Newsflash
Interviuri

În culisele buletinului de analize

de Alexandra NISTOROIU - aug. 14 2014
În culisele buletinului de analize
Deşi îşi imagina că va deveni medic infecţionist, dr. Luminiţa Mănăilă s-a îndreptat către medicina de laborator din dorinţa de a încerca ceva nou. După mai mulţi ani petrecuţi ca şefă de laborator la policlinica din Tecuci, în 2006 a început să lucreze la un laborator privat din Buzău. Este medic primar de 20 de ani, dar ştie că în medicina de laborator tot timpul mai ai de învăţat.
 
 

 

Colaborare insuficientă cu clinicienii

 

   – Cum vedeţi colaborarea dintre specialistul în medicină de laborator şi cei din medicina clinică? Cum ar trebui să arate la modul ideal şi cum este în practică?
   – Fiabilitatea unei analize este o noţiune care trebuie cunoscută şi de medicul de laborator, dar în special de clinician. Colaborarea între medicul specialist de laborator şi clinician nu ştiu cât este de adevărată sau cât de mult se practică. În cazul meu, nu ştiu dacă am cu adevărat o colaborare cu ceilalţi specialişti. Această colaborare ar trebui să existe pentru binele pacientului. Există însă o tradiţie a colaborării insuficiente sau superficiale. Mai sunt câţiva medici, în special medici de familie, care îmi cer sfatul, care mă sună pentru a discuta nişte analize, dar asta se întâmplă mai rar. Aş vrea să se întâmple mai des, pentru că aşa ar veni fiecare cu câte o idee şi am ajunge mai uşor la un diagnostic.
   – De ce credeţi că lipseşte această consultare?
   – Lipsa de timp, comoditatea, poate şi un orgoliu neînţeles.

 

Au şi aparatele limitele lor

 

  – În ce proporţie este automatizată munca de la laborator?
  – În ultimii ani, medicina de laborator a cunoscut o evoluţie fabuloasă în ceea ce priveşte aparatura. Cât ne bazăm pe ea? Foarte mult. Sunt aparate perfor­mante de ultimă generaţie, dar pe care noi oricum le supraveghem prin controale externe sau interne. Merg foarte bine, sunt noi şi le schimbăm des, pe măsură ce apar altele şi mai noi. Cu ajutorul lor, putem face analizele mai rapid şi mai detaliat. Totuşi, au şi aparatele limitele lor, aşa că este necesară în continuare intervenţia umană. Dacă un om bine instruit lucrează pe un aparat foarte bun, atunci totul este ok.
    Ce analize se fac încă manual?
   – De exemplu, aparatele de biochimie sunt semiautomate. La aparatele automate îţi pui reactivii, programezi totul pe calculator şi aştepţi rezultatele. La aparatele semiautomate trebuie să stea omul lângă aparat şi să lucreze pe test. La cel automat, îl mai laşi, îl mai vezi, mai ţipă puţin – te anunţă sonorul acela, te mai duci, îi mai pui ce mai trebuie, dar poţi să mai pleci de lângă el şi să faci şi altceva între timp. La aparatul semiautomat, trebuie să fii acolo, nu prea poţi să pleci de lângă el. Pentru analiza coproparazitologică nu există un aparat: se citeşte la microscop, se pregăteşte manual ce este de pregătit. La bacteriologie nu avem aparat, este metoda clasică. La fel pentru determinarea vitezei sângelui. În rest, hemostaza se face şi ea cu aparat semiautomat, stai lângă pacient să faci toată coagularea – mă refer la INR, fibrinogen, PTT, care sunt cei mai solicitaţi ca timpi de coagulare.

 

Interacţiunea cu pacientul nu este eliminată

 

   – Cât de importantă este medicina de laborator în prevenţie? Cât de des ajung pacienţii să-şi facă anumite analize de laborator înainte de debutul efectiv al unei boli cronice?
   – Unii vin şi se caută mai mult, îşi fac investigaţii fără să ştie că ar fi bolnavi de ceva, iar la un control din acesta îşi descoperă ba o leucemie, ba o anemie megaloblastică. Acum depinde de fiecare cum vine, cum se controlează, dacă este trimis de medicul de familie sau cum poate să obţină biletul de trimitere cu investigaţiile. Dar poate avea surpriza să i se depisteze o boală şi să nu aibă vreo simptomatologie, să pară sănătos tun. În ultimii ani, am remarcat că au venit din ce în ce mai mulţi să îşi facă preventiv analizele. A fost şi programul acela din 2008–2009, o iniţiativă foarte bună.
  – Medicina de laborator nu presupune acelaşi tip de interacţiune cu pacientul ca medicina clinică. Este acesta un avantaj sau un dezavantaj?
   – Cu siguranţă, nu este un lucru bun. Mie chiar îmi place foarte mult să vorbesc cu pacienţii. Oricum, noi le cerem numărul de telefon ca să-i informăm, să le spunem dacă a mers ceva greşit, dacă trebuie repetată vreo analiză. Într-adevăr, faţă de medicina clinică, nu mai este contactul direct cu pacientul. Totuşi, dacă vrei, reuşeşti să clarifici tot ce ai de clarificat. Dacă aş fi lucrat într-un spital, poate lucrurile erau altfel: acolo, medicul de laborator poate şi trebuie să se ducă la patul pacientului. Aici e altceva. Dar nu e imposibil. Dacă vrei să păstrezi interacţiunea cu ei, n-ai cum să nu reuşeşti.

 

Împrumut între laboratoare

 

  – Cât de frecvent apar schimbări în nomenclatorul de analize al labo­ratorului?
– Anual introducem analize. Vrem să oferim cât mai multe, o paletă cât mai largă. De exemplu, până acum nu făceam PSA sau TSH, hormoni tiroidieni, acum facem şi asta.
– Sunt analize pe care nu le puteţi face şi trebuie să trimiteţi pacientul sau probele în altă parte?
– Da, unele mai rar cerute: ATPO, hormoni tiroidieni, VSH, free T3, free T4, infecţioase. Recoltăm noi şi trimitem probele la Bucureşti. Mai rare sunt şi viremiile pentru hepatita C.
– Cum staţi cu partea de aprovi­zionare? Se întâmplă să nu aveţi reactivii necesari?
– Nu prea se întâmplă pentru că ne luăm măsuri din timp, ca să asigurăm continuitatea activităţii. Altfel, în situaţii de excepţie, ne împrumutăm. Ne-au mai cerut colegi de la alte laboratoare şi noi lor, dar astea sunt situaţii foarte rare. Oricum, noi ne ajutăm între noi. Există concurenţă între laboratoare, dar nu într-atât încât să nu ne ajutăm între noi.
   – Care sunt cele mai mari satisfacţii pe care vi le aduce dvs. munca pe care o faceţi la laborator?
   – De-a lungul vieţii, cele mai mari satisfacţii au venit de fiecare dată când am pus un diagnostic şi apoi s-a confirmat. Este o muncă pe care o faci cu dăruire şi dragoste pentru pacienţi. De asta am ţinut cont întotdeauna.

 

Medicul trebuie să înveţe toată viaţa

 

   – Ce v-a făcut să alegeţi această specialitate?
   – A fost o întâmplare. Eu voiam iniţial să fiu medic infecţionist, dar, până la urmă, am ales această specialitate. Mi-am spus: de ce nu? Făcusem toate stagiile, doar laboratorul nu-l cunoşteam. Am zis să încerc ceva nou. L-am cunoscut şi mi s-a părut foarte frumos, aşa că m-am dedicat lui.
   – Cât timp puteţi aloca în prezent pregătirii profesionale?
   – Până în 2008 alocam mai mult timp. Mergeam la toate evenimentele organizate de Societatea Română de Laborator Clinic. Acum merg din ce în ce mai rar, particip mai degrabă şi la alte simpozioane, care nu sunt de laborator, dar îmi lărgesc orizontul. Până în 2008, făceam nişte sacrificii ca să ajung la congresele naţionale de medicină de laborator. După ce m-am mutat din Tecuci în Buzău, n-am mai avut foarte mult timp, am avut şi mai multe cheltuieli. Dar pe lângă evenimente, mă bazez pe literatura de specialitate. Şi merg la evenimentele organizate pe plan local.
   – Cât de importantă este actualizarea constantă a cunoştinţelor pentru un specialist în medicină de laborator?
   – Este vitală pentru medicul în formare, el trebuie să acumuleze cât mai mult. Eu am ajuns la un stadiu în care pot spune că am acumulat foarte multe cunoştinţe, dar nu suficient, pentru că omul, medicul mai ales, trebuie să înveţe toată viaţa.
   – Am văzut că sunteţi înscrisă în programul EMC derulat de „Viaţa medicală“. Cum vă ajută acest program?
   – Îmi place foarte mult,  mă atrag aceste texte pentru toate specialităţile, mă ajută informaţiile şi chiar mă verific aşa, îmi verific cunoştinţele. A fost o idee foarte bună, mulţi colegi de-ai mei sunt încântaţi. Ziarul a fost dintotdeauna cel mai bun, a venit cu noutăţi, cu informaţii proaspete, mai ales din zona ştiinţifică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe