Newsflash
Interviuri

Gastroenterologia românească, între cercetarea fundamentală și medicina clinică - Interviu cu prof. dr. Ion Rogoveanu

de - mai 18 2018
Gastroenterologia românească,  între cercetarea fundamentală  și medicina clinică - Interviu cu prof. dr. Ion Rogoveanu
În perioada 24 – 26 mai va avea loc, la Craiova, cea de-a 38-a ediție a Congresului Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă. Congresul este organizat de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Societatea Română de Endoscopie Digestivă și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști Filiala Dolj, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. Despre manifestarea științifică și nu numai am vorbit cu prof. dr. Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova și copreședinte al congresului.
 
– Cu ce vine nou ediția din acest an a congresului?
– Anul acesta aniversăm 60 de ani de la înființarea Societății Române de Gastroenterologie. Ca atare, vor fi dedicate două simpozioane acestui eveniment, în care se vor face actualizări ale evoluției gastroenterologiei în regiunea Olteniei, dar și la nivelul întregii țări. Vor fi rezervate sesiuni speciale tinerilor cercetători, rezidenți și specialiști în gastroenterologie, în care aceștia să-și prezinte rezultatele studiilor din ultimii ani. Multe dintre simpozioanele congresului au un caracter multidisciplinar, împletind informațiile din cercetarea fundamentală cu cele din medicina clinică. Vor fi rezervate spații ample temelor referitoare la explorări imagistice și metode noi de diagnostic în domeniul gastroenterologiei și hepatologiei. Vor exista numeroase prezentări referitoare la ultimele ghiduri și protocoale terapeutice aprobate la nivel european, în scopul alinierii modalităților terapeutice naționale la cele aprobate la nivel mondial.

– Care considerați că sunt principalele reușite ale Universității de Medicină și Farmacie din Craiova?
– Sunt multiple și ar merita menționate cât mai multe. Voi aminti faptul că UMF din Craiova este instituție organizatoare de studii universitare de doctorat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, având 81 de conducători de doctorat. Instituția are cadre didactice care au efectuat stagii de pregătire la universități din țări dezvoltate sau care au lucrat efectiv în străinătate, în cercetarea științifică, și își desfășoară acum activitatea în instituția noastră. În plus, avem numeroase colaborări cu colective de cercetare și specialiști din alte universități din țară și străinătate. De asemenea, aș menționa statutul de membru al AMEE (Association of Medical Education in Europe), AMSE (Asociation of Medical Schools in Europe), AUF (Asociația Universităților Francofone) sau WFME (World Federation of Medical Education), care au permis evaluarea externă de către experții acestor organisme. Ne putem mândri cu dimensiunea investițiilor realizate în ultimii ani în spații de învățământ, cercetare și cazare, respectiv în echipamente, atât pentru laboratoarele și centrele de cercetare, cât și pentru parcul IT. Campusul universitar dispune de o bază materială care permite organizarea în regie proprie a manifestărilor științifice cu peste 500 de participanți. Avem o pagină web de prezentare a imaginii instituției, instrument activ de comunicare internă și externă. Aș menționa, de asemenea, numărul mare de abonamente la periodice românești și străine, print și online, cu acces din rețeaua internă a universității (pe bază de IP). Primele proiecte de cercetare FP7 s-au derulat cu succes și a crescut semnificativ numărul de articole indexate ISI Web of Science semnate de autori ai universității noastre. Adresabilitatea candidaților la concursul de admitere este constantă, concurența stabilizându-se la peste patru candidați pe loc. Nu în ultimul rând, aș menționa creșterea numărului de laboratoare de diagnostic și tratament care efectuează prestări de servicii medicale.

– Care este patologia cel mai frecvent întâlnită în cadrul centrului de cercetare al UMF din Craiova?
– Patologia cel mai frecvent întâlnită în cadrul centrului este legată de bolile pancreatice (pancreatite acute, pancreatice cronice, cancer pancreatic), de ciroze și cancer hepatic, precum și de alte tumori maligne ale tubului digestiv.

– Și care ar fi provocările cu care se confruntă UMF din Craiova?
– Ne-am dori o creștere și mai mare a interesului și a adresabilității tinerilor absolvenți de bacalaureat pentru programul de studii în medicină. Sperăm să creștem accesarea fondurilor europene și să păstrăm la nivel crescut rezultatele scientometrice ale cadrelor didactice. Alocarea de locuri bugetate dedicate absolvenților de licee din mediul rural va reprezenta o oportunitate pentru atragerea tinerilor care nu pot achita taxa de școlarizare. Avem în plan să modernizăm secțiunea în limba engleză a site-ului universității și ne dorim să utilizăm la capacitate maximă baza materială a universității și echipamentele de cercetare, în scopul creșterii calității actului educațional și a activităților medicale. Și, desigur, rămâne o prioritate asigurarea unor servicii de sănătate de calitate ridicată în toate specialitățile clinice din cadrul spitalelor în care se efectuează practica medicală a studenților și rezidenților.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe