Newsflash
Interviuri

Disfuncțiile sexuale, simptome ale unor boli ascunse

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 1 2017
Disfuncțiile sexuale, simptome ale unor boli ascunse
Disfuncția sexuală reprezintă un subiect sensibil pentru pacientul din România, iar necesitatea unor programe naționale pentru educație sexuală este evidentă în țara noastră. La nivel mondial, prevalența disfuncției erectile crește odată cu înaintarea în vârstă, fiind estimată la 25–40%, dar foarte puțini pacienți se adresează medicului.
În perioada 27–29 octombrie, la Poiana Brașov, se va desfășura a șaptesprezecea ediție a Conferinței naționale de medicina sexualității organizată de Asociația pentru Medicina Sexualității din România (AMSR). Sexualitatea este un indicator pentru sănătate, orice problemă din această sferă putând masca alte afecțiuni, iar despre acest lucru am discutat cu dr. Cătălin Belinski, președintele AMSR, și  dr. Radu Mihalca, președintele ediției de anul acesta.

 

Patologii ascunse

 

     Disfuncția erectilă reprezintă un indicator pentru sănătate?
     Cătălin Belinski (CB): Există două aspecte importante în acest sens. Primul ar fi că disfuncția erectilă poate să ascundă o boală gravă. De exemplu, diabetul, o boală cardiovasculară, depresie, dar și altele. A doua problemă este că pacientul cu disfuncție erectilă vine greu la medic. În medie, după studii efectuate în țările occidentale, acesta ar veni după doi ani de la debut. În acest interval de timp, lucrurile pot evolua, iar boala de bază poate avansa. Dorim să atragem atenția că un pacient cu o astfel de problemă ar trebui să se adreseze medicului.
     Radu Mihalca (RM): În zona specialităților medicale – cardiologie, endocrinologie, medicină internă, diabetologie etc. – este un simptom foarte comun al unei disfuncții vasculare. Este simptom, nu boală, acesta ar fi mesajul pe care dorim să îl transmitem. În spatele acestui simptom pot exista o serie de patologii care trebuie investigate.

 

     Putem utiliza dozarea testosteronului seric ca metodă de screening pentru bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat?
     RM: Nu. Această dozare se recomandă doar la pacienții care au disfuncție erectilă, nu la populația generală. Nu este încă un marker bine definit, ca proteina C reactivă sau endotelina 1, ultrasensibile. Dar un testosteron normal este cu certitudine un marker de sănătate a bărbatului. În schimb, la populația diabetică, este indicat screeningul prin dozarea testosteronului total, deci screeningul hipogonadismului.

 

Cancerul și disfuncțiile sexuale

 

     Cum se procedează în cazul pacienților oncologici care prezintă disfuncții sexuale?
     CB: În primă fază, atunci când un pacient are o afecțiune oncologică, nu se gândește la ce se va întâmpla și la cât de mult va fi afectată viața lui în urma administrării tratamentului, fie că vorbim despre radioterapie, chimioterapie, chirurgie oncologică sau alte metode. Mai mult, nimeni nu se gândește la ce se va întâmpla cu viața lui sexuală. Medicul ar trebui să facă asta, să se gândească și la calitatea vieții pacientului după tratamentele oncologice, respectiv la viața lui sexuală. De obicei însă, nici medicul nu este foarte interesat să discute cu pacientul despre viața sexuală, din mai multe motive. Pe de-o parte, pentru că medicul nu este pregătit pentru o asemenea discuție. Educația medicală tradițională nu pregătește medicul pentru a discuta cu pacientul despre lucruri atât de intime. Pe de altă parte, și medicul poate fi inhibat, la fel ca pacientul său. În plus, toate aceste discuții cu pacientul necesită mult timp și nu se pot purta oriunde. Trebuie să existe un spațiu special amenajat pentru astfel de discuții intime, unde medicul și pacientul să nu fie deranjați de alte persoane. Dar, dincolo de toate acestea, pacientul ar trebui avertizat și ar trebui să înceapă un tratament corespunzător imediat postoperator.

 

     Cum se procedează în cazul cancerului de prostată pentru a preveni apariția disfuncției sexuale?
     CB: Disfuncția erectilă apare la mulți pacienți supuși prostatectomiei radicale. Tratamentul acesteia trebuie început imediat postoperator: cu cât mai devreme, cu atât rezultatele vor fi mai bune. Terapia trebuie însă individualizată, în funcție de particularitățile cazului.
     RM: În țările occidentale, toată partea de medicina sexualității sau medicină reproductivă este susținută de sistemul de asigurări sociale. În majoritatea acestor țări există ambulatorii de sexologie, unde pacientul se poate prezenta pentru probleme specifice. Există ambulatorii speciale pentru pacienții oncologici, paraplegici și toate patologiile care se manifestă prin disfuncție sexuală. În România, acest circuit nu există încă.

 

Abordarea multidisciplinară

 

     Care este rolul echipei multidisciplinare în medicina sexualității? Cui trebuie să se adreseze pacienții?
     CB: Pacientul cu disfuncție sexuală sau alte simptome trebuie să se adreseze unui medic specializat în medicina sexualității, există de câțiva ani și o specializare europeană. Abordarea multidisciplinară este obligatorie în aceste cazuri, pentru că sunt foarte multe afecțiuni ce pot fi responsabile de acest tip de simptome. Poate fi vorba de o afectare organică, dar în același timp poate fi vorba și de o tulburare psihică.

 

     Disfuncția sexuală sau tulburările de dinamică sexuală pot fi simptomele unei depresii?
     RM: Scăderea libidoului, atât la bărbați, cât și la femei, dar și disfuncția erectilă sunt cele mai frecvente simptome întâlnite în cazul unei depresii. Dar pot fi în același timp și efectele secundare ale terapiei afecțiunilor psihiatrice. Aceste tratamente au ca efecte disfuncția sexuală.

 

Chirurgia urologică

 

     Când pot să apară disfuncții sexuale în cazul chirurgiei urologice?
     CB: Sunt intervenții chirurgicale – cele din sfera oncologică, dar nu numai – care pot avea ca efect disfuncția erectilă. Lucrurile trebuie discutate cu pacientul. Acesta trebuie informat despre aceste posibile efecte negative ale intervenției chirurgicale și, în special, trebuie căutate soluții. Există situații cu grade de complexitate diferită, plecând de la o simplă intervenție chirurgicală pentru adenomul de prostată, de exemplu, în urma căreia poate apărea ejacularea retrogradă. Foarte puțini medici își informează pacienții despre acest aspect. În final, totul ține de două elemente: o comunicare bună cu pacientul și cunoștințe minime legate de complicațiile chirurgiei urologice.

 

     Care sunt cele mai frecvente disfuncții sexuale care pot apărea secundar unei intervenții chirurgicale urologice?
     CB: Disfuncția erectilă apare cel mai frecvent în intervențiile chirurgicale de la nivelul pelvisului, în special în cazul celor de mare anvergură. Dar disfuncțiile sexuale pot apărea și în chirurgia tumorilor vezicale, chirurgia cancerului de prostată și în alte patologii care necesită o intervenție chirurgicală la nivelul pelvisului. În aceeași măsură, disfuncțiile erectile pot fi prezente și secundar radioterapiei.

 

Tratamentul disfuncției erectile

 

     Care sunt principalele metode de tratament utilizate în cazul disfuncției erectile?
     CB: Sunt mai multe linii de tratament. Prima este reprezentată de inhibitorii de fosfodiesterază 5. Aceste medicamente sunt eficace la aproximativ 75% din pacienți. Există foarte multe discuții privind eficacitatea acestor medicamente. Este foarte important și de unde sunt procurate acestea. Dacă sunt achiziționate de pe internet, există posibilitatea să fie contrafăcute. De asemenea, depinde dacă au fost prescrise de un medic specialist și pacientul a fost instruit cum să ia medicamentul corect. Dacă un medicament a fost administrat o singură dată și efectul nu a fost cel dorit, există posibilitatea să fi existat anumiți factori exteriori care să fi scăzut eficiența acestuia. În general, se consideră că ar trebui să existe șase încercări eșuate pentru a considera că un astfel de medicament nu este eficient. Nu există diferențe semnificative între substanțele din această clasă, nu există unele mai bune decât altele, conform studiilor. Tot în linia întâi de tratament sunt incluse și dispozitivele cu vacuum, care la noi în țară sunt luate cumva în derâdere. Acestea pot fi procurate doar din sex-shopuri, iar pacienții se feresc să întrebe când și cum se folosesc. O metodă nouă de terapie este cea cu ultrasunete (low-intensity shock wave therapy), care se pare că are un efect benefic asupra vascularizației penisului. Rezultatele pe termen scurt sunt bune, dar nu există studii extinse. Linia a doua de tratament este reprezentată de injecțiile intracavernoase. Au o rată de eficiență foarte bună, dar trebuie selectați pacienții care să urmeze această terapie, nu toți pot beneficia de ea. Trebuie ca și partenera să fie implicată în proces. Tot de linia a doua este tratamentul topic sau intrauretral cu alprostadil. Pentru tratamentul de linia a treia sunt utilizate protezele peniene sau anumite proceduri microchirurgicale de revascularizare. Principalele complicații ale protezelor peniene sunt infecția sau distrugerea lor mecanică în timp. Dar cel mai important lucru, dincolo de aceste metode de tratament, este schimbarea stilului de viață. În general, pacienții cu disfuncție erectilă au un stil de viață dezorganizat, sunt stresați.
     RM: Niciunul din aceste tratamente nu este decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Același lucru se întâmplă și în majoritatea altor țări europene. Există puține programe naționale care să susțină tratamentul disfuncției erectile. În Franța, paraplegicii aveau gratuitate la un număr de cutii de inhibitori de fosfodiesterază cinci. La fel cred că și în Anglia.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe