Newsflash
Interviuri

IOB: Interdisciplinaritate în oncologie

de Dr. Mariana MINEA - aug. 28 2020
IOB: Interdisciplinaritate în oncologie

Pacienţii oncologici au nevoie să-și continue tratamentele în condiţii de siguranţă. Despre măsurile luate în acest sens am vorbit cu dr. Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București.

Cum s-a adaptat IOB contextului epidemiologic și ce rezultate aţi constatat?

Contextul epidemiologic a impus reorganizarea activităţii institutului prin modificarea circuitelor din spital, pentru a asigura siguranţa pacienţilor și a personalului medical. Am acordat o atenţie deosebită circuitului pacienţilor care se prezintă în Ambulatoriul Integrat, fiind organizate puncte specifice de control – începând cu Triajul epidemiologic, Cabinetele de testare COVID-19 și Analize Medicale și delimitarea clară a zonelor de așteptare, în acord cu regulile de distanţare fizică.

După screeningul COVID, pacienţii sunt sunaţi și programaţi pentru a se prezenta la tratamente, în baza rezultatului negativ COVID-19 și a rezultatelor de la analizele medicale. La sosire sunt conduși de personalul medical dedicat către zonele de tratament prin chimioterapie, radioterapie sau pentru internare în secţiile medicale. Ca observaţie generală, pot spune că buna organizare este condiţionată în aceeași măsură de asigurarea circuitelor clare, cât și de respectarea orelor de programare și disponibilitatea pacienţilor de a asculta indicaţiile personalului medical.

Ce planuri aveţi pentru lunile de toamnă, perioadă de care lumea medicală se teme în contextul pandemiei și al gripei?

Ne pregătim cu atenţie pentru lunile de toamnă, când ne așteptăm să crească adresabilitatea către institut cu pacienţi noi, faţă de cei aflaţi deja în evidenţele noastre. Sunt mulţi factori care trebuie să fie luaţi în considerare. În primul rând, coroborarea numărului mai mare de pacienţi care se vor prezenta pentru consultaţii noi și tratamente cu nevoia limitării timpului petrecut împreună între pacienţi și, respectiv, între pacienţi și personalul medical.

După cum este bine cunoscut, perioada de toamnă vine și cu riscul gripei de sezon, la care pacienţii oncologici sunt predispuși. De asemenea, avem în vedere pacienţii asimptomatici, care pot prezenta risc pentru alţi pacienţi. În acest sens, ne propunem să asigurăm echipamente de protecţie pentru personalul medical, cât și pentru pacienţi pe perioada petrecută în spital. Esenţial pentru organizare este să protejăm zonele-cheie de aglomerare,  pentru a putea să oferim un mediu sigur. În ceea ce privește comunicarea medic-pacient, se va pune accent pe comunicarea telefonică sau online, cu limitarea prezentării pentru controale, acolo unde acest lucru este oportun.

Limitarea drumurilor către centrele regionale

Lidia Kajanto 2

Care credeţi că sunt principalele puncte care necesită îmbunătăţiri ale sistemului de diagnosticare și tratare a bolnavilor cu cancer în România?

Dacă ne raportăm la cifrele puse la dispoziţie de Eurostat în ceea ce privește statisticile din cancer din ultimii ani, se observă că există o creștere constantă a numărului de pacienţi cu afecţiuni oncologice la nivel naţional, o creștere a numărului de medici oncologi și radioterapeuţi, însă o stagnare a dotării cu aparatură medicală de specialitate. Având în vedere evoluţia permanentă a tehnologiei, trebuie gândite strategii de asigurare a accesului pacienţilor la astfel de resurse, concomitent cu pregătirea personalului medical, și asigurarea infrastructurii necesare pentru astfel de scopuri.

Dar în privinţa monitorizării acestor bolnavi?

În ce privește urmărirea bolnavilor de cancer posttratament, având în vedere și contextul epidemiologic actual, consider oportună punerea accentului pe dezvoltarea unui sistem de control la nivel local al nevoilor acestor pacienţi, cu limitarea drumurilor la centrele regionale și cu o comunicare între specialiștii curanţi. Avem nevoie de un sistem de telemedicină și de implicarea colegilor din teritoriu. Sigur că putem discuta despre foarte multe îmbunătăţiri, însă aceste recomandări e necesar să fie făcute pertinent, în concordanţă cu nevoile specifice ale fiecărui centru de specialitate.

Construcţia unui centru de paliaţie

Cum ar putea fi acestea corectate, cu actualele resurse și/sau cu resurse și măsuri noi?

În prezent, noi lucrăm asiduu la identificarea de oportunităţi de dezvoltare a activităţii institutului, pe toate palierele posibile, fiind în continuă comunicare cu autorităţile publice în vederea accesării de fonduri pentru dezvoltarea ariilor pe care le considerăm de importanţă majoră pentru IOB. În planul de investiţii pe următorii ani, am luat în considerare atât aspectele legate de îmbunătăţirea infrastructurii, reabilitarea și reorganizarea fluxurilor din Institutul Oncologic București în contextul actual, cât și noi investiţii interne, precum: construcţia unui centru de paliaţie, construcţia unui hotel pentru pacienţi și aparţinători, dezvoltarea activităţii de cercetare și, bineînţeles, dotarea cu aparatură medicală pentru blocurile: operator, radioterapie, imagistică medicală și medicină nucleară.

Care sunt punctele forte ale Institutului Oncologic București?

IOB este unul dintre cele mai prestigioase institute medicale din România, în care se desfășoară în prezent activităţi deosebit de complexe, respectiv: asistenţă medicală oncologică, cercetare, învăţământ, metodologie și formare a cadrelor de specialitate, iar aceste activităţi se ramifică și se dezvoltă permanent. Competenţa specialiștilor noștri în rezolvarea problemelor multiple și dificile din cazuistică, împreună cu accesul integrat la metodele de tratament actuale pentru pacientul care se confruntă cu un diagnostic oncologic ne recomandă ca centru de referinţă în oncologie.

Cam care este procentul bolnavilor din București și al celor din ţară care sunt trataţi la IOB?

Luând ca an de referinţă 2019, un număr de 86.333 de pacienţi au beneficiat de tratamente în Institutul Oncologic București în spitalizare continuă și de zi. Proporţia generală este de 19% pacienţi din București și de 81% din ţară. Dacă însă luăm în considerare tratamentele primite doar în îngrijire de zi, proporţia crește la 40% pentru pacienţii din București și ajunge la 60% cei din ţară, dată fiind proximitatea de domiciliu și, deci, posibilitatea mai mare de a veni la tratamente.

 Ajutor din partea navigatorilor oncologici

Aveţi un mesaj pentru medicii de familie, cei care au primul contact cu pacienţii suspecţi de cancer?

În primul rând, doresc să le transmit medicilor de familie respectul pentru eforturile depuse în vederea asigurării serviciilor medicale de calitate în aceste vremuri de incertitudine, când presiunea a fost și încă este foarte mare. În ce privește suspiciunea unui diagnostic de cancer pentru pacienţi, aș vrea să punctez că actualmente pot opta pentru servicii de navigare pacienţi oncologici, un serviciu dezvoltat recent, util pacienţilor în vederea stabilirii pașilor următori, și dânșilor, pentru a avea un sprijin în gestionarea acestei cazuistici.

În același timp, ca centru de referinţă în oncologie, rămânem un partener de nădejde pentru pacienţii acestora și îi invităm să orienteze bolnavii către institut de la prima consultaţie necesară, pentru a putea beneficia de tratamente oncologice integrate.

Ce teme va aborda evenimentul „Zilele IOB” de anul acesta?

În primul rând, ne bucurăm că am reușit să ne adaptăm condiţiilor actuale și să păstrăm tradiţia de a organiza evenimentul, de data aceasta online, și să aducem în atenţia profesioniștilor din domeniu sesiuni live, de interes major pentru comunitatea medicală oncologică. Tema conferinţei, „Perspective interdisciplinare în oncologie”, aduce împreună specialiști de renume în aria patologiei oncologice, care vor susţine sesiuni de comunicări știinţifice de actualitate pe tema cancerelor din sfera genito-urinară, cancerul pulmonar, din sfera ORL, sfera toracică, digestivă, cancerul mamar, dermatooncologie, chirurgie și alte subiecte de interdisciplinaritate oncologică.

Eveniment creditat cu puncte EMC

Zilele Medicale şi Ştiinţifice ale Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti au loc anul acesta în mediul online, în perioada 27-29 august. Evenimentul este creditat cu puncte EMC pentru medici. Taxa de participare include un abonament pentru un an la revista Oncolog-Hematolog.ro, în format digital, şi adeverinţa care atestă acordarea creditelor EMC aferente abonamentului. Mai multe detalii puteţi găsi pe pagina evenimentului, pe medichub.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe