Newsflash
Interviuri

Este de neconceput un tratament stomatologic care să nu fie estetic

de Dr. Cristian TEODORESCU - iun. 17 2016
Este de neconceput un tratament stomatologic care să nu fie estetic

Interviu cu prof. dr. Constantin Vârlan, președintele SSER

 

     – Ce obiective și-a propus SSER cu ocazia acestei ediții a congresului?
     – Menținerea organizării acestei manifestări științifice la un nivel cât mai înalt, de excelență, cu desfășurarea în șase săli simultan, pe parcursul celor trei zile, cu conferințe și prezentări teoretice, demonstrații practice, comunicări orale și sesiuni de postere, și atragerea a cca 1.100 de medici. În intervalul de desfășurare a congresului au avut loc și evenimente conexe: lansări de carte, reviste, produse de specialitate stomatologică.
     – Care sunt cele mai importante subiecte în stomatologie, la momentul actual?
     – Pe plan internațional, în stomatologia actuală par să fie implantologia și reabilitările orale complexe pe suport implantar, reconstrucția și remodelarea estetică a ansamblului aparatului dentomaxilar și stomatologia digitală – în special domeniile radiologie și imagistică, detecția și diagnosticul precoce, în stadiul inițial, al leziunilor dentare, amprentări optice și tehnologii CAD/CAM.
     Care au fost temele principale ale congresului?
     – Principalele tematici au fost implantologia, chirurgia estetică a țesutului moale periodontal/periimplantar și restaurările estetice dentare.
     Au participat și numeroși invitați din străinătate.
     – Echipa a fost alcătuită din peste 40 de lectori din Europa, Brazilia, Chile, Peru, SUA, Canada ș.a., care au dezbătut teme de actualitate pentru medicii dentiști. Au fost organizate 20 de sesiuni hands-on și live demo, cu un număr total de cca 500 de participanți; practic, cam jumătate din participanții la congres au putut asista la sesiunile practice, majoritatea acestora fiind fără taxă. Toate locurile au fost ocupate, iar feedbackul a fost pozitiv.
     Implantologia a dominat programul congresului. Care va fi evoluția acestui domeniu și ce alte specialități ar merita aceeași atenție?
     – În viitorul apropiat, este de prevăzut că stomatologia digitală și combinația dintre tehnologia digitală și implantologie vor ține capul de afiș, prin planificarea ghidată digital a intervențiilor chirurgicale, amprentarea optică, tehnologia CAD/CAM de realizare a lucrărilor protetice dentare.
     Estetica dentară încă nu este o specialitate în sine, în țara noastră, dar este un subiect de actualitate. Cât cântărește aceasta în luare unei decizii a medicului privind elaborarea planului de tratament?
     – Practic, este de neconceput în ziua de astăzi efectuarea unui tratament stomatologic care să nu fie estetic, fie că vorbim de restaurări protetice sau intervenții chirurgicale în zona frontală/laterală, chirurgia țesutului moale periodontal/periimplantar, reconstrucții dentare prin tehnici directe sau indirecte. La ora actuală, pe plan mondial, estetica în stomatologie este plasată pe același plan cu restaurarea morfologică și funcționalitatea aparatului dentomaxilar, în ansamblul său. Așadar, rolul său devine deosebit de important.
     Ce alte evenimente veți organiza în viitorul apropiat?
     – În octombrie, organizăm un curs cu prof. asoc. dr. Pascal Magne (Los Angeles), autorul uneia din cele mai de succes cărți editate de prestigioasa editură „Quintessence International“ și lector recunoscut pe teme de restaurări estetice în stomatologie. Este pentru prima dată când răspunde unei invitații de a conferenția în România, cursul de anul acesta fiind programat încă din 2012.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe