De mai mulţi ani, la sfârşitul lunii iulie, medici şi asistenţi dau viaţă, la Moineşti, unui fenomen interesant. Despre ce este vorba şi unde se ţinteşte în acest an aflăm din interviul acordat de dl dr. Adrian Cotîrleţ, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, dlui Iftimie Nesfântu.

 "> Dificultăţi şi împliniri la Moineşti - Viața Medicală
Interviuri

Dificultăţi şi împliniri la Moineşti

de Iftimie NESFÂNTU - iul. 4 2012
Dificultăţi şi împliniri la Moineşti

De mai mulţi ani, la sfârşitul lunii iulie, medici şi asistenţi dau viaţă, la Moineşti, unui fenomen interesant. Despre ce este vorba şi unde se ţinteşte în acest an aflăm din interviul acordat de dl dr. Adrian Cotîrleţ, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, dlui Iftimie Nesfântu.

 

Plăcut surprins de ecourile pozitive ale manifestărilor anterioare, am dorit să prezint cititorilor noştri detalii despre ediţia de anul acesta a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, eveniment ce se va desfăşura în perioada 26–28 iulie.
De această dată, dialogul cu dl dr. Adrian Cotîrleţ, manager şi chirurg – care a ştiut şi a dorit să rămână în primul rând chirurg – m-a surprins. Cunoşteam realizările de până acum, am scris despre manifestările organizate în spital, despre împliniri şi dificultăţi. Am prezentat, în primul rând, fapte. Multe de excepţie. Am intervievat, de-a lungul anilor, medici şi asistenţi din spital, invitaţi români şi străini entuziasmaţi de „fenomenul Moineşti“. Discuţia a început aparent simplu, interlocutorul meu aducând la vedere câteva componente noi ale evenimentului.
   – Vom fi onoraţi şi anul acesta cu prezenţa câtorva delegaţii reprezentative pentru relaţiile internaţionale pe care le-am iniţiat şi căutăm să le dezvoltăm. Va fi o echipă din Spitalul Clinic Zefat, unul dintre cele cinci spitale clinice din Israel. În toamna anului trecut, o echipă formată din dl dr. Eugen Tincu, şeful secţiei ATI, subsemnatul şi primarul municipiului Moineşti, am fost în Israel şi am semnat un protocol de colaborare. Ca urmare a acestui pas, o echipă condusă chiar de directorul spitalului din Zefat va fi prezentă la Zilele Medicale. Avem în vedere şi deschiderea unor compartimente noi – cardiologie intervenţională, ginecologie oncologică etc. – dar detaliile… la vremea lor. O altă delegaţie va veni din Franţa, din centrul universitar Limoges, şi în cazul acesta fiind vorba de continuarea unor demersuri şi întâlniri mai vechi. Alte două echipe ce vor fi prezente la Moineşti – una din oraşul Cantemir (Republica Moldova), cealaltă din Ucraina – deschid alte linii de activitate. Primăriile se află în relaţii de parteneriat, iar directorul spitalului din Cantemir, oraş aflat la 40 km de Bălţi, ne-a cerut ajutorul. Eu n-am uitat ce a însemnat pentru noi ajutorul primit la început de drum din partea unor profesori din centrele universitare. Colegii din Cantemir nu lucrează deocamdată laparoscopic, dar sunt dornici să înveţe tehnicile. Aşa încât vom primi o echipă de la ei, care va face la SMU Moineşti un stagiu de o lună: două asistente de bloc operator, o asistentă de anestezie, un anestezist, doi chirurgi. Am primit de curând o delegaţie de la dânşii şi am avut discuţii şi pe această temă, vom stabili detalii ale colaborării şi cu prilejul Zilelor Medicale.
   Şi colaborarea cu Ucraina?
   – E un răspuns la o dorinţă exprimată de consulul Ucrainei la Suceava, am făcut în noiembrie anul trecut o vizită în raionul Noua Suliţă, am stabilit coordonatele unui parteneriat, va fi prezentă acum o echipă de cadre medicale de la ei.
   Vor mai fi şi alţi invitaţi din străinătate?
   – Avem legături stabile cu mai multe centre medicale şi de cercetare, deja avem confirmări din Italia, Germania, Elveţia…
   Cum aţi structurat reuniunea?
   – Joi, 26 iulie, va fi ziua asistenţilor, iar după-amiază cursuri şi lucrări. Vineri, ca şi în ceilalţi ani, demonstraţiile operatorii – vor fi transmise în direct în sala de conferinţe, în Departamentul de cercetare medicală şi chiar în holul spitalului. Vor fi şi două cursuri deosebite, unul susţinut de un invitat de la Iaşi (evenimentul se desfăşoară şi sub patronajul UMF „Gr. T. Popa“), celălalt de către dna prof. dr. Carmen Ginghină, de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti.
   Încep deja să văd liniile de forţă în perspectiva lansării unui departament de Cardiologie intervenţională.
   – Dv. nici nu aveţi nevoie de prea multe informaţii pentru a vă face o imagine asupra proiectelor în derulare. Va veni şi dl prof. dr. Eduard Apetrei, ne sprijină deja în activităţile noastre de cercetare ştiinţifică, vom avea, uitasem să vă spun, şi o delegaţie de la Spitalul „Georges Pompidou“. Dna prof. dr. Josephine Kohlemberg, din Paris, a mijlocit contactele noastre prin telemedicină şi asigură de fiecare dată stabilirea conexiunilor. Noi aveam astfel de discuţii pe teme medicale în fiecare marţi, nu numai la Zilele Medicale.
   Pe tot parcursul anului?
   – Activitatea spitalului este permanentă, încercăm să intrăm într-un anume ritm. Şi activităţile de cercetare, cele privind asistenţa medicală, dar şi cele care ţin de comunicare.

Oglinda specială

   Aţi stabilit contacte prin telemedicină la una din ediţiile anterioare. Faceţi deja din aceste „dialoguri la distanţă“ un instrument de lucru?
   – Evenimentul organizat de noi este, într-un fel, ziua de duminică a spitalului… Nu în sensul de odihnă, ci o zi a porţilor deschise. Este un fel de motor pentru activitatea curentă a spitalului, închiderea unui ciclu şi pornirea altuia.
   Mulţi manageri au văzut un impediment în trecerea unităţilor medicale în sub ordinea primăriilor, dv. însă aţi gândit şi aţi pus în practică strategii ca să dezvoltaţi dimensiunea comunitară în relaţiile internaţionale ale spitalului. Apoi, aţi folosit oportunităţile create pentru a dezvolta colaborări de durată, teme de cercetare…
   – Nu este suficient să doreşti să faci tu spital, secţie, colectiv, un proiect sau să ataci o temă de cercetare. Lucrurile acestea trebuie să vină de la sine, să continue nevoi fireşti. Zilele Medicale au fost şi sunt o oportunitate pentru spitalul nostru. Şi nu ne rezumăm doar la întâlniri şi la schimbul de idei. Facem în aşa fel încât să fim cunoscuţi, să lucrăm împreună, sunt acele intervenţii, sunt chirurgi mari care au operat şi vin să opereze la Moineşti – este un efect de antrenare. Cadrele medicale din spital dar şi cele din afară ajung la o serie de confirmări: văd că pot face şi mai bine decât au făcut, că pot lucra la alt standard şi-apoi, fireşte, doresc să meargă mai departe, să dezvolte. Am creat, începând cu aceste zile medicale, un cadru, am tot ridicat ştacheta… De fapt, nici n-am ridicat-o eu, au ridicat-o singuri… Când o asistentă medicală sau un chirurg tânăr lucrează în echipă cu dr. Adrian Lobonţiu sau cu un profesor de la Milano, Paris, Iaşi sau Bucureşti şi simte că este apreciat, că poate, atunci va merge mai departe. Am dorit activitate, nu festivism. Sigur este şi o componentă de socializare, are rostul ei. Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti alimentează periodic aceste motivaţii, sunt o oglindă, una ceva mai specială, fiecare se vede în ea şi cum este, dar şi cum ar putea fi: mai împlinit, mai performant.
   Aţi pornit pe mai multe direcţii, dar unele devin abia acum vizibile. Cândva mă întrebam de ce acordaţi atât de mare importanţă zonei universitare…
   – Folosim acest prilej pentru a strânge legăturile în primul rând cu universităţile din România. Iar asta ne ajută în dezvoltarea Departamentului de cercetare medicală. Zilele trecute am semnat un parteneriat cu Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, ei aproape că au finalizat un departament de cercetare medicală implicat în proiecte europene – câştigate! – şi cu o dotare de excepţie.
   Cum reuşiţi să atrageţi parteneri importanţi?
   – În aceşti ani nu poţi progresa dacă eşti rupt de ceea ce înseamnă medicină de top în România. Şi nu putem ieşi în afara ţării fără a stabili mai întâi legături în interior.
   Şi dacă ei vin la Moineşti, asta înseamnă şi o oportunitate pentru extinderea colaborării?
   – Da, vor vedea şi pe ce segment ne putem noi plia într-un contract, ce anume putem face, echipamentele, oamenii, disponibilităţile… Vor cunoaşte activitatea noastră şi sperăm să ne poată ajuta într-o serie de cazuri complexe, ce depăşesc posibilităţile de rezolvare în Spitalul Moineşti.
   Vă referiţi la intervenţiile care se vor face?
   – Nu numai la intervenţii. De exemplu, aţi văzut că în Compartimentul primiri urgenţe funcţionează acest sistem de telemedicină. Teoretic, lucrurile ar trebui să funcţioneze. Dar în viaţă întâlnim oameni reali, nu roboţi. Şi este mult mai uşor să iei legătura pentru un caz deosebit cu un medic care te cunoaşte. Mult mai rapid se stabilesc conexiunile, colegul de la Elias sau de la Spitalul de Urgenţă – sunt doar exemple – ştie că nu-i trimit orice fel de caz. Şi de rapiditatea răspunsului depinde viaţa bolnavului, rezolvarea problemelor lui de sănătate în condiţii optime. Nu ajunge să-l urc în ambulanţă şi să-l trimit la Iaşi sau la Bucureşti. Legal, eu mi-am făcut datoria, nu-mi poate reproşa nimeni nimic. Dar ca om şi ca medic, care ştie ce fel de probleme sunt în sistem, cât de aglomeraţi sunt medicii, cum funcţionează lucrurile astea, mai pot spune eu că am făcut tot ce depindea de mine? „Cine mai e şi managerul de la…? Ce vrea?“ În schimb, dacă a venit aici, poate chiar a operat, cunoaşte spitalul, ne ştie pe toţi, ştie cum lucrăm, deja se află pe un teren cunoscut şi decizia lui, într-un caz trimis peste o lună sau peste un an, va fi alta. Prin activităţile prilejuite de Zilele Medicale, dorim ca oamenii să ne cunoască şi să-i cunoaştem şi noi. Are şi socializarea rosturile ei. Lucrurile încep să funcţioneze abia după aceste întâlniri periodice – şi iată, suntem deja la ediţia a şaptea.

Punctul nodal

   – Cine conduce Departamentul de cercetare de la Moineşti?
   – Un coleg tânăr, dl dr. Marian Turiceanu, doctor în ştiinţe medicale şi medic primar medicină internă, specialist cardiologie, cu stagii de pregătire în spitale din Uniunea Europeană, cu o bursă de şase luni la Tampere, în Finlanda.
   Remarcasem că vă încurajaţi colegii, mai ales pe cei tineri, să-şi invite profesorii, colegii, să-şi dezvolte, fiecare pe zona proprie de interes, o anumită platformă. Procedând astfel, transferaţi responsabilităţi şi, indirect, fixaţi oamenii în proiectele spitalului. Aţi multiplicat cumva legenda meşterului Manole… Multe dintre departamentele sau secţiile spitalului au deja un meşter Manole al lor.
   – Nimeni nu poate merge mai departe de unul singur. S-a înrădăcinat – şi prin mass-media – ideea că medicii tineri pleacă din ţară pentru a câştiga bani în străinătate. Eu cred că lucrurile nu stau chiar aşa.
   Dar cum stau?
   – Vedeţi, discuţia e mai lungă. Ideea că medicii pleacă pentru bani nu exprimă întreg adevărul, lucrurile sunt mai nuanţate. În viziunea mea – şi vorbesc din poziţia de director de spital, apoi din poziţia de chirurg şi de părinte, având copii la început de drum, chiar într-o specialitate medicală. Şi cred aşa: în România, medicilor tineri trebuie să li se asigure patru condiţii, esenţiale ca să-i stabilizăm. Prima este asigurarea unui loc de muncă, unde ei să-şi poată pune în valoare cunoştinţele şi deprinderile acumulate într-o perioadă foarte lungă. Să nu uităm că pregătirea unui medic durează ani, zeci de ani. Şi este o pregătire continuă. Spitalele noastre trebuie să aibă forţa materială necesară ca să le asigure condiţii de lucru. Apoi, a doua condiţie este să le asiguri un salariu decent. Noi, fiind spital de urgenţă, am ridicat salarizarea la nivel de spital clinic, iar asta înseamnă, dacă mai au şi jumătate de normă în Departamentul de cercetare, în jur de o mie de euro, impozabili, fără gărzi. Este nevoie să le asiguri o locuinţă, dacă se poate decentă şi cât mai aproape de spital; e util şi pentru ei şi pentru spital, sunt situaţii de urgenţă, trebuie să ajungă repede… Şi am asigurat asta cu sprijinul Primăriei Moineşti: toţi medicii au locuinţă de serviciu, la nivel minim, apartament cu o cameră, centrală proprie, contorizare separată. Primăria participă pentru diminuarea cheltuielilor cu întreţinerea şi astfel se creează facilităţi. Familiştii primesc chiar apartament cu două camere. Ei plătesc o chirie modică, undeva în jur de zece euro pe lună. Aceste locuinţe sunt date în administrarea spitalului, iar noi încheiem un contract cu ei, oferindu-le aceste apartamente drept locuinţă de serviciu; asta înseamnă că noi, spitalul, preluăm şi lucrările de întreţinere.
   Câte locuinţe aveţi în aceste regim?
   – În acest moment, 25 de locuinţe! Am început acum trei ani, dar numărul lor a tot crescut, odată cu venirea unor noi medici specialişti în spital.
   Şi a patra condiţie?
   – Să-i acorzi medicului statutul social pe care-l merită în comunitate.
   Cum faceţi asta? Cum obţineţi un asemenea rezultat?
   – Prin acţiuni organizate de primărie sau de spital, medicii sunt promovaţi. Nu facem nimic gratuit, ne străduim să facem în aşa fel încât activitatea lor să fie cunoscută, pusă în valoare. În fiecare lună, spitalul organizează un program de educaţie medicală continuă, creditat de Colegiul Medicilor; participă toţi medicii din zonă. Şi, în astfel de ocazii, de fiecare dată noi prezentăm participanţilor şi medicii tineri veniţi la Moineşti. Într-un fel va trimite un medic de familie pacienţii când nu ştie ce medici avem, altfel dacă-i cunoaşte, mai ales după ce participă la astfel de evenimente. Ei vor şti: a venit un medic dermatolog, a venit un cardiolog, e un pediatru nou. Mergem şi pe orizontală şi pe verticală, şi către centre universitare, dar deopotrivă şi către zonele arondate. Asigurăm un cadru, ocazii de cunoaştere reciprocă. Cum sunt şi aceste manifestări reunite sub genericul Zilele Medicale. Şi am ajuns iar la tema discuţiei…
   Care este media de vârstă a medicilor din spital?
   – Răspunsul este ceva mai nuanţat. La acest moment, avem – vedeţi că spun mereu avem, mă gândesc la ei ca la copiii mei – 32 de medici ce sunt în pregătire de specialitate – rezidenţi, cu rezidenţiat pe post la SMU Moineşti. În fiecare an, avem două întâlniri cu ei, una la începutul anului şi a doua…
   Cu ocazia Zilelor Medicale ale Spitalului!
   – Exact. Toţi primesc invitaţii. De ce? Din mai multe motive: vrem să stabilim legături între medicii respectivi şi spital, nu ne este indiferent cum şi cu cine se pregăteşte în centrul universitar, cu ce probleme se confruntă şi – în limita cadrului legal, fireşte – încercăm să ajutăm. O parte dintre invitaţii noştri sunt chiar şefi de disciplină pentru rezidenţii cu post la Moineşti. Vedeţi cum cele patru condiţii enumerate anterior se realizează şi cu prilejul Zilelor Medicale. Sigur, le reamintim şi obligaţiile contractuale şi cu spitalul nostru, aflăm şi opţiunile lor în legătură cu locuinţa, mă refer la anii terminali, ca să ştim din timp cum ne pregătim să-i putem primi. Şi noi, spitalul, avem obligaţii…
   Iată o altă imagine a Zilelor Medicale. Invitaţiile nu sunt trimise la întâmplare, evenimentul organizat de dv. este punct nodal într-un program de perspectivă. În chiar viaţa spitalului. Ce mai poate fi adăugat?
   – Spitalul s-a făcut cunoscut în perioada 2000–2005 prin laparoscopie. În acest moment au ieşit la rampă secţii noi cu realizări remarcabile. Vorbim deja despre alte zone: ATI, care se afirmă pe ambele paliere, şi prin medici, dar şi prin asistentele medicale cu studii universitare, au avut lucrări chiar şi la Congresul Naţional SRATI de la Sinaia. Recent, o altă echipă – medici şi asistente – a fost prezentă cu lucrări la Congresul Naţional de Chirurgie de la Timişoara şi apoi, în iunie, la Congresul Internaţional de Ginecologie Laparoscopică, participă cu lucrare un colectiv din secţia de obstetrică-ginecologie, la fel, format din medici şi asistenţi. Iar din spate vine compartimentul de ortopedie, cu doi medici tineri – unul dintre ei fost asistent universitar la UMF Iaşi, care a optat pentru Moineşti – care chiar fac lucruri deosebite. Şi mai este ceva, am dorit să fac la sfârşit această menţiune: în întreg programul de relansare a Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti am primit sprijin constant din partea dv., a săptămânalului „Viaţa medicală“. Şi vă mulţumesc.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe