate. De statele membre depinde găsirea celor mai bune căi de cooperare – sunt încrezător că preşedinţia noastră va contribui semnificativ la descoperirea lor.
   – Aţi organizat deja o reuniune informală a Consiliului. Ce alte întâlniri veţi mai găzdui pe perioada preşedinţiei?
  – Din lista de evenimente aş aminti conferinţa experţilor cu tema „Sănătatea mintală: provocări şi posibilităţi“ (10–11 octombrie), întâlnirea şefilor agenţiilor naţionale a medicamentelor (9–11 septembrie), forumul lituanian de sănătate „Sisteme de sănătate durabile pentru o creştere durabilă“ (19–20 noiembrie); Ministerul Sănătăţii este instituţie responsabilă în zece grupuri de lucru ale Consiliului UE pe tema Codex Alimentarius, participând la dezvoltarea de standarde şi norme; Lituania va prezida două grupuri de lucru în 2013, iar în timpul preşedinţei noastre se vor desfăşura două sesiuni ale Codexului, la care Lituania va reprezenta UE. Bineînţeles, aşteptările diferă de la un eveniment la altul, dar mottoul va fi acelaşi: contribuiţi cât mai mult posibil.
   – Cu ce probleme se confruntă sistemul lituanian de sănătate în această perioadă de criză? Pe ce zone se concentrează reforma şi cât de important este ajutorul Europei în acest sens, de pildă, prin fondurile structurale?
   – Sistemul sanitar din Lituania a resimţit într-adevăr efectele crizei. Au fost mai puţini bani pentru sănătate, guvernul a decis tăierea salariilor doctorilor şi altor categorii de personal sanitar. Cu toate acestea, experţii OMS recunosc faptul că sectorul sanitar lituanian a făcut exemplar faţă crizei. Mai avem însă multe ocazii de a îmbunătăţi sistemul lituanian de sănătate. Renovarea unităţilor sanitare şi asigurarea dotării tehnice moderne sunt necesităţi costisitoare, iar fondurile europene joacă un rol important în rezolvarea acestei probleme.
 
 
Vytenis Povilas Andriukaitis este de profesie chirurg, cu multiple specializări (chirurgie generală, militară, abdominală, ortopedică, cardiovasculară). Licenţiat şi în istorie, a fost un participant activ în mişcarea antisovietică şi semnatar, ca deputat, al Actului de Restaurare al Statului Lituanian Independent. Membru social-democrat al Parlamentului în mai multe legislaturi, este, din decembrie 2012, ministru al sănătăţii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe