Newsflash
Interviuri

Endometrioza, „Cenușăreasa” bolilor ginecologice

de Florentina Ionescu - apr. 15 2022
Endometrioza,  „Cenușăreasa” bolilor ginecologice

Aflată printre factorii de risc pentru infertilitate, endometrioza este întâlnită la o treime dintre femeile care se adresează medicilor pentru infertilitatea de cuplu, afirmă dr. Codruţa Dijmărescu.

CARTE DE VIZITĂ:

  • Medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Enayati Medical City
  • Competenţe în colposcopie și ultrasonografie obstetricală și ginecologică
  • Vastă experienţă internaţională: CHU Mont- Godinne, Yvoir (Belgia) și
    Cliniques Universitaires Saint-Luc (Bruxelles)
dr. Codruța Dijmărescu (2)
Dr. Codruța Dijmărescu

 

Ce se întâmplă în uterul afectat de endometrioză?

Adenomioza, endometrioza intrauterină, se referă la o serie de modificări apărute strict în interiorul uterului, care duc la prezenţa mucoasei uterine (endometru) în interiorul stratului muscular al uterului (miometru).

Așadar, adenomioza se caracterizează prin mărirea în volum a uterului, cauzată de resturi endometriale ectopice, care pot fi atât glandulare, cât și stromale, localizate profund în miometru.

Unde pot fi localizate aceste resturi?

Aceste resturi pot fi localizate difuz în miometru, cazul adenomiozei difuze, sau pot fi sub forma unei colecţii nodulare focale circumscrise, în cazul adenomiozei focale.

Ambele forme pot fi suspicionate clinic, dar diagnosticul se bazează, de cele mai multe ori, pe examenul histopatologic al pieselor prelevate chirurgical. Prin urmare, incidenţa raportată la piesele de histerectomie variază în funcţie de criteriile histologice și de gradul de secţionare, fiind cuprinsă între 20% și 60%.

Una din zece femei, afectată

Care este povara pe care o exercită asupra femeilor?

Se estimează că una din zece femei suferă de endometrioză, supranumită și „cenușăreasa” bolilor ginecologice. Majoritatea femeilor care suferă de endometrioza nu au simptome în stadiile incipiente, însă cele mai frecvente semne ale bolii sunt: 

Durerea nonciclică - este cel mai comun simptom asociat. Aproximativ 40%-60% dintre femeile cu durere pelvină cronică au fost ulterior diagnosticate cu endometrioză. Focarul durerii poate varia. Dacă septul rectovaginal sau ligamentele utero-sacrate sunt implicate, durerea poate iradia spre rect sau partea inferioară a spatelui. Alternativ, durerea iradiind în jos pe picior și cauzând crize ciclice de sciatică poate reflecta endometrioză peritoneală posterioară sau implicarea directă a nervului sciatic. Anumite persoane ce acuză durere abdominală au endometrioză a peretului abdominal. În anumite cazuri, endometrioamele se dezvoltă în cicatricile postoperatorii după intervențiile chirurgicale uterine sau după operațiile cezariene, în timp ce altele se dezvoltă spontan, fără legătură cu intervenția precedentă. 

Dismenoreea, durerea ciclică la menstruație este notată în mod unitar la femeile cu endometrioză. Tipic, dismenoreea endometriozic asociată precede menstra cu 24 până la 48 de ore și este puțin influențată de administrarea antiinflamatoriilor nonsteroidiene sau a contraceptivelor orale combinate. Această durere este presupusă a fi mai severă comparativ cu dismenoreea primară. 

Dispareunia asociată endometriozei este mai des în legătură cu afectarea septului rectovaginal și a ligamentelor utero – sacrate și mai puțin asociată cu implicarea ovariană. În timpul contactului sexual, tensiunea în ligamentele utero-sacrate afectate pot activa această durere. Chiar dacă unele femei cu endometrioză pot descrie un istoric de dispareunie după primul contact sexual, dispareunia asociată endometriozei este suspectată dacă durerea apare după ani de contact sexual nedureros. Gradul disconfortului, totuși, pare să fie independent de severitatea bolii. 

Un simptom mai puțin frecvent este disuria. Micțiune dureroasă și imperioasă pot fi prezente la femeile afectate. Endometrioza poate fi suspectată dacă aceste simptome sunt concomitente cu uroculturi negative. Dacă hematuria sau simptome urinare semnificative sunt semnalate, o cistoscopie poate fi efectuată pentru confirmarea diagnosticului.

Defecația dureroasă se manifestă destul de rar și reflectă localizarea implantelor endometriozice la nivelul rectosigmoidului. Simptomele pot fi cronice sau ciclice și pot fi asociate cu constipația, diareea sau hematochezia ciclică.

Cum poate influenţa această boală fertilitatea?

Endometrioza reprezintă, într-adevăr, un factor de risc pentru infertilitate și se întâlnește la o treime dintre femeile care se adresează pentru infertilitate de cuplu, mai lungă de un an.

Cu toate că este raportată o mare variabilitate, pacientele cu infertilitate par să aibă o incidenţă mai mare a endometriozei decât grupul control al femeilor fertile.

Anumite studii au semnalat o prevalenţă crescută a stadiilor avansate de endometrioză la femeile infertile. Aderenţele care sunt cauzate de endometrioză pot afecta captarea normală a ovocitului și transportul acestuia prin trompa uterină.

Diagnosticul întârzie chiar și zece ani

Care sunt afecţiunile cu care ar putea fi confundată?

Endometrioza poate fi diagnosticată încă din pubertate și până la menopauză. Cu toate acestea, observăm că întârzierea diagnosticului este frecventă, respectiv șapte până la zece ani între debutul primelor simptome și diagnostic.

Endometrioza poate fi confundată, uneori, cu alte afecţiuni care se manifestă oarecum similar: boală inflamatorie pelvină, abces tuboovarian, salpingită, endometrită, chist hemoragic ovarian, torsiune ovariană, dismenoree primară, leiomiom cu degenerescenţă, sarcină ectopică și alte complicaţii ale sarcinii.

De asemenea, extragenital avem cistita interstiţială, infecţiile cronice de tract urinar, calculi renali, boală inflamatorie intestinală, sindrom de intestin iritabil, diverticulita, limfadenita mezenterică sau distrofii
musculoscheletale.

Cât de importantă este colaborarea între medicii de specialităţi diferite?

Endometrioza necesită deseori o abordare multidisciplinară între ginecolog, urolog, chirurg generalist și radiolog pentru rezolvarea cazurilor complexe de endometrioză profundă, formă care necesită disecţii extinse ale regiunii pelviene. Este foarte importantă colaborarea între aceștia.

Candidate pentru tratamente de fertilitate

Există speranţă pentru femeile diagnosticate care își doresc să rămână însărcinate?

Deoarece tratamentul medical al endometriozei care induce amenoreea are efect contraceptiv, dorința de a rămâne însărcinată necesită întreruperea acestui tratament. Apoi va fi necesară efectuarea rapidă a unei evaluări complete în căutarea altor cauze posibile de infertilitate și găsirea unei abordări active, adaptată de la caz la caz.

Ablația chirurgicală a fost sugerată ca fiind benefică la femeile cu infertilitate și endometrioză minimă-ușoară, deși efectul a fost minimal. Alți cercetători nu l-au apreciat ca pe un beneficiu adus fertilității în endometrioza ușoară-moderată. 

Endometrioza moderată-severă poate fi tratată chirurgical pentru a restabili anatomia normală și funcția tubară. În mod frecvent, pacientele cu endometrioză sunt candidate pentru tratamentul infertilității constând în hiperstimulare ovariană, inseminare intrauterină și fertilizare in vitro.

Ce rol are diagnosticul precoce?

Diagnosticarea precoce a endometriozei şi iniţierea tratamentului corespunzător sunt extrem de importante. Deoarece manifestările clinice sunt foarte variate, şi majoritatea pot apărea şi în alte afecţiuni, suspicionarea diagnosticului devine dificilă, așa cum spuneam.

Totodată, faptul că manifestările clinice nu se corelează cu severitatea bolii înseamnă că endometrioza severă, dar asimptomatică, ar putea rămâne nediagnosticată până la instalarea infertilităţii şi până la posibila infiltrare a tractului urinar, respectiv digestiv.

Simptome accentuate la menstruaţie

Cum pot ajuta medicii de familie pacientele cu endometrioză?

Medicii de familie au un rol important în diagnosticarea precoce, însă este necesară o cunoaştere mai profundă a caracteristicilor bolii. Unele simptome, precum dismenoreea, dispareunia, dischezia, respectiv durerea pelviană cronică cu care se prezintă femeile de vârstă reproductivă la cabinetul de medicină de familie ar trebui să atragă atenţia unei posibile afectări endometriozice.

Simptomele sunt prezente sau se accentuează în timpul menstruaţiei. În momentul suspicionării unei posibile endometrioze, medicul de familie trebuie să îndrume pacienta la medicul de specialitate, în vederea stabilirii unui diagnostic cert şi a iniţierii tratamentului.

Iată încă un exemplu care demonstrează cât de importantă este colaborarea între medici.

Aţi întâlnit, cu siguranţă, și povești de succes ale unor paciente diagnosticate cu endometrioză care au reușit să rămână
însărcinate.

Da, am avut mai multe paciente diagnosticate cu endometrioză ovariană (endometrioame ovariene) în urma efectuării investigaţiilor imagistice, care au reușit să rămână însărcinate relativ repede, într-un an sau doi de la operaţie.

Reţin cazul unei paciente în vârstă de 29 de ani, diagnosticată cu un endometriom ovarian drept de șase centimetri și două endometrioame ovariene stângi de patru și cinci centimetri, care a fost operată laparoscopic (chistectomie bilaterală). A reușit să rămână însărcinată în mod spontan, la șapte luni de la operaţie, astăzi fiind mama unui frumos băieţel în vârstă de 4 ani.

Citiți și: Cancerul este o boală foarte complexă, care poate lua multe forme

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe