Newsflash
Interviuri

„Medicina modernă ar trebui să acorde o mai mare atenţie pacientului”

de Bianca PÂNZARU - ian. 11 2019
„Medicina modernă ar trebui să acorde o mai mare atenţie pacientului”

Interviu cu dr. Sorina Postelnicu, medic voluntar la Policlinica socială Baba Novac

p.15
CARTE DE VIZITĂ:
• 33 de ani
• Cursuri ultrasonografie generală
• Curs de formare în asistenţă medicală de urgenţă BLS şi ACLS

Când nu este medic internist într-o clinică privată din Capitală, Sorina Postelnicu este medic voluntar la Policlinica socială Baba Novac (PBN). Cu o experienţă care abia se ancorează în traseul profesional, tânărul medic a ales să dăruiască din timpul său celor care nu au venituri, asigurare medicală ori, în multe cazuri, nici măcar adăpost.
Sunteţi medic voluntar într-o policlinică din Capitală. Cum a început totul?
Am ales să practic voluntariatul de aproximativ un an. Totul a pornit de la dorinţa mea de a ajuta și a interacţiona și cu pacienţi care nu au posibilităţi financiare. De regulă, această categorie de pacienţi se neglijează pe sine, dar este neglijată și de societate.
Cum i-aţi caracteriza pe pacienţii pe care îi consultaţi la PBN? Dar pe colegii dv.?
Nevoile pacienţilor sunt numeroase. Lor le sunt necesare, între altele, și sfaturile medicale. Noi acolo asta facem. Sunt oameni cooperanţi, conștiincioși, respectuoși și foarte disciplinaţi. Îmi place să lucrez cu ei pentru că, în mare parte, respectă programările şi tratamentele. În ceea ce privește colegii, alături de ei formez cea mai frumoasă echipă. Sunt oameni care dăruiesc din timpul personal și din experienţa lor pentru a-i ajuta pe cei care chiar au nevoie de ei.
Care este traiectoria actului medical la PBN?
În primul rând, pacienţii sunt examinaţi și investigaţi de un medic internist, care le stabilește un diagnostic. Apoi sunt trimiși către specializarea în care se încadrează ca urmare a patologiei identificate.
Care credeţi că este principala calitate de care un medic are nevoie pentru a practica voluntariatul?
Consider empatia ca fiind calitatea primordială fără de care nu cred că ar fi o ecuaţie reușită.
Prin ochii dv., ce presupune să fii medic internist?
Este greu de spus în cuvinte ce reprezintă medicina internă. În principiu, această specialitate vizează patologiile nechirurgicale. Majoritatea pacienţilor pot fi examinaţi de un medic internist. Văd lunar aproximativ o sută de pacienţi cu diferite tipuri de patologii.
Care sunt cele mai grave boli ale pacienţilor care ajung la dv. în cabinet? Dar cele mai frecvente?
În cabinetul privat predomină afecţiuni precum sindromul intestinului iritabil sau hipertensiunea arterială. În policlinica socială, cel mai adesea ne confruntăm cu ciroze hepatice și neoplasme. Faptul că pacienţii de aici se neglijează este dovedit în formele și stadiile patologiilor cu care acești oameni vin la cabinet.
Care sunt manifestările cel mai frecvent confundate în această specialitate, atât de pacienţi, cât și de specialiști?
În principiu, durerile abdominale induc erori. Pacienţii cred adesea că au probleme cu ficatul, spre exemplu, când, de fapt, meteorismul abdominal este cauza reală. Fenomenul de confuzie în rândul pacienţilor este frecvent. Specialiștilor li se întâmplă uneori să subevalueze sau, din contră, să supraevalueze un pacient și de aici apar și unele confuzii.
În opinia dv., medicina modernă pune mai mult accentul pe boală sau pe bolnav?
Este adevărat că tehnologia ocupă tot mai mult teren, însă acest lucru nu trebuie să neglijeze pacientul. Dimpotrivă, medicina modernă ar trebui să acorde o mai mare atenţie pacientului. Cred cu tărie acest lucru.
Există Dumnezeu în medicină?
Categoric, da. Fără El, nimic, nicicând și niciunde nu ar fi posibil.
Ce obiective v-aţi propus pentru acest an?
Îmi doresc să avansez pe plan profesional. Este un obiectiv ce presupune cursuri de educaţie medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe