Newsflash
Interviuri

Dr. Otilia Ţigănaș: „Am crescut online sănătos, natural. Fără anabolizante virtuale”

de Dorina Novac - iul. 17 2020
Dr. Otilia Ţigănaș: „Am crescut online sănătos, natural. Fără anabolizante virtuale”

Este medic de familie în comuna Hășmaș din judeţul Arad. O puteţi găsi pe Facebook, dar și pe blogul www.otiliatiganas.ro, unde scrie pe înţelesul tuturor.

A lucrat în presă, însă la insistenţa tatălui său a revenit la medicină. Este autoarea cărţii „Femeia cu şapte pălării” şi a volumului de versuri „Poezii vânate de fisc”.

otiliatiganas.ro

Scrie pe blog de mai bine de zece ani. L-a deschis la îndemnul unui coleg medic de familie, Adi Grom, care s-a oferit să o ajute. Acesta i-a mărturisit că-i place cum scrie și că ar fi bine să adune într-un singur loc toate textele. „Scriam, pe-atunci, pe un grup Yahoo închis, doar cu medici de familie. Grupul fusese prima formă de comunicare online pe care am accesat-o și suportul pe care mi-am exersat abilităţile scriitoricești. Zis și făcut! Adi Grom îmi generează un blog, eu fiind prototipul individului atehnic. Sunt o catastrofă la butoane, prize sau ștechere”, povestește dr. Otilia Ţigănaș. Potrivit ei, blogul și pagina de Facebook sunt ca „două vârfuri de aisberg ale actualei reușite în spaţiul virtual”.

Experienţa din presă și cea de medic au ajutat-o să pună bazele unui blog cu un conţinut relevant, pe înţelesul tuturor, oferind sfaturi bine documentate. „Blogul s-a format fiindcă am pus pe aceeași masă atuurile: experienţa din presă alăturată experienţei de medic practician la cabinet. De obicei, în textele cu conţinut medical adresate omului simplu, fie un jurnalist traduce (deseori eronat) ce spune un medic practician, fie invers, medicul vorbește despre un diagnostic, formulează prea știinţific mesajul și nu mânuiește acele slove care să atragă cititori. Tinde să scrie, cumva, pentru colegi, nu pentru bolnavi”, a explicat medicul.

Și adulţii se educă prin joc

Dr. Otilia Ţigănaș spune că nu a încercat să-și educe cititorii. Prima ţintă a fost să-i determine să o citească, fără titluri de tip „șoc-șoc-șoc”. „Am crescut online sănătos, natural. Fără anabolizante virtuale. Nu din scandaluri de presă. Dacă oamenii simţeau că vreau să-i educ, îmi întorceau spatele. Și copiii se educă prin joc! Darămite adultul, care se crede gata educat pe veci, gen «mamikele» de pe grupurile Facebook de profil, convinse că cefalosporina sirop este singura soluţie când «îi curge năsukul bebeului răcituţ». Iar eu mi le-am făcut și pe ele cititoare fidele”, povestește medicul de familie.

Spune că nu știe cum a reușit să crească numărul de like-uri și de followeri pe pagina de Facebook, dar este de părere că un medic trebuie să scrie despre subiecte pe care le mânuiește impecabil și le exersează la cabinet. „Nu știu să adun followeri decât adresându-mă unei game largi de cititori. (...) Nu știu cum se face, tehnic, ca să crești pe Facebook. Am «impresar», IT-ist, deleg sarcini. M-au căutat ei, după o vreme, când lucrurile căpătaseră anvergură. Eu doar scriu, astfel încât să-mi smulg măcar un hohot de râs recitind textul pentru corectură. Dar nu știu nimic, nimic din principiile de marketing online. Nu știu să mă vând”, a explicat medicul.

Aur curat

Dr. Otilia Ţigănaș spune că urmărește și admiră mulţi medici care fac în mod constant educaţie medicală prin social media: „Să-i enumer ar fi ca iertăciunile la înmormântări, la ortodocși. Aș umple pagini, cu inima strânsă să nu uit pe careva. Deci nu-i enumer, îi admir, îmi plac, îi distribui pentru felul inspirat în care formulează subiectele. Ei informează poporul”. Medicul a mai menţionat că se inspiră de pe pagina de Facebook a conf. dr. Mihai Craiu, „Spitalul Virtual pentru Copii”, de unde preia reguli și principii moderne de pediatrie, pentru munca zilnică de la cabinet. „Sunt impecabil aduse la zi, susţinute de bibliografie avizată și explicaţii logice pe care le ador.” O altă sursă de informare sunt două grupuri de
Facebook cu medici de familie. „Sunt grupuri închise, unde intrăm doar noi cu noi și cei doi-trei spioni sub acoperire. Aur curat! Sunt «wikipedia medicului de familie român»”, conchide dr. Otilia Ţigănaș.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe