Newsflash
Interviuri

Diagnosticul tardiv în pneumologie are consecinţe severe

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 20 2014
Diagnosticul tardiv în pneumologie are consecinţe severe
A cincea ediţie a simpozionului naţional interdisciplinar „Patologia respiratorie în practica medicală curentă“, organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ Runcu şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg. Jiu, sub egida Societăţii Române de Pneumologie (SRP), va avea loc în perioada 15–16 mai a.c., la hotelul „Brâncuşi“ din Târgu Jiu.
Despre reuniune am discutat cu prof. dr. Constantin Marica, vicepreşedinte şi coordonatorul secţiunii de tuberculoză SRP, coordonatorul ştiinţific al simpozionului.

 

 
 
 
 
 
Ce program ştiinţific aţi pre­gătit pentru ediţia de anul acesta a simpozionului de la Tg. Jiu?
– Tematica principală este evitarea diagnosticului tardiv în patologia cronică respiratorie şi se adresează nu numai medicilor pneumologi, ci şi interniştilor, alergologilor, infecţioniştilor, oreliştilor, medicilor de reabilitare, medicilor de familie. Aşteptăm şi oncologi, chirurgi, kinetoterapeuţi. Programul va cuprinde şi o sesiune pentru asistente medicale. Auditoriul sper că va fi la fel de numeros ca anul trecut – şi-au anunţat deja participarea 150 de persoane, în majoritate pneumologi şi medici de familie din Gorj şi judeţele limitrofe.
   Cine vor fi lectorii?
   – Vor participa universitari din Iaşi, Craiova, Bucureşti, Constanţa şi Tg. Jiu. Îi menţionez pe conf. dr. Paraschiva Postolache, dr. Beatrice Mahler, prof. dr. Ioan Cordoş, conf. dr. Mimi Niţu, conf. dr. Oana Arghir. Aş dori să amintesc şi lectorii locali, precum Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg. Jiu, sau conf. dr. Marian Olaru, de la Universitatea „Constantin Brâncuşi“.
   Ce teme vor fi discutate?
   – Organizăm o sesiune de reabilitare şi kinetoterapie, susţinută de conf. dr. Paraschiva Postolache, dr. Beatrice Mahler şi Tiberiu Tătaru, şi una de chirurgie toracică, moderată de prof. dr. Ioan Cordoş, care abordează chirurgical cancerul bronhopulmonar la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. Vom aborda apoi infecţiile respiratorii ale vârstnicului, diagnosticul tardiv în afecţiunile pulmonare, vom vorbi despre beneficiile semnificative ale bronhodilatatoarelor pentru pacienţii cu BPOC. Simpozionul medicilor de familie va pune accentul pe rolul acestora în evitarea unui diagnostic tardiv, dar şi pe implicarea în diagnosticul precoce în toate afecţiunile respiratorii cronice. În cadrul simpozionului de tuberculoză, vom aborda rolul geneticii moleculare în diagnosticul TB, mai ales al celei multidrog-rezistente, care poate fi astfel decelată în câteva zile, un câştig de timp substanţial faţă de cele două luni cât durează metoda clasică; vom discuta endemia tubercu­loasă în lume şi în ţara noastră; coordonatorii judeţeni ai Programului naţional de control al tuberculozei din sudul şi vestul ţării vor prezenta scurte rapoarte asupra endemiei TB din zonele respective. Există şi un simpozion de oncologie-paliaţie, moderat de conf. dr. Marian Olaru; vom discuta soluţii pe care apoi să le prezentăm autorităţilor, pentru a putea face ceva în acest domeniu, inexistent la noi la ora actuală. Perso­nal, voi susţine un curs având ca temă diagnosti­cul diferenţial imagistic între tuberculoză şi alte patologii; un pneumolog poate să fie surd, dar nu are voie să fie orb, spunea marele Laennec. Diagnosticul imagistic este primul într-o afecţiune respiratorie. Voi face o clasificare a fiecărei leziuni radiologice, semiologic vorbind, specifice pentru fiecare formă de tuberculoză pulmonară şi diagnosticul diferenţial cu alte patologii. Nu putem să punem un diagnostic definitiv pe baza radiografiei, ci doar prezumtiv, pentru ca apoi să ne orientăm asupra altor examene paraclinice, care să conducă la diagnosticul de certitudine. Va fi un curs cu o bogată iconografie, interactiv, cu întrebări şi discuţii cu auditoriul pe marginea unor cazuri clinice.
   Care este importanţa unui diagnostic precoce în pneumologie?
   – Una foarte mare, şi ne referim nu numai la diagnosticul de tuberculoză pulmonară, ci şi la cele de cancer bronhopulmonar, bronşită cronică sau astm bronşic. Sunt foarte multe cazuri pe care le-am întâlnit în carieră, în care bolnavii au fost trataţi timp de luni sau chiar ani pentru un diagnostic greşit, iar boala s-a cronicizat şi a ajuns în faza de severitate maximă; prin acest simpozion, vrem să atragem atenţia în special colegilor tineri şi medicilor de alte specialităţi, medicilor de familie, care intră primii în contact cu bolnavul, să acorde o atenţie deosebită simptomelor şi să ţină o legătură permanentă cu medicul pneumolog. Sindromul de tuse cronică iritativă face parte din simptomatologia majorităţii bolilor respiratorii, deci este total nespecific. Un sindrom de tuse uscată iritativă rebelă trebuie tratat cu foarte mare atenţie, pentru că poate ascunde o tuberculoză, o sarcoidoză, o fibroză sau un cancer. Mulţi pacienţi, până nu „cad“, nu se duc la medic, îşi duc boala pe picioare, din ce în ce mai frecvent, în special la ţară; de acolo avem cele mai multe cazuri de maladii cronice respiratorii, mai ales că există un deficit destul de mare de medici de familie în mediul rural. Bineînţeles, trebuie lucrat şi la educaţia sanitară a populaţiei, care se poate face tot de medicul de familie; noi organizăm cursuri specializate cu aceştia, tocmai pentru educaţia motivaţională a pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe