Newsflash
Interviuri

Două paie la trei măgari

de Alexandra NISTOROIU - nov. 17 2016
Două paie la trei măgari

Dr. Roxana Rogociu este medic oncolog la Spitalul Municipal din Câmpulung-Muscel. A venit aici după mai mulți ani petrecuți la spitale din Cluj, Brăila și Curtea de Argeș. Se ocupă de cabinetul de oncologie și de un compartiment cu zece paturi, ambele prea mici și sărace pentru gravitatea afecțiunilor de care suferă pacienții.

 

 

 

     – Care sunt cele mai mari probleme pe care le întâmpină în practică un medic oncolog?
     – Lipsa banilor, lipsa dotărilor, aglomerația de pacienți, paturi prea puține, gravitatea afecțiunilor. Subfinanțarea programului e de fapt mai dureroasă pentru noi decât salariile mici. Sunt bani prea puțini pe programul de oncologie, investițiile pentru spital sunt insuficiente, o mare parte din ceea ce s-a făcut acum la spital s-a făcut din banii primăriei, nu de la minister sau de la casă. Lipsa banilor pentru spital, medicamente, pentru programul de oncologie, dotări. Nu e vorba că nu-s bani deloc, nu sunt suficienți. Ce-i drept, în Câmpulung, față de alte orașe, primăria chiar s-a implicat și a mai făcut câte ceva, ce s-a priceput și ce a putut. Presupun că în genere sistemul este cronic subfinanțat de la minister și de la Casă.
     – Cum își pune acest lucru amprenta asupra activității?
     – Ajungem la principiul împărțirii a două paie la trei măgari. Trebuie să faci pe Dumnezeu, să hotărăști cui faci ultimele fiole de medicament. Și sincopele… Acum ai medicamente, acum n-ai medicamente. Cine are noroc își face tratamentul la timp. Cine nu, este amânat. Uneori trebuie să îi pui pe oameni să își cumpere medicamente banale: antibiotice sau algocalmin sau paracetamol perfuzabil. Uneori nu e nevoie. Din nefericire, majoritatea patologiei e paliație la noi. Populația e săracă, e îmbătrânită. Când aud de București nu se duc, că n-au bani. Sunt bolnavi gravi, în stadii avansate, pentru care probabil într-un centru ca lumea s-ar putea face mult mai multe decât la noi. Bolnavi care refuză să meargă să își facă radioterapie sau să ajungă la niște chirurgi mai buni, mai dotați, pentru că n-au bani, n-au curaj, nu se descurcă în București. Așa că tratăm mai mult pacienți care se află deja în faze avansate ale bolii.
     – Pentru că nu ajung să fie diagnosticați la timp?
     – Da. Nu ajung să fie diagnosticați la timp sau chiar dacă au fost, ori n-au crezut, ori n-au vrut să accepte, au stat acasă cuminți până au ajuns în ultimul stadiu. Și nu e totuna să tratezi acum sau în urmă cu doi, cinci ani, când erau în stadiu incipient. Este și lipsa lor de educație și frica de doctori și mentalitatea aceea că la medic mergi numai când te doare de nu mai poți și nu mai știi ce să faci. Pe de altă parte, urgența e plină de bolnavi închipuiți, care vin pentru orice fleac.
     – Se resimte în practică deficitul sistemic de oncologi?
     – Fără îndoială. Volumul de muncă e foarte mare. Și pe spital, și pe ambulatoriu. Iar faptul că sunt singură în tot spitalul, se simte. Măcar de-aș mai avea un coleg, am mai împarți responsabilitățile. E un compartiment cu zece paturi de spitalizare continuă, plus spitalizare de zi plus ambulatoriu integrat. Programul se împarte jumătate în ambulatoriu, jumătate în spital. Stai cât trebuie, nu poți să stai trei ore și să pleci. Stai până când se termină coada de la ușă. Ce să le faci? Majoritatea pacienților sunt în stare foarte gravă și n-ai unde să îi trimiți în altă parte, îi internezi, faci ce poți tu.
     – Aveți psiholog în spital?
     – Pentru pacienții oncologici, nu. Știu că există un psiholog în policlinică, dar mi se pare că mai mult pentru permise și alte avize. Nu colaborăm. De partea de sprijin psihiatric tot oncologia se ocupă, noi, asistentele, infirmierele, fiecare mai spune o vorbă, le mai explică câte ceva. Nici foarte mult timp pentru a discuta cu ei, din păcate, nu există. Și mai e ceva de care nu îți dai seama decât dacă reușești să discuți mai mult: unii sunt total dezinformați. Adică, în momentul în care vin la oncologie, ai senzația că ei știu că au cancer sau măcar suspectează asta și știu că asta înseamnă o boală de care se poate muri. Însă, ai surpriza să afli că oamenii sunt trimiși de medicul de familie sau de alt specialist, care n-a avut curajul să le spună că au cancer și atunci oamenii au senzația că au venit pentru o a doua părere. Sau pentru că așa au zis nevasta sau copiii. Mai sunt unii care spun: „M-au târât copiii, nu știu ce au cu mine, pe mine nu mă doare nimic“. Și nici nu știi cum să le zici: să le spui brutal că au cancer, sau să îi lași în pace? Contează mult și psihicul. Dacă omul nu știe că e pe moarte, se comportă altfel decât dacă știe. Uneori și ignoranța e o binecuvântare. 
     – Ce ați schimba la felul în care se face, în România, îngrijirea în cancer?
     – Multe, începând cu timpul acordat bolnavului. Cât ne dă nouă casa, cincisprezece minute pe zi, maximum douăzeci pentru pacienții noi, nu e de ajuns. Am înțeles că undeva, într-un centru privat de la noi, cu pacienții noi se petrece o oră la prima vizită. Cam atât îți trebuie, până discuți cu ei, cât știu, pentru ce au venit, cât sunt dispuși să știe, cât sunt dispuși să facă. Până faci un plan de tratament, până le scrii una-două-trei rețete, până îi programezi… Nu e normal să petreci, cu pacientul oncologic, doar cincisprezece minute o dată pe lună.
     – Cum stați la capitolul instrumente de diagnostic și investigații?
     – Să zic că se putea și mai rău? Am trăit și mai rău. Spitalul, tot ce oferă e la un nivel mediu. Avem ecograf, aparat de radiologie, avem posibilitatea să facem markeri tumorali, dar spitalul n-are tomograf, n-are mamograf. Ele sunt în oraș la o clinică privată, în contract cu casa, dar e o procedură anapoda: să investighezi jumătate în spital, jumătate în laborator. Trebuie să îi pui pe drumuri. Cealaltă variantă ar fi să își plătească investigațiile, ceea ce nu cred că e corect față de pacienți. Am lucrat și în alte spitale, de aceea spun că se poate și mai rău. Se poate să îți plece laboratorul la ora 13 și să nu mai ai nici un fel de laborator, nici măcar pentru o glicemie, până a doua zi dimineață. Se poate, la fel, să ai radiolog doar două sau trei zile pe săptămână. Venea, vedea filmele, dădea rezultatul și pleca. Deci se poate și mai rău. Să n-ai cardiolog deloc într-un spital care se pretinde de urgență?! Aici, conducerea măcar se implică, o dată pe an ne roagă să facem un necesar în ceea ce privește dotările. Tot o dată pe an, un camion imens cu ajutoare vine dintr-o țară nordică, cu tot soiul de materiale, unele-s folosite, unele cu paturi, canapele și mese de consultații, pe care ei le aruncă, dar pentru noi sunt minunate.
     – La radioterapie au acces pacienții?
     – Nu prea. Din pricina distanței. La noi, Brașovul e cel mai aproape, dar acolo sunt în sistem privat și în spitalizare de zi. Or, oamenii chiar nu-și permit financiar, nemaivorbind că nu își permit fizic să facă naveta peste Bran, zilnic, pentru o ședință de radioterapie de zece minute. Bucureștiul e hiperaglomerat și se fac programări peste trei-patru luni. În plus, când aud de București, oamenii se sperie, că n-au bani, că nu se descurcă. Dar chiar nu au posibilitate în Argeș. Singurul aparat de radioterapie este unul vechi, slab, are o penetrabilitate de maximum cinci centimetri. Nu poți să faci mare lucru cu aparatul ăla. Dar nu suntem singurul județ în această situație. Chiar am vorbit cu colega de la Târgoviște. La fel au avut și ei, un aparat din acesta de radioterapie și l-au închis. Față de necesarul de radioterapie (sân, plămân, cap și altele), aparatul acela nu te ajută cu absolut nimic. Mai și iradiază, îți mai trebuie și aprobări de la CNCAN, fără să rezolve mai nimic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe