Evoluţia mijloacelor de supraveghere intrauterină şi accesul limitat la acestea, necesitatea consultaţiei preconcepţionale, procentul alarmant de cezariene sau impactul
clinicilor private de obstetrică-ginecologie sunt câteva din subiectele abordate de dl prof. dr. Dimitrie Nanu în interviul realizat de dna dr. Raluca Bulea.
 "> Medicina se face cu ştiinţă, dar şi suflet - Viața Medicală
Interviuri

Medicina se face cu ştiinţă, dar şi suflet

de Dr. Raluca BULEA - feb. 1 2012
Medicina se face cu ştiinţă, dar şi suflet

Evoluţia mijloacelor de supraveghere intrauterină şi accesul limitat la acestea, necesitatea consultaţiei preconcepţionale, procentul alarmant de cezariene sau impactul
clinicilor private de obstetrică-ginecologie sunt câteva din subiectele abordate de dl prof. dr. Dimitrie Nanu în interviul realizat de dna dr. Raluca Bulea.
 

Preocupat de o serie de tendinţe noi în abordarea pacientelor, de utilizarea excesivă a unora dintre opţiunile terapeutice şi de investigaţie în defavoarea altora, dl prof. dr. Dimitrie Nanu a dorit să îşi exprime public opiniile, prin intermediul unui interviu acordat în exclusivitate publicaţiei noastre. Examene paraclinice şi imagistice sofisticate, consultaţia medicală preconcepţie, considerarea fătului ca „pacient intrauterin“ – iată câteva dintre noile direcţii instalate în practica obstetricală în ultimii ani, cu efecte benefice asupra sănătăţii mamei şi copilului. Pe de altă parte, interlocutorul nostru trage un semnal de alarmă legat de numărul foarte mare de operaţii cezariene efectuate în România şi de riscurile ce derivă din acestea, precum şi legat de alte particularităţi ale modului în care este înţeleasă şi practicată obstetrica-ginecologia în ţara noastră.

Evoluţia metodelor de supraveghere intrauterină

   – Domnule profesor, lumea medicală este în continuă schimbare, în toate specialităţile. Şi în domeniul obstetricii şi ginecologiei sunt, în ultima perioadă, multe noutăţi. Ce ne puteţi spune despre acestea?
   – Obstetrica-ginecologia sau sănătatea reproducerii reprezintă ştiinţe deosebit de importante pentru sănătatea unei populaţii. În aceste condiţii, toate progresele apărute în ultima vreme – în ceea ce este mai bine să numim sănătatea reproducerii – sunt în slujba sănătăţii mamei, căreia nu trebuie să i se mai întâmple nimic în timpul sarcinii sau naşterii şi, foarte important, în ceea ce priveşte nou-născutul. Copiii care se nasc în prezent trebuie să fie nou-născuţi perfect sănătoşi, ceea ce înseamnă că specialităţii noastre îi revine obligaţia de a scoate un produs de concepţie de cea mai bună calitate. În acest sens, supravegherea intrauterină a fătului se face mult mai bine decât înainte. Conceptul actual vede fătul ca pe un pacient intrauterin, el este pacientul nostru începând din primele săptămâni de la concepţie până când trec 40 de săptămâni şi se naşte. Acest nou concept obligă specialistul să supravegheze fătul cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie. Unele dintre acestea sunt cele vizuale: ecografia, eco Doppler etc., unele dintre ele extrem de performante, permiţând, de exemplu, să fie observate inclusiv vasele sanguine care merg la creier sau la celelalte organe. Avem astfel o imagine morfologică asupra fătului. Dar aceasta nu este tot. Fătul are o serie de anexe, impropriu denumite astfel – placenta, lichidul amniotic –, din care se pot recolta fragmente foarte mici, fără ca această manevră să presupună vreun risc; aceste anexe fetale sunt recoltate sub control ecografic, pentru a vedea ce se întâmplă cu nutriţia, cu creşterea fătului, în legătură cu placenta şi cu lichidul amniotic. Aceste investigaţii sunt amniocenteza şi biopsia de vilozităţi choriale. Şi explorarea nu se opreşte aici. Există şi bolile genetice. În prezent, unele boli precum sindromul Down şi altele de acelaşi tip trebuie să fie cât mai puţine, ceea ce înseamnă că ar trebui să depistăm din timp feţii la care există riscul apariţiei unui asemenea sindrom şi, eventual, să întrerupem sarcina. În acelaşi timp, sunt şi markerii infecţioşi. Dacă femeia respectivă este purtătoarea unei infecţii care nu este vizibilă, dar care este totuşi prezentă, şi această infecţie se repercutează asupra fătului, trebuie să ştim acest lucru şi să acţionăm în consecinţă. Anecdotic, legat de acest aspect, putem aminti că, în urmă cu câţiva ani, România avea cea mai bună echipă de fotbal a surdomuţilor, copii născuţi cu acest handicap din cauza unei boli transmise de la mamă: toxoplasmoză, infecţie cu citomegalovirus ş.a.m.d. Iată deci cum s-au schimbat lucrurile. Înainte aveam stetoscopul şi centimetrul, şi cam atât. Acum ne putem folosi în continuare de ele, dar avem în plus o extraordinară gamă de investigaţii, costisitoare însă, în marea lor majoritate, dar care ne permit să ne dăm seama ce se întâmplă cu fătul, pe care îl supraveghem de la primele săptămâni, până când se naşte. Dacă această supraveghere este foarte bună, va rezulta şi un produs de concepţie foarte bun.
   Ce se întâmplă în momentul în care, cu ajutorul acestor investigaţii, se constată prezenţa unor anomalii?
   – Este o chestiune foarte interesantă, deoarece ne pune pe noi, ginecologii, în faţa unor soluţii etice, morale deosebite. În cazul copiilor la care se depistează o afecţiune, aceasta poate fi gravă sau mai puţin gravă. Sunt afecţiuni în care sarcina poate să urmeze un curs normal sau sunt alte afecţiuni, la care trebuie să întrerupi sarcina. Când avem de-a face cu sarcini în care fătul nu este viabil, atunci aceasta poate să fie întreruptă. Atunci când totuşi fătul începe să fie viabil, chiar dacă prezintă o anumită afecţiune, se pune problema dacă sarcina este lăsată să ajungă la termen şi să se nască un copil cu o patologie importantă, sau să întrerupi această sarcină. Prin urmare, chestiunea care se ridică este până la ce vârstă de sarcină se poate face avortul. Înainte, reperele pentru avort erau vârsta de 27 de săptămâni şi greutatea de 1.000 de grame, dar acum sunt copii care încă nu au atins aceste valori şi care, dacă se nasc mai devreme, pot să trăiască. În trecut, mijloacele pe care la aveam la dispoziţie, atât în ţară cât şi în străinătate, erau limitate şi o mare parte din aceşti copilaşi nu reuşeau să supravieţuiască. În prezent, chiar dacă se nasc mai devreme, în condiţiile existenţei unui serviciu de neonatologie foarte bine organizat – care însă este extrem de costisitor –, este posibil ca aceşti copii foarte mici să trăiască. Acesta este un lucru important. Dar ei reprezintă o cheltuială foarte mare pentru societate, atât material, cât şi moral şi, de asemenea, în ceea ce priveşte urmărirea lor ulterioară, pentru a-i integra în colectivitate şi în societate. Şi aceste lucruri reprezintă aspecte care s-au schimbat în ultima vreme şi despre care se discută foarte mult. O altă problemă este limita avortului: până la ce vârstă de sarcină şi la ce greutate se consideră avort şi de unde considerăm că este naştere prematură? Este o chestiune importantă, iar obstetricienii – şi nu numai ei, ci şi opinia publică – ar trebui să dezbată şi să ajungă la un acord în această privinţă.
   Înţeleg că acest subiect este încă în dezbatere…
   – Da, am publicat chiar în „Viaţa medicală“ un articol de genul acesta, pe care l-am transmis şi la Ministerul Sănătăţii, la comisiile parlamentare de sănătate, pentru a privi în faţă acest subiect tergiversat: cât este avort şi cât naştere prematură. Dacă se naşte un copil care este foarte mic şi nu avem posibilităţi să îl îngrijim, atunci nu ar trebui să îl scoatem.
   În străinătate acest aspect este standardizat, este pus la punct?
   – Fiecare ţară are politica ei. Sunt specialişti care au stabilit limita la 24 de săptămâni, alţii, din zone cu posibilităţi materiale mai reduse, merg până la 26–27 de săptămâni. În România, limita este în jur de 25–26 de săptămâni, deoarece credem că feţii născuţi la această vârstă pot fi recuperaţi. Totul depinde de sistemul sanitar din ţara respectivă şi de abilitatea medicilor de a îngriji un astfel de copil.
   Mai există limita referitoare la greutate?
   – De la 1.000 de grame s-a ajuns la 500–600 de grame, greutăţi la care unele servicii de nou-născuţi fac faţă, altele nu.

Statutul social – factor în prognosticul matern şi fetal

   Îmi spuneaţi că există o serie întreagă de investigaţii noi. Câte dintre femeile însărcinate beneficiază de aceste investigaţii?
   – Aici se pune punctul pe „i“. Medicina se face cu bani. Cine îi are, se poate îngriji, cine nu – nu poate avea acces la toate facilităţile. În aceste condiţii politica statului pentru mamă şi copil ar trebui să ofere fonduri mai generoase, căci este vorba de viitorul populaţiei şi al ţării, până la urmă. Dacă se pot face toate acele investigaţii, ecografii performante, dublu test, triplu test (care, în paranteză fie spus, costă în jur de 400 de lei), de la început, este urmărită toată sarcina, va rezulta o supraveghere eficientă a gravidei şi un produs de concepţie de bună calitate. Însă populaţia României este stratificată, există viitoare mame care merg la cabinete particulare şi care urmează fără abateri întregul protocol de urmărire a sarcinii, după cum există gravide din alte medii sociale care nu îşi fac nici un fel de analiză, sau doar o mică parte din ele fac doar unele dintre investigaţii, şi urmarea este că descoperim sifilis, malformaţii, probleme grave de sănătate, eclampsie, convulsii la naştere, ceea ce duce la complicaţii şi la un nivel crescut de morbiditate, având o conotaţie socială cu totul şi cu totul deosebită. Aş putea spune, după mulţi ani de practică în domeniu, factorul social este extrem de important pentru prognosticul matern şi fetal.
   S-ar putea stabili, la nivelul Ministerului Sănătăţii, un pachet minim de investigaţii în timpul sarcinii, care să fie acoperite prin asigurările obligatorii de sănătate?
   – Este o problemă foarte bine pusă. Pachetul de investigaţii pentru analize în timpul sarcinii este unul minimal. Însă chiar şi acesta, care înseamnă sifilis, SIDA, hemoleucogramă, este redus în momentul actual. Medicina s-a schimbat, se afirmă că este un sector care costă din ce în ce mai mult, ceea ce este adevărat, pentru că în prezent nu ne mai limităm la stetoscop şi tensiometru. Dacă dorim un copil sănătos, trebuie făcute toate investigaţiile, care sunt, într-adevăr, foarte costisitoare. Trebuie să existe un pachet de servicii pentru gravidă înainte de naştere, şi în ideea de a nu avea complicaţii, căci este mai scump să le tratăm pe acestea, decât să le prevenim. Acest pachet ar trebui să se respecte şi chiar, în anumite sarcini cu risc, să existe posibilitatea ca el să fie lărgit, la indicaţia medicului. Ar trebui să fie o politică naţională, de care se ţine seama în toate ţările: se fac investigaţii prenatale mai costisitoare, dar rezultă un produs de concepţie mai bun. Şi este mai ieftin decât ceea ce înseamnă apoi îngrijirea, integrarea şi susţinerea pe termen lung a unui copil cu handicap.
   În legătură cu consultaţia prenatală, ce modificări au apărut?
   – Consultaţia prenatală reprezintă conceptul clasic. Femeia a rămas însărcinată şi se prezintă la medic cu soţul sau cu partenerul şi atunci se fac investigaţiile. În străinătate, lucrurile s-au schimbat. S-a dovedit că şi aici trebuie să se facă profilaxie. Când cuplul îşi doreşte un copil, îşi fac ambii parteneri toate analizele, iar medicul vede dacă femeia, dar şi bărbatul, au sau nu boli (fie ele genetice sau de altă natură) care se pot transmite la copil. În aceste condiţii, cuplul este prevenit în legătură cu afecţiunile pe care copilul le-ar putea moşteni. O altă situaţie este atunci când femeia are o anumită patologie instalată, pe care putem fie să o tratăm, fie să facem ca aceasta să fie echilibrată înainte de a rămâne însărcinată. Exemple de astfel de boli sunt diabetul zaharat, lupusul sau bolile cardiace. Dacă suferă de o afecţiune valvulară cardiacă, femeia poate să se opereze, ceea ce va avea drept consecinţă o hemodinamică diferită, iar când este echilibrată cardiac poată să facă un copil. În aceste condiţii, este mult mai bine să existe o consultaţie preconcepţională decât una prenatală. Este mai ieftin, mai bine, iar efectele asupra copilului şi asupra mamei sunt mai bune. Acest concept ar trebui să intre în obişnuinţă şi la noi, chiar dacă implică totuşi nişte costuri, dar este mai ieftin decât să tratezi aceste boli decât complicaţiile lor în timpul sarcinii.
   În afară de aspectul legat de costuri, ceea ce ne spuneţi ţine foarte mult şi de educaţie, deoarece populaţia ar trebui să ştie că se poate şi că este bine să facă aşa ceva.
   – Bineînţeles, totul ţine de educaţie, informaţie şi comunicare. Acestea sunt chestiuni de interes naţional, pentru care ar trebui să fie bani. Consider că obţinerea unui produs de concepţie de bună calitate justifică folosirea unor sume pentru educaţie în această direcţie. Înainte, dorinţa era de a avea cât mai mulţi copii. Acum este important numărul, dar şi calitatea acestora şi, în acest sens, trebuie utilizate toate mijloacele posibile şi disponibile.

Cezarienele – procente oscilând între extreme

   A avut loc consultaţia preconcepţie, a apărut o sarcină, vine şi momentul naşterii. Care sunt noutăţile legate de acest moment?
   – Am o îndelungată experienţă în specialitate, ceea ce îmi dă posibilitatea să analizez o perioadă destul de mare şi să am o privire de ansamblu asupra evoluţiei obstetricii din ultimii ani, atât la noi, cât şi în străinătate. Până în anul 1990, procentul de cezariene permis în România era de 4–5%, ceea ce era aberant şi aproape imposibil de realizat. Şi pentru că în România sărim de la o extremă la alta, după 1990, acest procent a crescut extraordinar de mult, ajungând în unele clinici până la 70–80%. Este o situaţie care mi se pare la fel de aberantă, mai ales prin prisma cazurilor cu care m-am confruntat de-a lungul carierei. Operaţia cezariană – şi fac această afirmaţie conştient de faptul că unii colegi nu vor fi de acord – este o intervenţie chirurgicală serioasă, cu riscul anestezic pe care îl implică, cu riscul intraoperator, postoperator imediat şi cu riscul la distanţă asupra sănătăţii reproducerii femeii, care va avea ulterior un risc mai mare de a face placenta praevia, avort spontan şi multe altele. Motivele pentru care s-a ajuns să se facă atât de multe operaţii cezariene sunt şi ele numeroase: este o obstetrică grăbită, şi medicul şi viitoarea mamă vor să finalizeze sarcina cât mai repede, să nu mai aştepte şapte-opt ore în travaliu; un alt motiv este riscul medico-legal, când se consideră că accidentele din timpul naşterii ar fi putut fi evitate cu ajutorul cezarienei. Acest aspect are însă şi un revers al situaţiei, căci se poate face cezariana, în urma căreia pot apărea complicaţii, iar pacienta să susţină că s-a supus acestei intervenţii la insistenţele medicului său, aflat astfel în culpă şi fiind obligat să plătească daune mult mai mari decât în cealaltă variantă. Un al treilea motiv al acestei creşteri ar putea fi comoditatea, medicii lucrează atât în spitale de stat, cât şi în clinici private, ceea ce implică un nivel crescut de oboseală şi face să fie foarte dificil să urmărească o gravidă în travaliu timp de şapte-opt ore. Vina este împărţită, şi la medic şi la gravidă, însă aceasta din urmă îşi formează opţiunea tot în urma conversaţiei cu medicul, bazându-se pe ceea ce i s-a spus că este mai bine. Aceasta este situaţia actuală, dar consider că nu se mai poate continua în acest ritm şi, în acest sens, vreau să trag un semnal de alarmă. Nu trebuie subestimate nici riscurile perioperatorii ale operaţiei cezariene, dar nici cele la distanţă. În alte ţări, precum Olanda, sau Irlanda, procentul acestor intervenţii este foarte mic, iar copiii se nasc foarte bine şi fără probleme. Ceea ce are importanţă în acest context este statutul socio-economic al femeii şi starea sistemului sanitar, acestea sunt datele care contează, nu faptul că naşterea s-a făcut pe cale naturală sau prin cezariană. Insist din nou asupra faptului că nu putem merge la infinit cu acest procent crescut de intervenţii pentru cezariană.
   Care este media în celelalte ţări din Europa?
   După cum vă spuneam, există ţări cu mortalitate maternă şi infantilă foarte mică, un exemplu este Olanda, unde procentul de cezariene este foarte mic, între 10 şi 15%. În extrema cealaltă se găsesc ţări precum Brazilia, cu 60–70% cezariene din totalul naşterilor şi unde morbiditatea maternă şi fetală este foarte mare. Din nou, vedem că nu contează la modul absolut numărul de cezariene, ci starea sistemului sanitar şi problemele socio-economice ale fiecărei gravide în parte.
   Ce argumente putem aduce în favoarea naşterii naturale, atunci când discutăm cu viitoarele mame?
   – Noi, obstetricienii, am creat această situaţie şi tot noi trebuie să o punem din nou la punct. Cu toate acestea, este destul de greu de realizat acest lucru în prezent, deoarece colegii noştri lucrează şi la stat şi în sistemul privat, şi este greu să faci faţă pe două fronturi. Din această perspectivă, operaţia cezariană este o opţiune mai simplă, care se finalizează în timp mai scurt. Pacientele trebuie să ştie că operaţia cezariană nu este lipsită de riscuri, ele oricum trebuie să semneze consimţământul înainte de intervenţie, însă de multe ori semnează fără să citească tot ceea ce este scris acolo, cu cea mai mare atenţie. Am avut recent cazuri venite din provincie, cu peritonite apărute după naşterea prin cezariană, pe care le-am rezolvat, dar pacientele sunt nemulţumite, susţinând că opţiunea pentru intervenţia cezariană i-a aparţinut medicului curant. Cred că acest subiect ar trebui dezbătut mai pe larg şi de către mass-media, şi de către opinia publică, în general, căci este vorba de decizii personale importante care nu pot fi lăsate la voia întâmplării.
   Ne întoarcem la aspectul legat de informare şi de educaţie…
   – Exact de acest lucru vorbim. Poate că mass-media ar trebui să abordeze mai des şi aceste chestiuni, este vorba de sănătatea unui copil, care este spectaculoasă. Astăzi, dacă se prezintă cazul unui copil, presa începe „să plângă“, este un fapt divers, dar nu îşi pune nimeni problema de ce a ajuns acel copil în starea respectivă şi dacă s-ar fi putut face ceva înainte. Se comportă de multe ori agresiv în astfel de cazuri, pentru a face audienţă, compătimind mama sau familia pentru situaţia prezentă, dar nu merg mai în profunzime, pentru a vedea ceea ce este în spatele poveştii. Poate că acea femeie nu şi-a făcut analize sau nu a avut cu ce să şi le facă, poate că este vorba de o sarcină nesupravegheată…
   Obstetrica-ginecologia reprezintă o specialitate în care pot apărea şi dezbateri sau controverse de ordin medico-legal…
   – Avem o responsabilitate medico-legală dublă: copilul şi mama. În aceste condiţii, suntem acuzaţi de multe ori pentru complicaţiile apărute în timpul naşterii sau ni se spune că un anumit copil ar fi putut să fie salvat. Toate aceste aspecte medico-legale potenţiale ar trebui să ne facă să lucrăm cu mai mult discernământ şi, în acelaşi timp, sistemul sanitar trebuie să pună la dispoziţie, aşa cum am precizat deja, un pachet minim de investigaţii. Dacă am avea aceste investigaţii şi urmărirea corectă, iar femeia naşte într-o maternitate de nivel bun, ar fi puţin probabil să apară complicaţii. Dacă însă ea nu a făcut niciun fel de investigaţii şi naşte într-o maternitate care nu este dotată, care nu are anestezist, care nu are sânge, care nu are o ambulanţă cu care să o poată transporta repede într-un centru de nivel superior, atunci se produc complicaţiile. Urmarea este apariţia acestor situaţii medico-legale, când este acuzat medicul respectiv, mai mult sau mai puţin adevărat, dar acest medic trăieşte şi lucrează într-un sistem sanitar care nu îi oferă condiţiile indispensabile pentru o intervenţie rapidă sau pentru transportul imediat.
   Şi în specialitatea dv., ca şi în multe altele, a apărut în ultima vreme tendinţa supraspecializărilor şi a orientării profesioniştilor într-o anumită direcţie, în defavoarea altora. Care sunt consecinţele acestei tendinţe?
   – Există consecinţe pozitive, dar şi negative. Cele pozitive sunt că sănătatea reproducerii apelează la alte specialităţi extrem de importante: imagistica, genetica, medicina de laborator pentru dozările hormonale şi biochimice. E vorba de lucruri costisitoare, dar foarte utile. Urmarea este că se poate pune un diagnostic de mare acurateţe şi mai precoce decât în trecut. Dar, în acelaşi timp, laboratoarele şi alţi prestatori de servicii exagerează cu aceste investigaţii, ele sunt din ce în ce mai multe, li se face o reclamă destul de zgomotoasă, însă, după ce s-a realizat investigaţia, nu are cine să o interpreteze… Furnizorii de servicii medicale îşi vând produsul, dar trebuie ulterior să existe cineva care să spună dacă este bine sau nu şi să realizeze şi examinarea clinică a pacientei respective. În concluzie, investigaţiile sunt foarte bune, cu condiţia ca ele să fie interpretate în contextul clinic, nu doar să contribuim ca aceia care vând aceste servicii medicale să îşi realizeze cifra de afaceri.
   Există specialişti capabili să interpreteze corect rezultatele analizelor?
   – Avem specialişti de mare calitate, care stăpânesc foarte bine partea de imagistică, ecografişti foarte buni – şi nu voi da niciun nume –, care folosesc aparate performante, dar au şi un ochi extraordinar şi depistează anomalii la nivelul structurilor inimii – cordaje, valve etc. Recent, a pătruns la noi şi explorarea prin tomografie computerizată, rezonanţa magnetică, aceasta din urmă utilă pentru evaluarea creierului fetal. Totodată, există şi colegi care dau nişte verdicte foarte serioase, care sperie pacienta, şi, în aceste cazuri, investigaţia trebuie repetată şi interpretată în context clinic.
   Ce se întâmplă în momentul în care, cu ajutorul acestor investigaţii, depistăm existenţa unor afecţiuni pe care le putem trata: aşteptăm naşterea acestui copil sau se pot realiza intervenţii intrauterine?
   – Ştiinţa a ajuns acum foarte departe. Când la făt este depistată o afecţiune importantă, se pune problema întreruperii sarcinii, a intervenţiei in utero sau a continuării sarcinii şi a intervenţiei după naştere. Există spitale în străinătate, în Franţa de exemplu, care fac intervenţii chirurgicale in utero în mod curent, pentru corectarea sarcinilor gemelare în care, din cauza distribuţiei inegale a circulaţiei sangvine, un copil se dezvoltă mai mult şi altul mai puţin, cu o evoluţie ulterioară favorabilă ambilor copii. Există şi centre unde se fac şi intervenţii mai sofisticate, pentru hernie diafragmatică, afecţiuni renale, fără să aibă toate aceeaşi rată de succes. Rezultatul final este în mod evident mai bun decât dacă nu s-ar fi intervenit, dar este vorba de intervenţii extrem de scumpe, plus că e necesar să existe oameni antrenaţi pentru a face asemenea performanţe. La noi se fac fără probleme investigaţii precum amniocenteza şi biopsia de vilozităţi choriale, există mulţi specialişti foarte pricepuţi.
   Credeţi că există boli ale fătului de care ar fi mai bine să nu ştim înainte de naştere?
   – Nu cred, e bine să ştim dinainte dacă fătul are o afecţiune şi acest lucru trebuie comunicat mamei. Dacă există riscul ca mama să aibă o boală care se transmite fătului, chiar dacă procentul de transmitere este mic, gravida trebuie să îl ştie. De exemplu, dacă are un copil cu sindrom Down şi, în urma investigaţiilor genetice, reiese că a doua sarcină are risc de 1–2% de a prezenta la rândul său sindrom Down, trebuie comunicat acest lucru ambilor părinţi şi ei vor hotărî în cunoştinţă de cauză dacă să îşi asume riscul şi să meargă cu sarcina până la capăt. Cuplului trebuie să i se explice tot ceea ce se poate şi atunci hotărârea este luată împreună, de către medic şi cuplul în cauză.

Avort vs. contracepţie

   Trecând acum la un alt subiect delicat, mai este avortul la fel de folosit în România ca metodă contraceptivă?
   – După 1990 au apărut măsurile contraceptive moderne în România. S-au făcut programe naţionale în acest sens – unele gratuite, altele contracost – şi au fost dintre puţinele programe care au mers bine. Acum s-a ajuns ca pe piaţa românească de contraceptive să avem cam tot ceea ce există şi în străinătate. Însă în orice ţară avortul reprezintă un anumit procent şi metodele contraceptive altul. În Olanda, femeile folosesc mai mult contracepţia, pentru că aceasta este opţiunea lor, în vreme ce în România metodele contraceptive sunt folosite, dar mult mai puţin decât în alte părţi, tot din motive de alegere personală, deşi li s-a vorbit de multe ori şi despre celelalte opţiuni, deoarece la noi există încă o anumită tradiţie, e drept aflată în schimbare, dar încă prezentă, de preferinţă a avortului faţă de pilulă, de exemplu.

Clinicile private – beneficii, dar şi neajunsuri

   Care este impactul prezenţei în număr din ce în ce mai mare a clinicilor private pe piaţă, în specialitatea dv.?
   – Chestiunea este foarte interesantă. Au apărut foarte multe cabinete, policlinici şi chiar spitale private, ceea ce este un lucru bun. Sistemul sanitar de dinainte nu făcea faţă zecilor de consultaţii şi acum această greutate a fost degrevată, împărţindu-se în mai multe locuri. Sistemul privat are de obicei mai mulţi bani, ceea ce înseamnă mijloace de investigaţie mai bune decât cele existente în unele clinici de stat. Şi acest aspect este pozitiv. Dar există şi lucruri care nu sunt bune. La multe din clinicile private au ajuns medici care nu au dat examene pentru intrarea într-un oraş sau într-o clinică mare, ceea ce îi face să nu aibă experienţa necesară, întrucât nu s-au lovit de complicaţiile care pot să apară pe parcursul sarcinii sau naşterii. Dacă cei care conduc aceste clinici sunt buni profesionişti şi au şi disponibilitate fizică şi psihică pentru a putea să îi înveţe pe aceşti oameni tineri, în câţiva ani va fi bine. Dacă nu, la aceste clinici private apar complicaţii, care sunt aduse spre rezolvare tot sistemului de stat, defavorizat, care trebuie să soluţioneze situaţia în cauză. Cam acesta este raportul între clinicile private şi cele de stat, sunt foarte bune, dar mai au şi neajunsuri. În clinicile de stat sunt specialişti foarte buni, care au ales să rămână pe loc, nu să migreze în privat, ceea ce face ca aceste clinici particulare să nu beneficieze de experienţa şi de capacitatea lor. În plus, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că noi nu oferim doar nişte servicii, ci ne facem meseria cu suflet. Dacă scopul este doar de a avea cât mai multe paciente şi în timp cât mai redus, atunci inevitabil vor apărea complicaţiile, căci medicina nu se face la normă.
   Pentru a concluziona, ce mesaj doriţi să transmiteţi pacientelor şi colegilor obstetricieni?
   – Voi începe cu colegii, în mijlocul cărora îmi desfăşor activitatea. Medicina în general, obstetrica în special, este o meserie de bun simţ. Dacă îl laşi acasă sau nu îl ai deloc, apar toate complicaţiile de care am vorbit. În al doilea rând, aş spune şi că obstetrica este o meserie de suflet. Dacă punem suflet în ceea ce facem, oricât de puţin, pacienta o simte şi este ceea ce ne diferenţiază de statutul de simpli prestatori de servicii medicale. Nu în ultimul rând, le-aş spune colegilor ca în momentul în care au o pacientă să facă tot posibilul să îi fie bine şi, dacă simt că un caz îi depăşeşte, fizic sau psihic, e mai bine să nu se înhame la el. Complicaţiile apar şi în cazul colegilor care vor să facă ceva care îi depăşeşte din punct de vedere tehnic, al experienţei sau al nivelului propriu de oboseală, de disponibilitate ş.a.m.d. Pentru paciente, mesajul este că există destule servicii medicale, dar trebuie să fie educate pentru a recurge la acestea, indiferent de nivelul tehnic sau de accesibilitate al unora dintre ele. Dacă pacienta merge la un medic care poate că nu este cel mai renumit dintre specialişti, înseamnă că a conştientizat nevoia de urmărire şi îngrijire, şi e mai mult decât dacă nu s-ar duce deloc, pentru sănătatea ei şi a copilului.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe