Newsflash
Interviuri

Dr. Codruţa Popa: „Medicii de alte specialităţi privesc bebelușul ca pe un fel de extraterestru”

de Dr. Laura Davidescu - mar. 31 2023
Dr. Codruţa Popa: „Medicii de alte specialităţi privesc bebelușul ca pe un fel de extraterestru”

Deși Pediatria a fost „prima dragoste”, dr. Codruţa Popa a optat pentru Neonatologie, despre care spune că este partea spectaculoasă a specialităţii și, în plus, este inedită prin faptul că poţi să ajuţi copilul încă de la naștere.

Carte de vizită

Dr. Codruţa Popa este medic primar Neonatologie și Pediatrie și lucrează ca neonatolog în Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Are un doctorat în Neonatologie din 1995. Este și formator în resuscitare și reanimare neonatală din anul 2000. Este antrenată să asiste la transportul pacienţilor nou-născuţi cu probleme grave și foarte grave. 

Citiți și: Prof. dr. Monica Popa: „Un medic igienist în fiecare spital ar fi aur” 

dr codruta popa

Ce este diferit la consultul unui pacient atât de mic faţă de consultul medical obișnuit?

Foarte mulţi dintre colegii din alte specialităţi privesc bebelușul ca pe un fel de extraterestru, ceea ce face ca abordarea cazurilor de neonatologie și pediatrie să fie mai diferită decât [în] celelalte specialităţi. Câteodată, faptul că pacientul nu poate comunica direct cu specialistul îngreunează munca pediatrului sau a neonatologului. Dar, în esenţă, consultul nu este diferit, doar că există niște particularităţi specifice vârstei nou-născutului, precum și a sugarului și a copilului mic.

Ce relaţie au părinţii din ziua de astăzi cu neonatologul faţă de cei de acum un deceniu sau două?

Sunt infinit mai bine informaţi decât acum unul sau două decenii, doar că informaţiile câteodată mai și „dăunează”... Poate că nu reușesc întotdeauna să filtreze informaţia corectă și ceea ce este necesar pentru copilul lor în relaţia cu pediatrul și neonatologul. Eu consider că este, de cele mai multe ori, o relaţie directă, bazată pe încredere și destul de deschisă.

Orice poate veni în beneficiul pacientului merită încercat

Cum vă descurcaţi cu miturile despre sănătatea bebelușului și tratamentele băbești, care circulă fără restricţii în comunităţile de parenting?

Pornesc de la premisa că orice lucru care nu te omoară ar putea să-ţi facă și bine. Cred în medicina alopată adevărată, de asta am devenit doctor. Însă consider că orice lucru care poate veni în beneficiul pacientului și care nu-i dăunează merită încercat.

Cum a fost, pentru dv., sezonul de iarnă, în care s-au suprapus virozele respiratorii uzuale cu VSR, gripă și COVID?

Cred că viaţa noastră, în general, și a comunităţii, la nivel mondial, s-a schimbat după apariţia acestui nou virus SARS-CoV-2. S-a modificat și se modifică și tabloul clinic al bolilor deja știute până acum. Combinaţiile nefaste uneori între coronavirus și celelalte virusuri respiratorii îmbracă aspecte nu tocmai plăcute. Trebuie să facem faţă rapid și să ţinem cont și de consecinţele pe care COVID le-a produs. În societate a fost un sezon mai diferit, nu pot să spun că a fost mult mai greu, însă mai diferit de ceea ce s-a întâmplat până acum. Trebuie să învăţăm și să ne adaptăm din mers.

Povestiţi-ne un caz din activitatea dv. care v-a impresionat.

În general, cazurile interesante presupun acea parte de spectaculozitate pe care neonatologia o aduce prin intervenţia rapidă imediat după naștere, la cazurile extrem de grave, și reacţia pe care o are pacientul imediat după instituirea tratamentului. Cazuri interesante, din fericire sau din nefericire, întâlnim destul de des în neonatologie. Nu știu dacă un caz în mod aparte m-a impresionat extrem, dar destule sunt deosebite și merită să le ţin minte. Sper și îmi doresc din tot sufletul pentru micii mei pacienţi să fie cât mai puţine.

Mulţi doresc să-și crească singuri bebelușul

Din activitatea dv., ce pondere au tratamentele micuţilor pacienţi comparativ cu timpul alocat educării părinţilor?

Încerc să fie ponderea cât mai mult înclinată spre tratamentele micuţilor, dar nu neglijez nici informaţiile utile pe care pot să le ofer părinţilor. Consider că m-am aplecat mai mult asupra micuţilor mei pacienţi. E mai important, mult mai important decât a educa părinţii! Timpul este împărţit cam jumătate-jumătate.

Care sunt cele mai frecvente sfaturi pe care le oferiţi proaspeţilor părinţi?

În general, probleme legate de cum trebuie să îngrijească nou-născutul, cum trebuie să se comporte faţă de micuţ. Uneori, venirea pe lume a unui bebeluș „încurcă” tânărul cuplu, pentru că bebelușul sosește fără instrucţiuni de folosire... Atunci mă simt datoare să încep cu lucrurile de bază, sfaturile de îngrijire uzuale, ajungând uneori la lucruri un pic mai complicate, astfel încât ei să poată să se descurce singuri. Subliniez că mulţi dintre părinţi doresc să-și crească singuri bebelușul.

Ce sfat le-aţi transmite medicilor de familie referitor la pacienţii lor copii?

Specialitatea Medicină de familie este una grea și complexă, include tratamente și observaţii pentru toate grupele de vârstă. Poate de aceea este mai dificil ca medicii de familie să se focuseze numai asupra unui segment din pacienţii pe care îi au. Cred că un efort combinat al medicului de familie și al specialistului neonatolog-pediatru va oferi rezultate bune și va fi în beneficiul pacientului.

Cea mai frecventă întrebare a părinţilor 

Ce pasiuni aveţi în afara profesiei? 

Sportul e pe primul loc, dar mai cutreier și galeriile de artă și încerc să nu ratez câte un concert la operă sau la filarmonică.

Care este întrebarea care vi se pune cel mai des?

Nu de puţine ori sunt întrebată de ce am devenit neonatolog. De la părinţi primesc constant întrebarea legată de alimentaţie: cât de des și cât de mult trebuie să mănânce un bebeluș, pentru că toţi sunt axaţi pe mâncare.

Ce credeţi că este important, legat de meseria și specialitatea dv.?

Este important să îndrăgești copiii, ca să poţi să înţelegi, să încerci să te apropii de necesităţile lor. Este esenţial să găsești calea cea mai bună de a dialoga cu părinţii fără să minimalizezi absolut deloc rolul important pe care ei îl au în creșterea și îngrijirea copilului.

 

Uneori, venirea pe lume a unui bebeluș «încurcă» tânărul cuplu, pentru că bebelușul sosește fără instrucţiuni de folosire. 

Paliaţia, o cenușăreasă... prea cenușăreasă 

Multe românce cred că ginecologul se ocupă doar de nașteri 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe