Newsflash
Interviuri

Medicina performantă nu se face fără bani

de Dr. Mariana MINEA - mai 30 2014
Medicina performantă nu se face fără bani

În perioada 28–31 mai 2014, la Arad şi Timişoara, va avea loc a doua ediţie a congresului organizat de Societatea Română de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie. Am aflat mai multe despre eveniment şi despre domeniu de la conf. dr. Marius Craina, preşedintele congresului, şeful Catedrei obstetrică-ginecologie, UMF „Victor Babeş“ Timişoara.

 

 
 
 
 
 
 
 
   Cum aţi gândit organizarea congresului?
   – Al doilea congres naţional de chirurgie minim invazivă în ginecologie se va desfăşura la Arad şi Timişoara. La 28 mai are loc cursul precongres, la Arad, la Universitatea „Vasile Goldiş“. Vor veni 16 speakeri din străinătate, care vor susţine programul educaţional. Următoarele zile sunt de­di­cate congresului propriu-zis, la Timişoara. Vineri, 29 mai, vor fi realizate două transmisiuni live din clinica Bega şi suntem în discuţii cu o clinică din Rouen, unde lucrează un medic de origine română, pentru a organiza transmisiunile live din ambele locuri, cu discuţii interactive pe parcursul desfăşurării intervenţiilor chirurgicale. Peste 40 de medici din străinătate participă la congresul de la Timişoara alături de 250–300 de colegi din România. Este pentru prima oară în ţara noastră când două centre universitare apropiate concură la realizarea unui congres naţional.

 

   În ce măsură se foloseşte la noi chirurgia minim invazivă în ginecologie?
   – În fiecare centru care foloseşte acest tip de chirurgie în ginecologie, numărul intervenţiilor laparoscopice creşte de la an la an. Sunt ţări unde procentul ajunge chiar la 70–80%; la noi, la Maternitatea Bega, proporţia depăşeşte 50% din cazuistica ginecologică. Este, în schimb, nevoie de aparatură de înaltă performanţă, care este foarte costisitoare şi necesită experienţă din partea chirurgilor. Specialiştii trebuie să fie foarte bine pregătiţi, mai întâi din punctul de vedere al chirurgiei ginecologice clasice, apoi supraspecializaţi în chirurgia ginecologică laparoscopică.

 

   Cum stăm la capitolul dotări?
   – Mai multe maternităţi din ţară au fost dotate, în urmă cu cinci ani, prin programe ale Băncii Mondiale, deci noi am fost puşi la punct cu acest tip de aparatură. Din păcate, întreţinerea instrumentelor laparoscopice este deficitară la noi, pentru că, repet, aceste instrumente sunt foarte scumpe şi banii din sistemul sanitar nu sunt întotdeauna suficienţi pentru o astfel de solicitare.

 

   Cum ar putea creşte ponderea tehnicilor minim invazive în ginecologia românească?
   – Prin participarea la conferinţe şi congrese, prin promovarea acestor mijloace chirurgicale de specialiştii cu experienţă, din ţară şi străinătate. Medicii pot vizita un centru sau altul, pot face cursuri şi stagii de pregătire, dar nu e suficient să înveţi tehnicile minim invazive, trebuie să le şi practici.

 

   Cum se face practica?
   – Prin cursuri postuniversitare de chirurgie laparoscopică. Centrul Bega a reluat, de doi ani, aceste cursuri la nivel naţional, până la acordarea competenţei, cu mijloace demonstrative practice – pelvi- şi histero-trainere, pentru a exersa manualitatea, îndemânarea, cu ajutorul instrumentelor de laborator. Procedura se poate face şi pe animale, în cadrul cursurilor organizate în universităţi, pe scrofiţe: durează cam trei-patru zile, astfel încât fiecare participant la curs să efectueze două-patru ore de chirurgie laparoscopică. Cele mai bune şi mai la îndemână sunt însă cursurile pe mulaje, pe instrumente demonstrative. Chirurgia laparoscopică în ginecologie trebuie neapărat să fie introdusă şi susţinută în România, pentru că personal medical avem, trebuie doar să depunem eforturi în pregătirea şi în susţinerea lui, precum şi în dotarea cu instrumente adecvate. Ministerul Sănătăţii trebuie să înţeleagă că medicina performantă, de an 2014, nu se face fără bani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe