Newsflash
Interviuri

Imagistică şi etică în medicina materno-fetală

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 22 2013
Imagistică şi etică în medicina materno-fetală
   În zilele de 24 şi 25 mai 2013, Clujul va găzdui al zecelea congres naţional de medicină perinatală, cu tema: „Imagistica – tehnici exploratorii şi invazive în medicina perinatală“, organizat de Asociaţia Română de Medicină Perinatală (preşedinte: prof. dr. Florin Stamatian). Reuniunea va fi precedată de al cincilea curs „Ian Donald“ (Inter-University School of Medical Ultrasound) desfăşurat în România, în zilele de 22 şi 23 mai 2013, a cărui temă va fi ecografia din primul trimestru de sarcină. Trecerea de la programul educaţional la congres se va face printr-o sesiune specială – a şaptea conferinţă comună a Colegiului Regal al Obstetricienilor şi Ginecologilor din Marea Britanie (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists – RCOG) cu Societatea Română de Obstetrică şi Ginecologie (prin Eurovision).
   La Cluj-Napoca vor fi prezente, pe lângă vârfurile specialităţilor obstetrică-ginecologie şi neonatologie din România, şi importante personalităţi internaţionale, în frunte cu prof. dr. Chittaranjan Narahari Purandare (India), preşedintele ales al Federaţiei Internaţionale de Ginecologie şi Obstetrică (FIGO), prof. dr. Anthony Falconer (Marea Britanie), preşedintele RCOG, prof. dr. Frank Chervenak (SUA), preşedintele International Society of the Fetus as a Patient, vicepreşedinte al Academiei Internaţionale de Medicină Perinatală şi codirector al „Ian Donald“ Inter-University School of Medicine and Ultrasound, prof. dr. Morten Breindhal (Danemarca), membru în comitetul executiv al Societăţii Europene de Neonatologie.
   În preambulul importantei reuniuni ştiinţifice de la Cluj, profesorii Anthony Falconer şi Frank Chervenak au avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări privind practica de obstetrică-ginecologie şi medicină materno-fetală.

 

Generalişti, pentru a echilibra balanţa

 

Prof. dr. Anthony FalconerProf. dr. Anthony Falconer (Marea Britanie), preşedintele Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

 

   Care sunt principalele probleme etice cu care se confruntă obstetrica în prezent? Cum acţionează RCOG pentru a găsi soluţii?
   – Cele mai importante probleme vizează calitatea îngrijirilor, care nu este uniformă în interiorul unui sistem naţional de sănătate. Noi încercăm să facilităm şi să îmbunătăţim situaţia prin mai buna identificare a indicatorilor adecvaţi pentru evaluarea îngrijirilor. Alte probleme etice cu care ne confruntăm sunt prematuritatea severă, chirurgia cosmetică ginecologică, momentul la care trebuie clampat cordonul ombilical, moartea asistată, biologia re­productivă cu boli mitocondriale – pentru a aminti doar câteva. În cadrul RCOG, avem o comisie de etică, care acţionează independent de consiliul executiv, chiar dacă deciziile finale sunt adoptate numai cu acordul conducerii executive RCOG. Conducerea acestei comisii este asigurată de o personalitate din afara specialităţii, dar cu o experienţă deosebită în problemele de etică a reproducerii.
   –Trebuie permisă chirurgia electivă în obstetrică? Marea Britanie are o proporţie relativ moderată de naşteri prin cezariană, dar la valori mult mai mari decât cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Care este politica RCOG în această privinţă?
   – Aici lucrurile sunt simple, deoarece trebuie să respectăm ghidurile naţionale. În ceea ce priveşte cererile materne pentru chirurgie cezariană în absenţa indicaţiei clinice, apelăm la ghidurile NICE. Rata actuală a cezarienelor, în Marea Britanie, este de aproximativ 24%, din care câteva procente sunt la cererea mamelor. Nu înţelegem însă cum a ajuns OMS la recomandarea de 12%.
   Este necesară supraspecializarea medicilor de obstetrică-ginecologie?
   – În Marea Britanie, dezbaterea actuală, care interesează toate specialităţile, este: cine va asigura serviciul general de urgenţă, fundamental. Tendinţa este de a reveni la pregătirea unor generalişti, care să furnizeze tocmai acest tip de servicii. În cadrul specialităţii noastre, cam 15% se supraspecializează în patologia oncologică, biologia reproducerii, uro-ginecologie, medicină materno-fetală şi, respectiv, sănătatea sexuală şi reproductivă. Noi susţinem obţinerea prin examen a competenţelor în domenii speciale de interes, tocmai pentru a echilibra balanţa dintre generalişti şi supraspecialişti.
   Cât de activă este societatea pe care o conduceţi în consilierea decidenţilor şi în generarea şi actualizarea ghidurilor de practică?
   – Noi controlăm pregătirea în specialitate şi procesul de evaluare, dar răspundem faţă de Consiliul Medical General (echivalentul Colegiului Medicilor, n.n.). Avem acces la factorii de influenţă din Department of Health, National Health Service şi la forţele politice.
   Care este rolul reuniunilor ştiinţifice precum cea organizată la Cluj?
   – RCOG organizează anual o reuniune ştiinţifică globală, care se bucură de un mare succes. Introducerea reacreditării profesionale a făcut ca specialiştii să fie preocupaţi de educaţia medicală continuă şi de rezultatele acestei pregătiri. Sunt utile, de asemenea, şi reuniunile orga­nizate în parteneriat cu alte societăţi de specialitate. Dacă mă întrebaţi cât sunt ele de importante pentru practica de obstetrică-ginecologie, consider că sunt foarte importante, dar noile tehnologii vor schimba cu siguranţă modul în care aceste întâlniri sunt structurate.

 

Cele trei mari progrese ale obstetricii moderne

 

Prof. dr. Frank ChervenakProf. dr. Frank Chervenak (SUA), preşedintele International Society of the Fetus as a Patient, vicepreşedinte al Academiei Internaţionale de Medicină Perinatală şi codirector al „Ian Donald“ Inter-University School of Medicine and Ultrasound

   Cât este de important, pentru practica modernă a obstetricii şi ginecologiei, să ţii pasul cu ultimele progrese din ecografie?
   – Se spune că cele mai mari trei progrese ale obstetricii moderne au fost ecografia, ecografia şi ecografia. Dacă te gândeşti că eram de-a dreptul în Evul Mediu al obstetricii, cu doar o generaţie înainte de introducerea ecografiei, atunci nu mai pare o exagerare. Este esenţial, pentru orice obstetrician-ginecolog să fie la curent cu ecografia modernă.
   Există cumva riscul de a minimaliza rolul examenului clinic prin utilizarea excesivă a ecografiei? Care este tendinţa?
   – Nu există niciun risc documentat şi reproductibil cauzat de ecografia obstetricală. Cu toate acestea, examinarea ultrasonografică nu este o jucărie şi ar trebui să fie utilizată atunci când există o indicaţie, doar de personalul competent. Desigur, tehnica nu trebuie limitată la o singură specialitate, ea trebuie să fie accesibilă şi altor specialişti – radiologi, medici de familie etc.
   Cui se adresează cursul Şcolii „Ian Donald“, care va fi organizat la Cluj?
   – Tuturor profesioniştilor care îngrijesc paciente însărcinate sau ginecologice.
   Care sunt cele mai „fierbinţi“ subiecte din medicina fetală, în prezent?
   – Diagnosticul anomaliilor fetale, screeningul travaliului prematur, detectarea anomaliilor neurologice.
   Care sunt problemele etice ale practicii ecografice?
   – Etica şi profesionalismul sunt dimensiunile esenţiale ale practicii ecografice. Modul în care fiecare comunică cu pacienţi săi este la fel de important – poate chiar mai important – ca aspectele tehnice ale ecografiei. Tehnologiile emergente ridică o serie de probleme etice, iar acestea vor constitui şi unul din subiectele pe care le vom discuta la Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe