Newsflash
Interviuri

Două generaţii şi jumătate de copii sănătoşi

de Alexandra NISTOROIU - apr. 16 2015
Două generaţii şi jumătate de copii sănătoşi

De 34 de ani, dr. Emilia Bratu este medic de familie în Bumbeşti-Jiu (Gorj). Aici şi-a petrecut aproape toată viaţa. E locul în care s-a născut, a crescut şi în care s-a întors pentru a se îngriji de comunitatea ei. Are peste 1.700 de pacienţi pe listă – au fost mai mulţi, dar destui tineri au plecat spre alte oraşe. Ea a rămas aici, unde îi cunoaşte pe toţi ca pe o a doua familie, cu necazurile şi împlinirile ei. Din când în când, unul dintre copiii care vin la cabinet o îmbrăţişează, iar asta îi dă putere.

 

 
 
 
 
 
 
 
– De ce v-aţi stabilit cu practica în Bumbeşti-Jiu?
– Eram din zonă. Aici am făcut şcoala generală şi liceul şi, după aceea, am revenit ca medic. Patru ani am lucrat într-o comună şi, după aceea, am reuşit să mă transfer aici, având familia în localitate. După aceea, soţul a venit şi el, ca medic stomatolog. Au apărut doi copii şi tot aşa.
– Ce probleme se ivesc aici, de care, poate, nu v-aţi lovi într-un oraş mai mare?
– Nu ştiu dacă avem probleme specifice. Faptul că sunt aici de-atâta vreme mi-a permis să cunosc comunitatea şi, astfel, problemele oamenilor. Medicale, familiale şi de toate felurile. Oricum, sunt un om respectat aici, că sunt de foarte mulţi ani. Chiar m-am simţit bine, altfel poate că aş fi plecat.
– Cum arată o zi normală de muncă?
– Azi, de exemplu, am avut 27 de consultaţii, cu dat rezultate de analize, cu reţete pe boli cronice, cu reţete pe boli acute. Este plin de viroze. Câte două deplasări la domiciliu. Depinde câţi oameni mă cheamă. Sunt zile şi cu patru vizite la domiciliu. Trebuie să mă duc. Mă sună şi acasă, şi în weekend. Nu pot să spun că este deranj. În weekend sună telefoanele ca şi cum aş fi la cabinet, mai ales în perioada virozelor. În general este aglomerat. A fost o uzină foarte mare aici, care aproape s-a închis, au mai rămas foarte puţini muncitori. Sunt mulţi cronici, iar aceştia vin lună de lună să-şi ia reţetele, deci în general sunt zile destul de aglomerate. Cronicii se programează, vin să-şi ia reţetele, nu îşi permit să ia pentru mai mult de-o lună. Rar se întâmplă să ia reţetele pe câte două-trei luni. Nu au bani.
– La specialist se duc când e nevoie?
– E aproape Târgu Jiu, la 15 km, cu aproape toate specialităţile de care avem nevoie. Dar şi medicii de-acolo sunt aglomeraţi, pentru că au plecat mulţi dintre ei. ştiţi bine cum e cu exodul medicilor. Sunt probleme mari pe cardiologie şi pe psihiatrie. Mare deficit de medici, ca peste tot, de altfel. În general însă, lucrez bine cu medicii specialişti.
– Lucraţi în echipe interdisciplinare?
– Să zicem. Ne mai întâlnim din când în când la mese rotunde, mai organizează firmele. Ne mai întâlnim cu cardiologi, cu ortopezi, cu pneumologi. Sigur că ne şi cunoaştem între noi. De atâţia ani de zile lucrăm împreună, tineri sunt puţini în sistemul de sănătate de specialitate din Târgu-Jiu. şi noi ne cam cunoaştem între noi, ăştia mai vechi. Colaborăm bine.
– Cât de mult din activitate vă ocupă aspectele administrative, birocratice?
– Foarte mult. Birocraţia este foarte mare, ajungem să scriem de trei ori acelaşi lucru. Eu am noroc pentru că mi-am format asistentele. Mai mult îmi văd de consultaţii şi grosul scriptologiei îl fac ele. ştiu ce trebuie să facă, mă întreabă unde nu ştiu, dar ele se ocupă de hârtii de obicei. şi am timp mai mult pentru consultaţii.
Cum credeţi că va schimba ecuaţia folosirea cardului de sănătate?
– Am început să activăm cardurile, dar, după mine, aceste carduri de sănătate sunt o mare porcărie. Cică vor evita fraudarea din sistemul de sănătate. Nici vorbă de aşa ceva. În primul rând că nu au venit pentru toată lumea. Sunt copiii care împlinesc acum optsprezece ani. Apoi, sunt cei în vârstă, care sigur le vor pierde. Cum poţi să-i ceri unui bătrân de 80 de ani să-şi poarte cardul după el mereu? Nu aşa se evită fraudarea banilor din sistemul de sănătate, sunt alte modalităţi. Cardurile încurcă. Din nou o să ne ia din timpul de consultaţie. Degeaba zic ei că nu durează. Când vine omul la consultaţie, bagă cardul, pune-i pin-ul şi apoi începi cu consultaţia, reţeta. Câteva minute tot durează. Acesta este timp pierdut. Să se fi găsit altă modalitate. Era foarte bine cum a mers până acum sistemul.
– Cum vă ajută DSP pe programele de sănătate?
– Suntem în campaniile naţionale de imunizare, pe programele naţionale de diabet, de oncologie. Nu aş putea să zic că mă ajută sau că mă încurcă. Nu mă pot plânge.
– Cum merg campaniile de imunizare?
– Copii sunt foarte puţini, dar avem probleme. Ne lipseşte vaccinul. Dacă luna asta este un vaccin, lipsesc două-trei. Am avut luni de zile când n-am putut vaccina copiii, din cauza lipsei de vaccin. Văd în ultima vreme o oarecare reglementare, dar nu suficient.
– Cum apar sincopele?
– Nu ştiu. Eu cred că din lipsă de bani. Bani pentru alte prostii sunt, dar ca să cumpere vaccinuri pentru copii nu sunt.
– Şi ce faceţi când nu sunt?
– Ce să facem? Oamenii nu-şi cumpără. Aşteaptă. Că sunt scumpe. Aici, populaţia a sărăcit. Nu îşi permit să dea peste 200 de lei pe un vaccin. şi aşteaptă luni de zile, până când DSP-ul ne dă vaccin.
– Dacă aţi fi ministrul sănătăţii, ce măsuri aţi lua pentru medicina de familie?
– În primul rând, aş reduce foarte mult birocraţia. În al doilea rând, aş structura cabinetul de medicina familiei altfel. Vechile dispensare medicale erau extraordinar de bine structurate. Faptul că am fost transformaţi în cabinete private nu a făcut altceva decât să ne învrăjbească între noi, să furăm pacienţii de la unul la altul.
– Aţi reuşit să faceţi investiţii în cabinet?
– Da, sigur. În 1999 am cumpărat cabinetul. şi acum am absolut tot ce-mi trebuie. Astă vară am făcut ceva modificări şi, când intrau pacienţii, ziceau: „Vai, doamna doctor, ce frumos aţi făcut aici“. În limita bugetului pe care l-am avut, am încercat să creez un ambient plăcut ochiului. Acum planuri prea mari nu mai am, că mă apropii de pensie. Mai am un an. Mă scoate Casa, că aş mai lucra. După 65 de ani nu mai face Casa contract cu mine. Aş mai sta. Sunt numai eu cu soţul meu, el lucrează, copiii au plecat. Practic, nu aş avea altă ocupaţie. Şi îmi place ceea ce fac.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe