Newsflash
Interviuri

Dincolo de ghiduri și protocoale în ATI

de Alexandra NISTOROIU - sept. 23 2016
Dincolo de ghiduri și protocoale în ATI

Anestezie și terapie intensivă este o specialitate care ajunge tot mai des în lumina reflectoarelor și în jurnalele de știri, doar că nu de puține ori informațiile prezentate sunt contaminate de zgomot. De multe ori criticați în țară, unde se întâmplă să devină țapi ispășitori pentru lacunele sistemului, medicii ATI reușesc să impresioneze plăcut în afara țării. Sunt aspecte pe care le subliniază prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), într-un interviu pe care ni l-a acordat în așteptarea celei de-a 14-a ediții a Cursului național de ghiduri și protocoale în Anestezie, terapie intensivă și Medicină de urgență (22–24 septembrie, Timișoara).

 
 
 
 
 

Democratizarea“ societății

 

    – Ce noutăți aduce această ediție?
   – În procesul continuu de modernizare, în care noi suntem angajați de ani de zile, am considerat că trebuie să dezvoltăm și mai mult deschiderea noastră și consultarea colegilor. Astfel că anul acesta vom prezenta rezultatele unui proiect la care noi ținem foarte mult și pe care l-am lansat în primăvară la congresul din Sinaia. Este vorba de un proiect de prospectare a opiniilor colegilor noștri, prin intermediul unei companii specializate în acest domeniu. Din mai până acum, un număr foarte mare de medici ATI din foarte multe spitale, din toate zonele țării, au participat la interviuri în care au putut să-și exprime direct opiniile cu privire la ceea ce s-a făcut bine sau nu s-a făcut bine și ceea ce cred ei că ar trebui făcut în continuare în domeniul nostru. Chiar dacă suntem extrem de deschiși, nu aveam întotdeauna timpul necesar să avem acest dialog cu toată lumea. Iată că acest lucru s-a făcut. Raportul este gata și îl vom prezenta la debutul acestei manifestări la Timișoara.

 

    – La ce va folosi acest raport?
   – Pe baza acestui raport, care va deveni documentul oficial al SRATI, vom întreprinde toate demersurile noastre viitoare. Și sunt convins că forța argumentelor va fi mult mai mare. Vom folosi faptul că reprezentăm nu o idee originală a unui individ, ci exact ceea ce dorește comunitatea. Nu cred că cineva își va mai putea permite să ignore un asemenea demers atât de solid structurat, pentru că nimeni nu va putea spune că ideea lui X i se pare exagerată sau nu i se pare interesantă. Sunt convins că acest demers, care este unul inovator, va putea fi un model și pentru alte specialități sau și alte domenii? Pentru că de prea multe ori se propun proiecte în numele unei comunități despre care comunitatea însăși habar nu are că sunt în desfășurare. Vom oferi raportul integral colegilor noștri, va fi pus pe site, va fi trimis pe emailul personal tuturor celor înregistrați la manifestare și nu e exclus chiar să îl tipărim. Oricum, accesul va fi total. Nu vom alege noi ceea ce credem că este semnificativ sau că ne place. Și el va fi baza unui demers comun de mare forță.

 

    – Ce planuri are SRATI pentru modernizarea învățământului pentru viitorii specialiști în ATI?
   Dorim să continuăm procesul de standardizare a învățământului în societatea noastră. Oricum, noi suntem singura specialitate care a adoptat examenul pentru diploma europeană de anestezie ca parte obligatorie din examenul de medic specialist în România. Acest lucru este extrem de important, pentru că ne raportează clar la standardele europene. Acum dorim să obținem și instrumente de pregătire standardizate. Dacă examenul este standardizat, vine de la Bruxelles și tot acolo se corectează, vrem ca și trainingul să fie standardizat. Suntem în curs de a realiza o platformă educațională standardizată, care să fie comună în toate centrele. Se știe că momentan trainingul nu se face la fel în toate orașele: depinde de șeful de disciplină, caracteristicile locale. Or, noi vrem să realizăm un pachet comun și obligatoriu, pe care să îl înaintăm ministerului să îl promoveze prin ordin de ministru: o listă de cursuri online și de sesiuni hands-on, care să fie obligatorie pentru toți rezidenții, astfel încât, când ei vin la examenul de specialitate, să prezinte lista cu absolvirea sau participarea la aceste sesiuni. Suntem convinși că e un demers care va crește semnificativ calitatea pregătirii medicilor ATI.

 

    – Va aduce la același nivel rezidenții din diferite centre?
   Exact. Va atenua din discrepanțele inerente, dar care uneori sunt mult prea mari între centre. Noi plecăm de la recunoașterea acestei probleme – și toată lumea își dorește să poată crește calitatea trainingului. Nu avem niciun fel de problemă cu calitatea oamenilor. Toți își doresc acest lucru și participarea într-un număr atât de mare la manifestările noastre dovedește asta. Peste o mie două sute de oameni participă an de an la manifestarea noastră de la Timișoara, iar acest fapt sigur este determinat de dorința lor de a se pregăti.

 

    – Din punct de vedere tematic, ce capitole cuprinde programul cursului de la Timișoara?
   Vor fi sesiuni multiple care vor aborda din punct de vedere științific toate domeniile specifice specialității noastre. Vor fi cursuri și sesiuni de training în care oamenii vor exersa anumite tehnici specifice. Anul acesta, ca și în alți ani, de exemplu, o temă importantă este asigurarea căilor aeriene, respectiv cum să te asiguri că pacienții pot beneficia de respirație artificială în situații critice. Vor fi sesiuni de training în care se va exersa pe dispozitive specifice toate aceste tehnici.

 

Garanția minimală a standardelor de îngrijire

 

    – Cât de mult sunt implementate în practică ghidurile și protocoalele din ATI?
   Subiectul ghidurilor și protocoalelor este un subiect foarte interesant pentru noi. De aceea, am păstrat de-a lungul anilor denumirea acestei întâlniri, deși au existat curente care începeau să conteste utilitatea ghidurilor și protocoalelor. Ghidurile nu înlocuiesc judecata individuală, ci, desigur, decizia trebuie luată în funcție de caracterul individual al fiecărui pacient, dar ele reprezintă o garanție minimală a standardului de îngrijire. Mai ales pentru medicul fără experiență, un ghid este extrem de util, pentru că acolo găsește, de exemplu, cinci pași ca să rezolve situația X, și astfel el bifează și evită uitarea unei metode terapeutice, evită să nu aplice o metodă diagnostică. Deci, evită unele erori. Pentru un medic cu experiență mare, sigur că ghidul nu are o relevanță deosebită. Capacitatea lui profesională, expertiza face să nu mai fie util ghidul. Din experiența lui, oricum bifează măsurile trecute acolo și chiar e capabil poate de acte și mai complexe. Dar ghidurile își păstrează utilitatea pentru că permit o standardizare minimală a îngrijirilor medicale. Au existat curente care contestau utilitatea unor ghiduri și unii chiar spuneau că anulează personalitatea medicului. Erau niște interpretări exagerate. Pentru că niciodată un ghid nu interzice unui medic să facă ceva. Doar îi spune ceea ce trebuie să facă minimal.

 

    – Dar conștientizează medicii importanța ghidurilor?
   Într-un foarte recent sondaj făcut de Societatea europeană de anestezie, în care medici din diferite țări europene au fost întrebați de ce ar avea nevoie cel mai mult, pe primul loc au fost ghidurile și protocoalele. Iată o confirmare clară că medicii practicieni au nevoie de așa ceva. Și ținând cont de acest lucru, de utilitatea lor, anul acesta noi vom oferi tuturor participanților la cursul pe care îl organizăm o ediție în limba română, tradusă cu copyright, a unei cărți de referință în domeniu: Oxford Handbook of Anaesthesia, care reprezintă o colecție de ghiduri și protocoale în specialitatea noastră.

 

O țară bolnavă își alungă salvatorii

 

    – Avem nevoie și de ghiduri românești?
  Nu e nevoie mereu să creăm ghiduri noi, originale. Criza de astm, de exemplu, se manifestă la fel indiferent dacă pacientul este de naționalitate română sau britanică. Dacă cineva le-a creat, e important să le adoptăm și să le aplicăm, nu să ne chinuim să facem o variantă românească a unui ghid deja existent. Așa că anul acesta furnizăm colegilor noștri acest instrument extrem de util în practica de zi cu zi, și de noapte cu noapte, în gardă, care este solicitat chiar de ei.

 

    – Ieșind puțin din tematica manifestării, anestezia și terapia intensivă încă se confruntă cu o criză acută de specialiști. Există o strategie în acest sens a SRATI?
   De fapt, intră și asta în tematica acestei reuniuni. Sigur că ne vom centra pe standarde, ghiduri, protocoale, dar trebuie să abordăm toată paleta problemelor reale. Iar problema deficitului de specialiști e o problemă importantă. În acest an vom avea o sesiune specială în care vom analiza statutul medicului anestezist și posibile idei de îmbunătățire, dincolo de demersul sindicalist, care nu este specific societății noastre. Vom discuta împreună cu colegi din alte țări, care au făcut unele schimbări semnificative în statutul medicului anestezist. Ei ne vor prezenta modelul lor, astfel încât bazat pe acest model să avem în vedere și noi câteva programe de schimbare a statutului medicului și a raportului său cu spitalul public. Pentru că aici e marea problemă, marea enclavă deficitară a medicilor: dacă medicul de familie, medicul stomatolog, cei din ambulatorii lucrează într-adevăr ca profesii liberale, medicul care lucrează în spitalele publice, deși prin lege are profesie liberală, tot prin lege este funcționar public. Este pus într-o situație de struțocămilă care îi oferă numai dezavantaje din ambele părți și niciun avantaj. Ceva trebuie făcut, iar noi nu vrem doar să ne plângem și să cerem, ci vom încerca să venim cu propuneri concrete, pentru că aceasta este cea mai importantă problemă a sistemului sanitar românesc, dacă nu cea mai importantă problemă a României: hemoragia de profesioniști într-o zonă atât de sensibilă. O țară bolnavă își alungă salvatorii. Despre asta este vorba. Vrem să încercăm să facem ceva. Vom lucra și în acest sens la această întâlnire.

 

Două medalii de aur

 

    – Vor fi și participanți din străinătate?
  Această ediție se va desfășura împreună cu o întâlnire internațională organizată de European Society for Computing Technology and Information în Anesthesia and Intensive Care (ESTAIC), care pentru a treia oară a decis să organizeze împreună cu noi întâlnirea lor anuală, întrucât au apreciat foarte mult succesul colaborării noastre în edițiile precedente. De altfel, în trecut această manifestare a mai „găzduit“ o întâlnire organizată în paralel: Congresul de toamnă al Societății europene de anestezie. Continuăm să reprezentăm un factor de atracție deosebit și pentru manifestări internaționale importante. Anul viitor, de altfel, vom organiza cursul nostru național împreună cu Congresul mondial de anestezie intravenoasă. Practic, Timișoara devine în mod evident un hub pentru întâlniri internaționale, datorită nivelului deosebit de organizare.

 

    – Cum a fost participarea din acest an la Congresul mondial de anestezie recent încheiat la Hong Kong?
   În 2016, SRATI a avut proba recunoașterii internaționale la cel mai înalt nivel. La Congresul mondial de anestezie, organizat de cea mai mare societate științifică de profil: World Federation Society of Anesthesiology (WFSA), supranumit și „Jocurile Olimpice ale anesteziei“ întrucât are loc exact în anii în care se desfășoară olimpiadele, SRATI a avut o prezență deosebită. Am fost invitați să susținem o conferință: Planning the change, în care am prezentat proiectele dezvoltate și implementate de societatea noastră, ca un model național de organizare și dezvoltare a specialității. Apoi, România a câștigat din nou un loc în consiliul WFSA, unul din cele trei locuri alocate Europei. Suntem, alături de Germania, singurele țări care reușesc să obțină prin vot două mandate consecutive în consiliul WFSA. Astfel, în societatea mondială, Europa este reprezentată de Germania, Franța și România, în mandatul precedent fiind reprezentată de Germania, România și Norvegia. Apoi, tot la acest congres există o competiție a lucrărilor originale, cu 17 secțiuni tematice: durere, anestezia în neurochirurgie, traumă și așa mai departe. Din cele 17 probe, ca să vorbim într-un limbaj olimpic, România a reușit să câștige medalia de aur la două secțiuni. Este un rezultat foarte bun, dacă ținem cont că o singură țară a câștigat mai multe medalii de aur, și aceasta a fost China, care desigur a avut acolo o prezență covârșitoare ca număr. Astfel, ne-am plasat pe un onorant loc doi pe națiuni. Nu știu dacă sunt foarte multe domenii în care România poate spune că se plasează pe locul doi pe națiuni la nivel mondial. Aceasta este o realitate obiectivă și confirmată de experți în domeniu la nivel internațional, spre deosebire de numeroasele critici pe care le primim în „piața internă“ – iar cuvântul „piață“ poate fi folosit în toate sensurile lui – în general de la oameni care fără îndoială nu au pregătirea necesară.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe