Newsflash
Interviuri

Medicina nu se poate face din ușa coridorului

de Bianca PÂNZARU - mar. 15 2019
Medicina nu se poate face din ușa coridorului

Interviu cu dr. Petre-Marius Andrei, medic primar radiologie și imagistică medicală

VM 11, p.15 -1
CARTE DE VIZITĂ:
• 74 de ani
• Este pensionar și încă activ la spital
• Din 1969 este „medic cu acte în regulă”

Dr. Petre-Marius Andrei este medic primar radiologie și imagistică medicală în Slobozia. Își primește lunar pensia, însă acest lucru nu l-a împiedicat să vină în continuare la spital și să ofere o mână de ajutor. Ne vorbește despre cum s-a schimbat tipologia pacientului din 1969 încoace.
Consideraţi că specialitatea pe care aţi ales-o este opţiunea corectă?
Eu am terminat medicina în cadrul secţiei de pediatrie din orașul Cluj-Napoca. Prima opţiune a fost chirurgia, însă nu mă încadram, pentru că eu terminasem pediatrie. Așa am decis să mă îndrept spre radiologie și imagistică medicală. Am avut și noroc, pentru că am prins loc de muncă în Slobozia, unde era și familia mea.
Ce ramură a acestei specialităţi v-a atras mai mult?
Radiodiagnosticul. Această ramură presupune vizionarea imaginilor radiologice a diferitelor părţi ale organismului uman, fie că sunt afecţiuni traumatice sau inflamatorii.
Care procedură din cele pe care le realizaţi este mai dificilă și de ce?
Aș menţiona examinarea radioscopică, pentru că presupune colaborarea constantă cu pacientul. Trebuie să îi explici mereu ce trebuie să facă și atunci situaţia devine mai dificilă, pentru că această comunicare nu este întotdeauna una perfectă. De multe ori sunt nevoit să opresc procedura pentru a merge să îi explic pacientului cum trebuie să se poziţioneze.
Care sunt pașii care trebuie urmaţi pentru a stabili un diagnostic?
Se înregistrează imaginea radiologică pe film, se realizează citirea la negatoscop, pentru ca mai apoi să se identifice eventualele forme anormale pe imaginea radioscopică. Dacă situaţia o impune, colaborăm între noi, medicii, pentru a stabili un diagnostic. Iar dacă este nevoie, cărţile ne sunt întotdeauna la îndemână.
Cât de gravă poate fi o greșeală în radiodiagnostic?
Foarte gravă. Clinicianul joacă un rol esenţial în această ecuaţie. Noi reluăm examinarea ori de câte ori solicită clinicianul. Colaborarea cu acesta este foarte importantă.
Cum erau pacienţii când v-aţi început cariera? Cum sunt acum?
Oamenii aveau mai mult bun-simţ atunci. Aveau răbdare și respect! Acum însă și-au pierdut această calitate, sunt nerăbdători. Și-au modificat și felul de a se adresa medicului. Pacienţii sunt dificili acum. Ei vin cu preconcepţii. Dacă le spui că nu au nimic, sunt nemulţumiţi. S-a schimbat mult tipologia pacientului.
De ce credeţi că s-a ajuns aici?
Poate că și influenţa din media. Nu pot avea o explicaţie clară.
Dar despre medici ce aţi constatat?
Medicii erau mai conștiincioși în trecut. Mai responsabili și mai preocupaţi de activitatea lor. Stagiul la circă era foarte benefic, pentru că te învăţa să fii autonom.
Ne puteţi face o descriere a carierei dv.?
Mi-am început activitatea în judeţul Neamţ. Pe atunci era un medic director în Bacău care se numea Zarea și unul în Neamţ care se numea Coniac. Îmi amintesc cu amuzament despre întâlnirile celor doi. Cariera mea s-a bucurat de învăţămintele profesorilor clujeni Pană și Grancea. Au fost lucruri bune, dar și mai puţin bune. A fost o carieră frumoasă. Mi-a plăcut foarte mult acest domeniu. Am fost puţin dezamăgit când am venit din Cluj, unde spitalele erau mai dotate.
Spitalul din Slobozia în care încă activaţi beneficiază de aparatura necesară?
În trecut ne-am descurcat cu ce am putut. Nu aveam aparatură modernă, astfel că realizam procedurile pe întuneric, ca pe vremuri. Din 2004 dispunem de aparatură care ne ajută mai mult. Mă bucur că nu au fost uitate spitalele din provincie. Aparatura nu mai este o problemă, ci personalul.
De ce spuneţi asta? Cum se resimte acest lucru în activitatea clinică?
Sunt tot mai puţini medici. Pleacă tinerii din ţară. Ne descurcăm cum putem. În radiodiagnostic suntem doi medici, amândoi pensionari. Este nevoie de personal, pentru că nu facem faţă.
Ce sfaturi aveţi pentru generaţiile tinere de medici?
Să pună mâna pe carte, să înveţe! Din ușa coridorului, uitându-se la bolnav, nu vor face nimic!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe