Care este importanţa dermatoscopiei, cât de mult este utilizată de dermatologi şi de medicii de familie, care sunt ariile de cercetare în domeniu – iată doar câteva din întrebările la care răspunde prof. dr. Giuseppe Argenziano, preşedintele Societăţii Internaţionale de Dermatoscopie, în interviul realizat de dr. Costin Căruntu.

"> Giuseppe Argenziano: „Este momentul ca toţi dermatologii din România să utilizeze dermatoscopia“ - Viața Medicală
Interviuri

Giuseppe Argenziano: „Este momentul ca toţi dermatologii din România să utilizeze dermatoscopia“

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - mar. 21 2014
Giuseppe Argenziano: „Este momentul ca toţi dermatologii din România să utilizeze dermatoscopia“

Care este importanţa dermatoscopiei, cât de mult este utilizată de dermatologi şi de medicii de familie, care sunt ariile de cercetare în domeniu – iată doar câteva din întrebările la care răspunde prof. dr. Giuseppe Argenziano, preşedintele Societăţii Internaţionale de Dermatoscopie, în interviul realizat de dr. Costin Căruntu.

În perioada 28 februarie – 1 martie, profesorul Giuseppe Argenziano, preşedintele Societăţii Internaţionale de Dermatoscopie, a fost prezent la Bucureşti pentru a susţine cursul „Principii de bază şi avansate în dermatoscopie“ organizat de compania La Roche-Posay. În cadrul acestei reuniuni au fost prezentate criteriile dermatoscopice utilizate pentru identificarea tumorilor melanocitare şi non-melanocitare, dar şi aspecte dermatoscopice complexe privind leziunile localizate la nivel unghial, în regiunea palmo-plantară sau la nivelul mucoaselor. În plus, au fost evidenţiate aspecte dermatoscopice deosebite ale leziunilor prezente la pacienţi cu vârste extreme. De asemenea, conf. dr. Cătălin Popescu a prezentat problematica ganglionului santinelă la pacienţii cu melanom. Prof. dr. Giuseppe Argenziano ne-a răspuns la câteva întrebări, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“.

 

 

– Cât de importantă este dermatoscopia pentru un dermatolog?
– Dermatoscopul este stetoscopul dermatologului. Cu ajutorul acestui dispozitiv pot fi vizualizate aspecte adiţionale pentru nu­meroase afecţiuni dermatologice, pornind de la cancerul de piele şi până la bolile inflamatorii cutanate. Astfel, dermatoscopul des­chide o nouă lume, care creşte capacitatea noastră de a diferen­ţia între numeroasele aspecte cu care ne confruntăm zilnic.

 

– Cât de numeroşi sunt dermatologii care utilizează dermatoscopia în ţările europene?
– Situaţia este extrem de diferită între diversele regiuni ale Europei. De exemplu, Italia este o ţară în care dermatoscopia a fost introdusă cu mult timp în urmă şi, astfel, în ţara mea, practic toţi dermatologii folosesc dermatoscopul în fiecare zi. În alte ţări, precum Spania, Franţa sau Germania, dermatoscopia a început să fie utilizată ceva mai târziu dar, în acest moment, majoritatea dermatologilor folosesc această tehnică. Pe de altă parte, sunt câteva ţări, precum Polonia, Norvegia, Suedia şi, probabil, România, în care utilizarea dermatoscopiei a început de doar câţiva ani şi este necesară realizarea unui schimb de experienţă. Pentru aceasta mă găsesc astăzi aici.

 

– Dermatoscopia trebuie să rămână o tehnică rezervată dermatologilor sau ar putea fi folosită şi de medicii de familie?
– După părerea mea, dermatoscopia ar putea fi folosită cu uşurinţă şi de medicii de familie. De fapt, în urmă cu câţiva ani, în 2006, am realizat un studiu în care am demonstrat că utilizarea acestei tehnici de către medicii generalişti poate creşte semnificativ – cu 25% – capacitatea de a recunoaşte leziunile cutanate suspecte. Problema este că, atunci când ne referim la ţări cu un număr mare de dermatologi – în Italia sunt numeroşi şi cred că situaţia este similară şi în România – nu este uşor să îi convingi pe aceştia că această metodă de investigare ar trebui folosită şi de medicii generalişti. Pe de altă parte, în ţările în care medicii specialişti sunt puţini, de exemplu Marea Britanie sau Australia, medicii generalişti utilizează din plin dermatoscopia, chiar în acest moment.

 

– În ţările occidentale se desfăşoară studii privind utilizarea teledermatoscopiei, în care medicii de familie trimit imaginile preluate cu ajutorul dermatoscopului către specialiştii dermatologi. Care ar putea fi beneficiile?
– Aceste proiecte sunt foarte promiţătoare – din nou, în ţările în care pentru pacienţi este dificil să obţină o programare la medicul dermatolog. De exemplu, tocmai am citit un studiu recent realizat în Suedia; în această ţară există un număr mic de dermatologi şi listele lor de aşteptare sunt foarte lungi. Astfel, au dezvoltat un sistem ce utilizează tehnologia telefoanelor inteligente, prin intermediul cărora medicul generalist poate trimite imagini ale leziunilor către dermatolog, care, la rândul său, poate stabili cât de urgentă este programarea. Acest studiu a demonstrat că, prin utilizarea acestui sistem, se poate realiza evaluarea tuturor leziunilor suspecte într-o perioadă de maximum câteva săptămâni, lăsând pacienţii cu leziuni mai puţin problematice să aştepte o perioadă ceva mai lungă.

 

– Credeţi că un astfel de sistem, în care ar exista o conexiune directă între pacient şi medicul dermatolog, ar putea fi utilă pentru monitorizarea leziunilor cutanate?
– Este o întrebare bună. Sunt câteva încercări în această direcţie, dar, la acest moment, nu cred că aceasta este o metodologie utilizabilă de către pacienţi. Desigur, dacă avem de-a face cu un pacient cu sute de aluniţe, poate fi util un dispozitiv care permite fotografierea unei leziuni ce şi-a schimbat brusc aspectul. Deocamdată, pot spune că mai este încă mult drum de străbătut în această direcţie şi văd mai promiţătoare interacţiunea dintre medicul de familie şi dermatolog decât cea dintre pacient şi medicul specialist.

 

– Există, de asemenea, o serie de studii privind diagnosticul dermatoscopic automat al leziunilor. Poate fi acesta o soluţie?
– Putem să îl uităm. Nu funcţionează deloc.

 

– Dermatoscopia este o tehnică importantă în principal pentru diagnosticarea cancerului de piele. Care este impactul metodei în alte arii ale dermatologiei, precum bolile inflamatorii ale pielii?
– Consider acest domeniu foarte promiţător. În ultimii ani, am pu­blicat o serie de studii privind diagnosticul dermatoscopic al sca­biei şi al multor altor infecţii ale pielii. În prezent, ştim cum să recu­noaştem dermatoscopic afecţiuni precum psoriazisul, lichenul plan şi alte boli inflamatorii cutanate. De asemenea, exis­tă studii privind aspectele dermatoscopice ale bolilor scal­pu­lui şi părului. Astfel, în prezent, sunt numeroase aplicaţii ale derma­to­­scopiei. Aşa cum am mai spus, dermatoscopul este un dispozitiv ce ar trebui să se găsească în buzunarul oricărui dermatolog.

 

    – Este important să asociem dermatoscopia cu alte tehnici imagistice, precum microscopia confocală in vivo?
    – Sunt două probleme legate de microscopia confocală. Prima este  că necesită un training îndelungat pentru a căpăta sufi­cientă expertiză, iar cea de a doua – şi cea mai importantă – este că necesită echipamente costisitoare. În timp ce un dermatoscop costă trei-patru sute de euro, microscopul confocal poate ajunge la o sută de mii de euro. Astfel, eu nu consider microscopia confocală o metodă cu aplicabilitate clinică pe scară largă. Pentru moment, este o tehnică utilizată în special în cercetarea ştiinţifică.

 

    – În legătură cu cercetarea ştiinţifică, în opinia dumnea­voastră care sunt principalele arii de cercetare în domeniul dermatoscopiei?
   – Sunt numeroase proiecte în desfăşurare. De exemplu, una din ultimele evoluţii în domeniu este încercarea de a combina der­matoscopia şi evaluarea clinică a pacientului. La început ne-am concentrat pe realizarea unei evaluări comparative a da­te­lor dermato­scopice şi a celor clinice. Acum trebuie să com­bi­năm da­tele clinice şi dermatoscopice pentru a ajunge la rezultate mai bu­ne. Aceasta este direcţia după părerea mea. Acesta este viitorul.

 

   – În final, care sunt sfaturile dumneavoastră pentru dermato­logii români?
  – Sfaturile mele sunt cuprinse în informaţiile pe care le împărtăşim zilele acestea, în faptul că nu trebuie să ne temem de această nouă tehnică, pe care trebuie să o folosim în fiecare zi, şi că, pe măsură ce o vom folosi mai intens, performanţele noastre vor creşte. Într-adevăr, cred că este momentul ca toţi dermatologii din România să înceapă să utilizeze dermatoscopia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe