Newsflash
Interviuri

La mare, la soare

de Alexandra NISTOROIU - iul. 25 2014
La mare, la soare
În urmă cu trei ani, dr. Mădălina Rusu a început să lucreze la Spitalul Municipal din Mangalia. Pentru localnici, asta a însemnat că nu mai erau nevoiţi să meargă până la Constanţa pentru o consultaţie de specialitate. Pentru medicul dermatolog, a reprezentat întoarcerea acasă, după cinci ani de rezidenţiat la Bucureşti. Vara e cea mai aglomerată perioadă a anului, pentru că la cabinet ajung nu doar localnicii, ci şi turiştii care se împrietenesc prea strâns cu soarele.

 
 
 
 
 
 

Când vacanţa dăunează grav sănătăţii

 

   Creşte numărul solicitărilor în perioada estivală? Care sunt principalele probleme în această perioadă a anului?
   – Categoric creşte numărul prezentărilor la cabinet în perioada estivală. Diagnosticul diferă de la caz la caz: afecţiuni dermatologice cronice ignorate, agravate de excesul de căldură şi umezeală, leziuni cauzate de expunerea prelungită la soare, fără măsuri de protecţie solară – arsuri solare, urticarii, foarte frecvente în ultimii doi ani, prurit solar, purpură solară. Întâlnesc, de asemenea, afecţiuni cauzate de expunerea cronică la soare: hipomelanoză gutată idiopatică, keratoze actinice.
   Sunt afecţiuni dermatologice agravate de expunerea la soare sau de umiditate?
   – Unele dermatoze pot fi agravate sau declanşate de soare, căldură, umezeală sau o combinaţie a acestor factori. Mă refer la lupusul eritematos, pemfigusul foliaceu, cloasma, boala Darier, boala Hailey-Hailey, acneea rozacee, acneea juvenilă, limfocitomul, vitiligo, efelidele, herpesul, porfiriile. Şi infecţiile cutanate fungice pot fi agravate sau întreţinute de căldură şi de umezeală.

 

Aleg bine, dar aplică prost

 

   Sunt oamenii suficient de bine informaţi despre riscurile expunerii prelungite la soare?
   – În ceea ce priveşte efectele negative pe termen scurt ale expunerii necorespunzătoare la soare, mai mult de jumătate din turiştii ce se prezintă pentru consultaţie cunosc intervalele orare în care este relativ sigură expunerea la soare. De asemenea, ei recunosc importanţa fotoprotecţiei. Încercând însă să profite de vacanţă, regulile care i-ar putea ţine departe de eriteme şi alergii solare sunt de multe ori date uitării în favoarea relaxării. Oamenii apreciază un pic altfel perioada de stat la soare, nu li se pare mult trei ore de stat la plajă.
   Suntfolosite cremele cu factor de protecţie solară?
   – În general da şi cred că oamenii le aleg corect. De utilizat, în schimb, nu, nu le utilizează corect. Cel mai frecvent aplică această cremă de protecţie solară doar o singură dată pe zi, nu de câteva ori, cum ar fi corect. Apoi, omit unele zone sau nu aplică o cantitate suficientă de cremă, nu adaptează crema cu factor de protecţie solară tipului de ten. Folosesc aceeaşi loţiune sau cremă pentru toate zonele corpului.
   Folosite corect, cât de eficiente sunt aceste produse?
   – Loţiunile cu factor de protecţie solară sunt eficiente atâta timp cât sunt utilizate corect. Pacienţii ar trebui să ceară sfatul medicilor sau măcar al farmaciştilor atunci când doresc să achiziţioneze un astfel de produs, pentru că el se alege în funcţie de vârstă. Copiii ar trebui să primească o îngrijire specială, în funcţie de fototipul cutanat şi de afecţiunile dermatologice preexistente. Totuşi, cei mai mulţi dintre cei care vin la consult îşi aleg singuri crema de protecţie solară.

 

Scrisoarea medicală, opţională

 

   Cum colaboraţi cu medicii de familie din Mangalia şi din localităţile vecine? Vă trimit pacienţii sau sunt şi afecţiuni pentru care preferă să nu trimită către specialist?
   – Colaborarea cu medicii de familie din judeţ este excelentă. Cunosc personal o mare parte din medicii de familie din oraş, ne sfătuim ori de câte ori este nevoie, în beneficiul pacienţilor. De obicei, în cabinetul de dermatovenerologie ajung cazurile care, după evaluarea medicului de familie, necesită consult de specialitate.
   Realizaţi în cabinet şi proceduri de dermato­chirur­gie?
   – În ambulatoriul de specialitate pot efectua unele intervenţii de dermatochirurgie, în funcţie de gravitatea afecţiunii, de necesităţile pacientului, de patologia asociată şi de nevoia de îngrijiri ulterioare. Ce se poate rezolva în ambulatoriu, rezolv aici. Nu avem însă inter­nări de zi, aşa că, pentru inter­venţ­iile care nece­sită spitalizare, trimitem pacienţii către instituţii spi­ta­liceşti cu paturi. Pentru melanom, de exemplu, tri­mitem la spital. Am avut un caz de carcinom bazocelu­lar gigant, cu dia­metrul de 20 cm, ulcerat, care necesita bloc operator, anestezie generală. A fost redirecţionat către un serviciu de chirurgie plastică, mai ales că era clar că va necesita transplant de piele. Am mai avut şi un caz de carcinom spinocelular la buza inferioară, tot o tumoră care trebuia rezolvată în altă parte. În unele cazuri, sunt depăşită. În general, e vorba de tumorile cu dimensiuni mari. Altfel, dacă e vorba de chisturi mici, rezolvăm în ambulatoriu.
   De obicei, către ce unităţi trimiteţi pacienţii?
   – Asta rămâne la latitudinea pacientului, biletul de trimitere este pentru chirurgie plastică, nu este cu dedicaţie, dar cred că, de obicei, pacienţii aleg centrul cel mai apropiat, mai ales că sunt oameni cu venituri medii. Nu aş şti să vă spun statistic, pentru că, din păcate, feedbackul nu prea există. Nu se întorc să îmi spună ce au făcut sau unde s-au operat. Teoretic, ei ar trebui să vină înapoi cu scrisoarea medicală de la medicul care i-a operat, dar de cele mai multe ori nu se mai întorc. Cred că până acum doar doi pacienţi au venit să îmi spună ce au făcut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe