Newsflash
Interviuri

Doctorul are un singur drept: să muncească până moare

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 11 2015
Doctorul are un singur drept: să muncească până moare

Timpul în sălile de operaţie este cel mai preţios. Cu cât intervenţia este de mai scurtă durată, cu atât beneficiile pacientului şi ale sistemului, în general, sunt mai mari. Societatea Română de Chirurgie (SRC) încearcă să convingă decidenţii din sănătate de toate aceste avantaje, prin mesaje transmise de la diversele reuniuni pe care le organizează. Un asemenea eveniment se va desfăşura în toamna acestui an (14–17 octombrie) – conferinţa naţională a SRC – unde, ne spune prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele SRC, sunt aşteptaţi peste 1.400 de participanţi, medici chirurgi şi din alte specialităţi.

 

 
 
 
    Ce pregătiţi participanţilor la conferinţa de anul acesta?
    – Conferinţa din acest an încearcă să reunească întreaga structură medical-chirurgicală din zona adulţilor, dar şi a copiilor. La fel şi pe cei care sunt interesaţi în dezvoltarea unor noi colaborări în acest domeniu cu principalele specialităţi care devin adjuvante în chirurgie: endoscopia, radiologia intervenţională, terapia intensivă, cei care administrează sânge şi volume mari de sânge. Tema din acest an este patologia esogastroduodenală. Pivot pe această conferinţă vor fi alte două manifestări-satelit. Întâi, congresul anual de patologie colorectală, unde o pondere importantă dorim să o dăm pregătirii, îngrijirii şi întreţinerii sto­melor, colostomelor în special şi tuturor tipurilor de stome pe tubul digestiv. Va fi şi un congres-satelit pe probleme de chirurgie de urgenţă şi traumatologie, care se va axa pe urgenţele traumatice şi non-traumatice în patologia esogastroduodenală, pancreatică şi traumatologie. Vor mai fi, de asemenea, o conferinţă a asistenţilor medicali, cu lucrări din patologia esogastroduodenală, şi un congres al studenţilor la medicină, pe profil de chirurgie. Studenţii, sub îndrumarea cadrelor didactice, vor avea sesiuni de prezentare a realizărilor în domeniul cercetării, în grupuri mixte – cadre didactice, studenţi, cercetători.
    Vor fi prezentări clasice sau va fi o abordare mai aplicată?
    – Vom încerca să dezvoltăm un dialog, pentru că de multe ori lucrările prezentate la asemenea manifestări sunt statice: sunt retrospective, rezultate, procente pe care niciun dialog nu poate să le modifice în bine sau în rău. Dar vom încerca să discutăm deschis, cu transparenţă: „Eu am ope­rat atâtea sute de cazuri. Ce am observat, ca om cu experienţă? Că este un lucru bun şi trebuie să-l păstrăm; un lucru care are o anumită frecvenţă şi aduce răul în evoluţia pacientului; semnele premonitorii pentru eventualele complicaţii şi amploarea lor; metode de a îndrepta, rezolva, sigila o complicaţie într-o formă definitivă; cum putem să micşorăm rata sechelelor într-un anumit tip de patologie“. Discuţii în care să se reverse experienţa chirurgilor către generaţia tânără şi să avem mai puţine prezentări cu o valoare punctuală. Astfel, o să apară şi spontaneitatea. Nu poţi vorbi doar de rezultate pozitive, iar un om cu experienţă ştie să explice şi eşecul.
    SRC organizează activităţi de instruire şi în afara conferinţelor?
    – În postura actuală, când eu sunt şi preşedintele filialei Bucureşti şi preşedinte SRC la nivel naţional, precum şi directorul departamentului de chirurgie al UMF „Carol Davila“ Bucureşti, SRC are posibilitatea de a pregăti conferinţe, congrese, dar şi cursuri pentru studenţi, cadre didactice şi chirurgi, de la rezident la medicul primar. Anual, avem patru workshopuri internaţionale. Până acum am abordat chirurgia oncologică a rectului, a colonului, stomacului, hepatologia oncologică. Am mai organizat şi cursuri de traumatologie. Avem o colaborare foarte bună cu catedra de anatomie, pentru că suportul în chirurgie îl reprezintă structura embrionară anatomică a organului respectiv. Este un mod de a lega lucrurile, astfel încât, odată cu noţiunile generale pe care le acumulezi în timpul facultăţii, ca tânăr rezident sau specialist, înţelegi mai bine suportul embriologic anatomic al piesei.

 

Scriem, dar publicăm greu

 

    Doctoranzii români suferă din cauza respingerii articolelor pe care le trimit la reviste internaţionale. V-aţi gândit şi la ei, să-i ajutaţi în vreun fel?
    – Da, nu mai departe de săptămâna aceasta, pe 1 şi 2 iunie, am avut un workshop în care i-am învăţat pe tinerii rezidenţi, doctoranzi sau nu, să scrie corect articole pentru revistele de specialitate cu impact mare. De foarte multe ori, articolele trimise de ei sunt respinse şi ei nu înţeleg de ce. Pentru a publica în aceste reviste, trebuie îndeplinite criterii foarte stricte, pe care trebuie să le ştii şi să le aplici. Noi, cei care conducem doctorate şi suntem în comisii, ştim care este presiunea: ca să apară o lucrare de doctorat trebuie să ai măcar două lucrări publicate. De aceea, am discutat cu redactori de reviste medicale internaţionale şi corectori de articole medicale şi i-am invitat la Bucureşti, unde vor lucra individual cu un număr de rezidenţi români. Nu va fi o acţiune de masă, aşa cum vezi o operaţie la tv cu 300 de oameni, ci doar cu 30 de oameni. Rezidentul vine cu tema pe care vrea să o prezinte, iar corectorul şi redactorul discută cu el: „Asta e bine, asta e rău, asta e inutil, asta e util“.
    Dar şi noi avem destui oameni care au publicat, de ce era nevoie să aduceţi străini? Pentru că e la modă?
    – Am găsit oportun să facem aceste workshopuri internaţionale cu oameni de la reviste de mare impact, ca să putem obţine corecţiile cele mai viabile în a-i ajuta pe tinerii noştri medicinişti. După câţiva ani, poate reuşim şi noi să facem şcoala noastră competitivă cu a lor, în aşa fel încât şi palierul acesta, de publicaţii, să fie la fel de bine văzut ca palierul de tehnici chirurgicale şi de patologie.

 

Timpul din sala de operaţie

 

    Cum toate specialităţile din medicina românească gâfâie sub povara problemelor, chirurgia cu ce probleme se confruntă?
    – Problemele specialităţii noastre se leagă mult de imposibilitatea câştigării de timp în sălile de operaţie. Şi asta pentru că o parte din tehnologia existentă este învechită. De exemplu, dacă vorbim de palierul esogastroduodenal, cusăturile care se fac în urma rezecţiilor la nivelul esofagului, stomacului, duodenului mănâncă timp. Un stapler bun ar reduce o anastomoză de o oră, o oră şi jumătate, la o medie de două-trei minute. Şi, cum unii pacienţi nu au o singură anastomoză, ci două sau trei, s-ar câştiga timp preţios pentru recuperarea bolnavului. Nu mai este o mândrie pentru chirurg că face o chirurgie eroică de şapte, opt, zece ore – mândria este în a utiliza tehnologiile actuale, moderne. În acest fel ajuţi pacientul, dar şi pe cei care fac structura bugetară pe pacient. Chiar dacă se cheltuieşte cu sistemul acesta de sigilare, se câştigă la zilele de spitalizare şi rata complicaţiilor este mai mică, ceea ce înseamnă tot zile de spitalizare, bani cheltuiţi, medicamente...
    Nu puteţi spune că la noi nu există această tehnologie.
    – Există, dar nu e bine structurată. Nu e suficient să aplici stapler-ul de câteva ori într-un an, ci trebuie ca pacientul şi chirurgul să beneficieze tot timpul de ajutorul dat de tehnologia modernă. Apoi, îi învăţăm pe medici tehnici de chirurgie minim invazivă prin laparoscop. La ce bun? Şi în laparoscopie ai nevoie de aparate standardizate, instrumente. Nu le avem întotdeauna. Se strică, durează timp îndelungat să le repari. S-a făcut un program naţional pentru vreo 40 de unităţi. Au trecut opt ani de atunci, a apărut uzura. Nu există un program de finanţare care să asigure o mentenanţă lungă, service sau bani alocaţi din bugetul spitalului pentru împrospătarea echipamentului sau materialelor. La fel se întâmplă şi în zona de joncţiune esogastrică, unde se poate opera cu un suport robotic. Am avut un program de robot în vreo trei spitale la început, după care s-a mai extins, dar Ministerul Sănătăţii, în ultimii doi ani, nu l-a mai susţinut şi atunci o parte din patologia selectivă pe care noi putem să o pregătim cade. O realizăm ori pe laparoscop, ori clasic. Nu putem să vorbim de o chirurgie constantă cu suport robotic. Avem chirurgi foarte buni în domeniile laparoscopiei şi chirurgiei robotice, dar valoarea nu se întreţine decât prin exerciţiu.

 

Chirurgul care îşi vinde viaţa spitalului

 

    Chirurgia era una din specialităţile cele mai atractive pentru rezidenţi. Mai este atractivă?
    – Chirurgia este din ce în ce mai puţin aleasă la rezidenţiat. Acum, cele mai căutate sunt specialităţile care în general merg către cabinete private. Oamenii au realizat că viaţa unui chirurg se rupe de viaţa societăţii sau a familiei. Ai început un bolnav, descoperi lucruri grele, timpul poate să se prelungească, nu pot să închid bolnavul, mâine să-l deschid din nou şi să-l termin pentru că mi-a expirat timpul de lucru. Nu poţi să ai o sâmbătă, o duminică liniştită. Uneori ai bilet la un teatru, la Ateneu şi pe scări te ia garda şi-ţi spune „avem o mare urgenţă, vă rog să ne ajutaţi“: te schimbi în costum de spital şi abandonezi aşa-zisa recreare. Apoi, malpraxisul. Cele mai multe dosare de malpraxis sunt în zona chirurgicală. Nu există aşa-zisul filtru al medicului de familie, care să-ţi trimită cazurile într-un stadiu incipient, cele mai multe vin direct complicate. Stadiile avansate înseamnă foarte multe ore de muncă şi rezultate proaste. Odată ce te apuci să extragi o tumoră într-un stadiu trei de cancer, şansele bolnavului nu sunt atât de optimiste. Familiile nu înţeleg, de exemplu, că unui bolnav în stadiul patru, când organismul este plin de metastaze, nu mai ai ce să-i oferi chirurgical, cel mult să faci paliaţie, să drenezi o stenoză. Toate lucrurile acestea, de foarte multe ori nu sunt înţelese de pacienţi, şi te reclamă. Reclamaţia însemnă drumuri la colegiul medicilor, alţii te dau în judecată – te duci la procuratură. Chiar dacă ţi se dă dreptate, dar să te duci un an întreg să explici, să scrii, să vorbeşti... Pentru ce? Impactul cu pacienţii gravi, atitudinea pe care o are familia faţă de medic, desconsiderarea activităţii acestuia, promovarea în media numai a rezultatelor negative fac ca acel chirurg care practic îşi vinde viaţa spitalului să înceapă să dispară. Dar în toată lumea se întâmplă fenomenul acesta.

 

Doctorul şi dreptul lui

 

    Chirurgul român preferă străinătatea. Ce am putea face să-l menţinem în ţară?
    – În primul rând, ar trebui ca măcar în zona universitară să întărim unităţile medicale. Apoi, dacă tot avem specialişti care au un palier al discuţiilor naţional şi internaţional foarte bun, hai să le dăm nişte salarii onorabile. Cei care lucrează la CFR, de exemplu, au dreptul la călătorii gratuite, nu? Doctorul n-are decât un singur drept: să muncească până moare. Nu are scutire de taxe, de asigurare de sănătate, dacă se îmbolnăveşte plăteşte la fel. Dacă scrii o carte, comunici prin articole la reviste, participi la unul-două congrese şi eşti vizibil, păi cheltuiala aia de o mie de euro, de ce nu mi-o deduci, domnule, din taxele pe care mi le iei? De ce să mă laşi să fiu la mâna ajutorului de la cineva care îmi dă aşa‑zisa şpagă? Care oricum cred că se compară cu şpăgile care s-au dat în pungile de plastic pentru care DNA adună atâta lume. Şi ăia n-au făcut nimic pentru ţară. Noi, ca doctori, de bine, de rău, ne facem datoria.
    Nu păreţi foarte optimist pentru viitorul chirurgiei româneşti.
    – Sunt îngrijorat, nu aş spune pesimist. Nu sunt semne vizibile că moştenirea aceasta în specialitate este trainică. Nu este suficient să ştim că un doctor ştie să scoată un colecist sau să opereze un rect sau unul ajunge şi face un transplant. Complexitatea patologică umană este atât de mare încât noi trebuie să avem specialişti buni şi echipe multidisciplinare. Faptul că va lipsi poate chirurgul dintr-o echipă multidisciplinară, e tot un rău. Autoritatea unui medic nu trebuie compromisă prin zece exemple negative într-un an, pentru care îi ponegrim pe toţi cei treizeci-patruzeci de mii de medici, câţi om mai fi în ţară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe