Newsflash
Interviuri

Durerile acute ale medicinii de familie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 31 2017
Durerile acute ale medicinii de familie

În România sunt în acest moment 11.000 de medici de familie, organizați sub formă de cabinete medicale private. Restricțiile impuse de sistem împiedică medicii de familie să își desfășoare activitatea conform standardelor internaționale. Dr. Sandra Alexiu este medic primar cu specializarea medicină de familie, vicepreședinta Societății Naționale de Medicina Familiei și membră a grupului de vaccinologie din cadrul acesteia. Am discutat cu dânsa câteva probleme actuale ale sistemului sanitar. Deficitul de personal medical, absența fondurilor, lipsa unei strategii naționale de sănătate pe termen lung, viabilă și funcțională, birocrația, legile controversate, absența unor raportări corecte privind incidența și prevalența bolilor cronice sunt doar câteva dintre problemele unui sistem care îngreunează actul medical.



 

   Care sunt principalele probleme ale medicinii de familie?
   – O problemă extrem de gravă ar fi lipsa personalului. Există numeroase localități din România care nu beneficiază de asistență medicală, pentru că nu au medic de familie. La nivelul consiliilor locale, nu se investește pentru aducerea medicilor în anumite localități din mediul rural și crearea anumitor facilități. O altă problemă foarte gravă care nu a fost rezolvată în medicina de familie este concediul. Medicul de familie nu este bugetar și, prin urmare, nu are concediu precum ceilalți salariați. Astfel, când medicul de familie hotărăște să plece în concediu trebuie să își găsească un înlocuitor. Având în vedere deficitul de personal medical, este destul de greu să găsești un înlocuitor. Am colegi care nu au plecat în concediu de ani de zile din cauza deficitului de personal.

 

Dezechilibru în cifre

 

    În ultima perioadă s-a încercat reformarea sistemului medical. Cum priviți dumneavoastră, ca medic de familie, aceste modificări?
   – Datorită organizării medicilor de familie în cabinete private, toate modificările de venituri care au fost adoptate de un an și jumătate nu includ și specializarea noastră. În general, creșterile de salariu și indexările s-au referit la medicii bugetari, care reprezintă cel mult o treime din medicii din România. Restul de două treimi nu sunt deloc atinși de aceste măriri, ceea ce a dus la discrepanțe și la discriminări masive între cele două categorii de medici. În aceste condiții, corect ar fi să existe un echilibru între medicii care practică în sistemul privat și medicii bugetari.
   – Care sunt restricțiile impuse de sistem medicilor de familie?
   – Medicina de familie este, teoretic, baza sistemului și aici ar trebui să fie filtrul cel mai important unde se oprește patologia uzuală. Dincolo de medicina primară trec cazurile care ajung la ambulatoriul de specialitate, la internare sau la centrele de excelență. Patologia obișnuită – peste 85% din cazurile care se prezintă la medicul de familie – trebuie rezolvată de medicina primară. În România, în momentul de față, procentul este doar de 70%, după rapoartele Casei Naționale de Asigurări. Nu se poate trece peste acest prag, pe de o parte din cauza deficitului de personal – dar nu acesta este motivul principal – și, pe de altă parte, a restricțiilor care ne sunt impuse la funcționare. Există multe boli pe care colegii din Uniunea Europeană le pot trata și pe care noi nu avem posibilitatea să le tratăm în România. Există multe tratamente pe care nu le putem prescrie. Pacienții trebuie să pătrundă într-un circuit, să ajungă la un medic de altă specialitate, să primească o scrisoare medicală și abia după aceea putem să le prelungim tratamentul. Suntem îngropați în proceduri birocratice, rapoarte, iar timpul este insuficient. Contractul cu Casa de Asigurări, în loc să fie liberal, este extrem de restrictiv. Regulile sunt dictate fără a fi în legătură directă cu realitatea din teritoriu. Un exemplu ar fi tratamentele oncologice, care nu pot fi prescrise de către medicul de familie, ci doar de oncolog. Au existat numeroase situații în care colegilor mei le-au fost imputate rețete de chimioterapice pentru că nu a existat acel document care permite medicului de familie să prescrie tratamentul, în condițiile în care există doar unul sau doi oncologi în anumite județe și din diverse motive nu sunt disponibili. Astfel de reguli absurde continuă să ne blocheze activitatea.

 

Despre încredere și lipsa sa

 

    O problemă actuală, foarte controversată, ce face obiectul dezbaterilor atât în presă, cât și pe rețelele sociale, este cea a vaccinurilor. Care este poziția SNMF?
    – Dacă mă întrebați în urmă cu un an, vă spuneam că în țara asta nu se vorbește deloc despre vaccinuri. În schimb, astăzi vorbim aproape în fiecare zi despre o lipsă cronică de vaccinuri, o epidemie în derulare și imposibilitatea de a opri această epidemie cu mijloacele care au fost alocate. Nu avem vaccinuri în cabinete. Procedurile de achiziție sunt dificile, greoaie, nu sunt transparente. A apărut problema cu vaccinul hexavalent care a lipsit timp de șase luni, apoi a apărut, dar între timp a dispărut vaccinul antihepatitic B. Trebuie să regândim schema de vaccinare doar cu vaccinul hexavalent și să îl administrăm mai devreme. Lipsește vaccinul care poate fi administrat gravidelor și cel pe care îl poți face în plăgi. Nu există proceduri, reguli, metodologii. Este o situație de criză permanentă. În România, problema principală nu este curentul antivaccinare, ci lipsa de încredere în stat.
   Pe lângă toate aceste neajunsuri, identificați puncte pozitive ale medicinii de familie în România?
   – Relația pe care medicul de familie o are cu pacientul său este una specială. Lucrul acesta nu se întâmplă în alte specialități. În cea mai mare parte, pacientul ajunge la alte specialități pentru o chestiune punctuală. Pe când medicul de familie îngrijește generații întregi, sau chiar cohorte de generații. Se poate urmări un factor de risc în familia respectivă. Anumite patologii necesită urmărire în cadrul mai multor generații: cancerul gastric, polipoza familială etc. Ce avem noi în plus este o comunicare mai specială cu pacientul. Nu neapărat că avem mai mult timp. În general, în medicina de familie, pacienții își aleg medicii. Partea de comunicare cu pacientul reprezintă un atu față de celelalte specialități.

 

Mai bine previi

 

   Cel mai important obiectiv în medicina de familie este prevenția. Considerați că se face prevenție în România?
   – Există numeroase programe naționale, dar cu toate acestea, lucrurile nu merg cum ne-am dori. La programul de vaccinare există probleme legate de deficitul de vaccinuri, statul nu își poate permite să asigure un minimum de vaccinuri. Probabil că suntem țara din Europa cu cele mai puține vaccinuri în schema națională de vaccinare. În plus, statul nu stimulează vaccinarea opțională. Se găsesc foarte puține vaccinuri opționale în România. Educația medicală sau pentru sănătate în rândul populației este și ea absentă aproape complet. Pacienții vin la doctor abia când sunt foarte bolnavi. Nu se face prevenție sistematic, iar prevenția este o activitate care nu se decontează de Casa de Asigurări. Contractul-cadru prevede că analizele pentru prevenție se fac din fondurile proprii ale laboratoarelor. Putem face analize doar două, trei zile pe lună. Nu este normal să cerem pacienților să își plătească analizele pentru că statul dorește să le verifice din când în când starea de sănătate.
   În perioada 30 martie–2 aprilie se va desfășura la București a treisprezecea ediție a Conferinței Naționale de Medicină a Familiei. Ce pregătiți pentru ediția de anul acesta?
   – Conferința este organizată de Asociația Medicilor de Familie din București (AMF-B) sub egida SNMF. Înainte de conferință există un curs organizat de Forumul Național de Prevenție, un master class. Conferința se va deschide cu o dezbatere despre conformitatea practicii medicale cu cerințele etice, legale și calitative. Vor fi de asemenea prezentări legate de sexualitate, punându-se accent pe binomul sexualitate–fertilitate. Temele abordate vor fi infecția cu HPV și prevenția cancerului de col uterin. Vineri și sâmbătă vor fi sesiuni coordonate de grupurile de lucru ale SNMF. Vor fi prezentate probleme legate de bolile cardiovasculare, bolile metabolice, probleme de sănătate mintală. Grupul de ecografie va avea o sesiune cu expuneri teoretice și o sesiune practică. Ziua de sâmbătă va avea ca teme principale bolile neurovasculare și cardiovasculare și sănătatea copilului cu accent pedermatita atopică și tulburările de somn. Lucrările grupului de gastroenterologie vor expune noile informații despre infecția cu Helicobacter pylori. Conferința se va încheia cu o sesiune despre prevenție.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe