Newsflash
Interviuri

Medicina, „robotizată” de pandemie

de Cristina GHIOCA - aug. 13 2021
Medicina, „robotizată” de pandemie

În medicină nu trebuie să lași niciodată garda jos, este de părere dr. Teodora Iacob, medic specialist Boli Infecţioase.

Deși specialitatea pe care a ales-o continuă să o fascineze, recunoaște că pandemia a creat un automatism al activităţii de zi cu zi, astfel încât nu mai e nici timp, nici loc pentru „arta” din medicină.

Născută la Sighișoara, Teodora Iacob este absolventa Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Din anul 2020 este medic primar, iar în prezent lucrează la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca. În paralel este cadru didactic asociat la disciplina Semiologie Medicală, în cad ul Clinicii Medicală II, și cadru didactic la disciplina Boli Infecţioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca. Din anul 2017 activează și ca lector la Cluj School of Public Health din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai.

iacob

Cum arată o zi din activitatea dv. în contextul actual?

În contextul actual, adică în pandemie, activitatea mea ca medic infecţionist a devenit destul de monotonă și încărcată de automatisme. Din cauza volumului mare de muncă, a rulajului de pacienţi și a cazurilor foarte grave, activitatea noastră a fost divizată în ture de zi și de noapte. Totul decurge conform protocoalelor, astfel încât am devenit destul de robotici. Nu mai facem diferenţa între zi sau noapte. Nu mai e loc sau timp pentru „arta” din medicină, cu care am fost obișnuiţi și pentru care am studiat atâţia ani.

Care au fost cele mai dificile, dar și cele mai frumoase situaţii pe care le-aţi trăit în cariera dv.?

Deși aș fi tentată să răspund că cel mai dificil moment se numește „pandemia de COVID-19”, totuși am în minte câteva situaţii și cazuri dificile pe care a trebuit să le gestionez în timp record. Cel mai frumos moment este întotdeauna același – când pacientul pleacă sănătos și zâmbind din clinica unde lucrez.

Care este acum situaţia în clinica în care lucraţi, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut?

Aș putea spune că situaţia e una similară cu cea de anul trecut, din punct de vedere epidemiologic. Și vara trecută, și acum avem o scădere a numărului de cazuri, astfel încât adresabilitatea în clinica noastră este una mai mică, ceea ce îi permite personalului medical să „mai ia o gură de aer”.

Omenirea, nepregătită pentru COVID-19

Care sunt lecţiile pe care le-aţi învăţat de pe urma pandemiei?

Lista ar fi una foarte lungă, dar printre ideile principale ar fi faptul că în ciuda tehnicii medicale actuale, omenirea nu a fost pregătită pentru o lovitură pandemică de asemenea anvergură, deși nu e prima dată când se întâmplă acest lucru de-a lungul istoriei. De asemenea, am învăţat că nu toţi oamenii sunt dispuși să se protejeze pe ei înșiși și să-i protejeze și pe cei din jur. Mă gândesc aici la persoanele care nu vor să poarte masca, la cele care nu vor să se vaccineze și la cei care nu respectă regulile epidemiologice.

Sunteţi și profesor. Care sunt sfaturile pe care le daţi studenţilor?

Cred că sfatul cel mai important pe care aș putea să îl dau unui student ar fi să nu lase niciodată garda jos în domeniul medical. Mereu apar noi provocări, iar noi trebuie să fim pregătiţi pentru a le face faţă. Cred că acest sfat e frumos a fi urmărit și în viaţa de zi cu zi, dacă mă gândesc mai bine.

Se vorbește tot mai mult despre un nou val pandemic. Cum credeţi că va arăta acesta?

Da, conform studiilor și statisticilor, ne pregătim de un nou val pandemic. Aș fi zis iniţial că poate va fi unul ceva mai blând decât precedentele, având în vedere rata vaccinării și a îmbolnăvirilor, ceea ce presupune un anumit grad de imunitate. Dar totodată, văzând capacitatea de mutaţie a acestui virus inteligent și malefic, mi-e greu să desenez curba cazurilor din noul val.

Când putem spera că totul se va termina?

Cred că nu se va termina niciodată, ci se va transforma într-o convieţuire „omenire-COVID”, situaţie similară cu cea a virusurilor gripale.

Ce i-aţi spune unei persoane care refuză vaccinarea sau are dubii în acest sens?

Încerc să sintetizez răspunsul, pentru că mereu ofer multe motive când am astfel de discuţii, dar cel mai important ar fi acela că „ar trebui să te iubești pe tine atât de mult încât să vrei să te protejezi și să îţi salvezi viaţa. Și ar trebui să îi iubești atât de mult și pe cei din jurul tău încât să vrei să îi protejezi și să le salvezi viaţa”.

O decizie de ultim moment

Ce v-a determinat să deveniţi medic?

Deși am terminat un liceu cu profil de informatică intensiv, decizia a fost una luată în ultimul moment, posibil cu conotaţii intens emoţionale. Simţeam că am nevoie de o meserie care e încărcată de provocări și dinamism.

Care au fost criteriile pe care le-aţi luat în considerare atunci când aţi ales specialitatea Boli Infecţioase?

Specialitatea Boli Infecţioase mi se pare una foarte complexă. Ca să fii infecţionist trebuie la bază să fii un bun internist, trebuie să știi Pneumologie, Cardiologie, Gastroenterologie, Neurologie, Nefrologie, Pediatrie ș.a.m.d., la toate adăugându-se și lumea microscopică a microorganismelor. Este un război continuu pe care îl purtăm cu inamici invizibili, ceea ce mi s-a părut fascinant. Specialitatea noastră tratează atât adulţii, cât și copiii. Și nu în ultimul rând, este o specialitate unde adresabilitatea este în principal a bolilor acute, unde pacientul vine „prăbușit” și pleacă sănătos, în cele mai multe cazuri, ceea ce conferă o notă frumoasă de optimism.

De ce aţi ales orașul Cluj-Napoca pentru a studia și practica medicina?

Cred că alegerea mea este legată de tradiţie. Pe de o parte, o tradiţie din familie, atât bunicii mei, cât și părinţii mei au terminat facultatea în Cluj-Napoca. De asemenea, este cunoscut faptul că acest oraș e unul cu tradiţie în domeniul medicinei. Plus că e foarte „fain” să știi că termini facultatea în același loc ca mama ta, cu Emil Racoviţă, Victor Babeș, Iuliu Haţieganu sau Victor Papilian (râde).

Dacă aţi avea posibilitatea să o luaţi de la capăt, cum ar arăta parcursul dv. profesional?

În primul rând, aș alege tot medicina. În al doilea rând, cu siguranţă aș alege tot specialitatea Boli Infecţioase, care continuă să mă fascineze zi de zi. Dacă aș fi obligată să aleg o altă meserie, ar fi cu siguranţă una care să implice mult dinamism, probabil ceva ce implică muzica sau natura și călătoriile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe