Newsflash
Interviuri

Dr. Raluca Drăghici: „Trăim o eră a schimbărilor accelerate”

de Dr. Laura Davidescu - ian. 22 2021
Dr. Raluca Drăghici: „Trăim o eră a schimbărilor accelerate”

Pornind de la profesia sa, Raluca Drăghici a construit, alături de soţ, un business frumos în domeniul tehnicii și al medicinei dentare, cu „epicentrul” la Iași.

Afacerea familiei Drăghici constă într-un laborator de tehnică dentară despre care spune că „a crescut frumos și armonios de-a lungul celor 13 ani de existenţă, un loc în care se creează zâmbete”, dar nu doar atât, și căruia i se adaugă activitatea medicală din clinicile Junior&Family Dental Center. Lucrează cu o echipă pe care o apreciază și se străduiește să le ofere pacienţilor un pachet complet de servicii de calitate.

Raluca Drăghici, doctor Drăghici Dental 2

Dr. Raluca Drăghici (39 de ani) este absolventă a Facultăţii de Medicină Dentară (Universitatea „Apolonia” Iași) și a Colegiului de Tehnică Dentară din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iași. Este specializată în implantologie și a absolvit cursuri de excelenţă în estetică și reabilitare dentară complexă. Administrează un laborator de tehnică dentară și este director medical al Junior&Family Dental Center (ambele din Iași). Alături de soţul ei, Dan Drăghici, deţine mai multe clinici stomatologice situate în Iași, Timișoara și București. În urmă cu trei ani a fondat conferinţa Dental Future, cu participare internaţională, eveniment care numără deja trei ediţii.

ECHIPĂ DE PESTE O SUTĂ DE ANGAJAŢI

În ce constă businessul Drăghici Dental?

Împreună cu soţul meu suntem proprietarii a trei afaceri: laboratorul Drăghici Dental, clinicile Junior&Family Dental Center din Iași, București și Timișoara, precum și Safra Dental, o firmă de distribuţie de implanturi dentare și soluţii pentru laboratoarele de tehnică dentară. Avem o echipă de peste o sută de angajaţi, cărora li se adaugă numeroși colaboratori, și planuri foarte mari, în limita pe care ne-o impun pandemia, piaţa și forţa de muncă.

Cum vă împărţiţi atribuţiile dvs. și soţul dvs.?

Încercăm să facem lucrurile atât împreună, cât și separat în aceeași măsură, deoarece ne dorim și avem nevoie de timpul nostru. Eu mă ocup de partea clinică din cabinet, iar soţul meu se ocupă de managementul laboratorului, al clinicilor și de extinderea reţelei. Bineînţeles, toate acestea reușim să le realizăm alături de echipa noastră, iar aici nu mă refer doar la tehnicienii dentari și medicii dentiști, ci și la manageri, departamentul de resurse umane sau departamentul financiar-contabil. Cu toţii reușim să facem lucrurile să funcţioneze și să creștem împreună.

PROIECTE AMÂNATE SAU REGÂNDITE

Cum v-aţi restructurat activitatea în pandemie?

Aveam planuri mari și pentru 2020, când trebuia să organizăm o nouă ediţie a Dental Future –  conferinţă anuală dedicată medicinei și tehnicii dentare, cu speakeri internaţionali. Mai mult decât atât, aveam planuri de extindere a clinicilor Junior&Family și multe alte proiecte. Unele dintre acestea au fost amânate, iar altele regândite astfel încât să se adapteze crizei sanitare pe care o traversăm și provocărilor financiare generate de aceasta.

Care sunt principalele provocări cu care vă confruntaţi?

Provocările au existat constant și înainte de pandemie, însă singurul lucru care ne afectează foarte mult în această perioadă este, evident, lipsa călătoriilor la cursuri de specialitate, la expoziţii de profil și la workshop-uri. În 2020 am pus un accent foarte mare pe tot ce înseamnă controlul cheltuielilor curente și fluxul de încasări. În martie am fost nevoiţi să ne oprim activitatea independent de posibilitatea noastră de a face ceva, un scenariu greu de imaginat pentru orice business. O asemenea experienţă te schimbă și îţi arată că trebuie să găsești soluţii pentru orice situaţie, astfel încât să poţi rămâne pe piaţă. Ne adaptăm zi de zi, lucrăm cu nenumărate variante privind viitorul și trăim, alături de toată lumea, o perioadă în care multe lucruri se întâmplă fără a le putea controla în vreun fel.

AM INIŢIAT O PLATFORMĂ DE EVENIMENTE ONLINE

Ce acţiuni de educaţie medicală aţi mai putut oferi în ultimele luni?

Din păcate, ne lipsesc foarte mult evenimentele precum cursurile, trainingurile de tehnică dentară și târgurile de profil. Nu putem călători pe alte meleaguri pentru a ne putea urma activitatea de educaţie continuă pe care un cadru medical trebuie să o facă toată viaţa, însă nici nu mai putem organiza cursuri sau workshopuri cu speakeri internaţionali, așa cum obișnuiam. Pe de altă parte, am iniţiat pe platforma Dental Future întâlniri online, ne-am adaptat pentru a nu pierde de tot această componentă de formare profesională și de construcţie a unei comunităţi în jurul brandului nostru. Piaţa de evenimente se transformă, online-ul a devenit principalul mediu de transmitere a informaţiei știinţifice și pentru cursuri de orice fel. Astfel, așa cum am dovedit în toţi anii noștri de activitate, ne adaptăm și vom veni, probabil curând, cu vești bune.

Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi învăţat-o în ultima perioadă?

Cred că cel mai important lucru învăţat și făcut atât în timpul stării de urgenţă, cât și după aceasta a fost că am rămas aceiași oameni muncitori, corecţi și sufletiști. Am stat alături de colegi, deși au fost momente grele în care nici nu știam cum o să reușim să trecem cu bine peste această problemă. Însă, cu oamenii potriviţi, am reușit să depășim perioada și să ne reluăm treptat toate activităţile zilnice.

Sfaturi-fulger pentru îngrijirea danturii

  1. Cum ne alegem pasta de dinţi: alegeţi o pastă de dinţi ușor abrazivă, pentru că are calitatea de a curăţa mult mai bine suprafaţa dinţilor.
  2. Periuţă manuală sau electrică: cu periuţa electrică se obţin rezultate mai bune într-un timp mai scurt.
  3. Până la ce vârstă putem purta aparat dentar: în funcţie de problema de înghesuire dentară, se poate interveni cu aparat dentar și la vârstă adultă.

Cele mai importante trei lucruri de știut despre implanturile dentare

  1. Nu pun probleme la controlul de securitate din aeroport, nu se scot în cazul unui RMN/CT. Ele rămân osteointegrate în osul maxilar/ mandibular.
  2. Intervenţia de inserare a unui implant dentar este mai ușoară decât o extracţie.
  3. Se realizează cu aceeași anestezie loco-regională ca la o extracţie.

Inovaţii recente în tehnica dentară

Tehnica dentară s-a digitalizat în ultimii ani: am trecut de la tehnica cu modelaj și ceară, clasică, la scanare de modele, amprente, modelaj în soft și frezare CAD – CAM și imprimare 3D. Trăim o eră a schimbărilor accelerate, iar acestea sunt o veste bună în primul rând pentru pacient. În privinţa profesioniștilor tehnicii dentare, aceștia trebuie să se adapteze rapid unei noi realităţi.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe