Newsflash
Interviuri

Dermatologia, specialitatea în care răspunsurile se află direct pe piele

de Florentina Ionescu - ian. 17 2020
Dermatologia, specialitatea în care răspunsurile se află direct pe piele

Dr. Alice Șapcă: Între medic și pacient trebuie să existe o bună comunicare, pentru că uneori diagnosticarea bazată strict pe analize nu e suficientă.

Dr. Alice Șapcă
Dr. Alice Șapcă Foto: Arhivă personală

Maria Alice Șapcă este medic specialist dermatovenerolog. A studiat la UMF „Carol Davila” din București. În prezent, lucrează la clinica Derma Expert by Elōs și la Elos Skin and Laser Center. Între anii 2015 și 2018 a fost medic rezident în cadrul secției Dermatologie II a Spitalului Clinic Colentina din Capitală. Este membră European Academy of Dermatology and Venereology, International Dermoscopy Society și a Societății Române de Dermatologie.

Ce v-a determinat să alegeți dermatovenerologia?

Când am trecut pragul facultății de medicină, opțiunile mele erau diferite, însă în final am ales dermatovenerologia pentru că am considerat domeniul ca fiind unul complet. De la partea de minimă chirurgie a pielii, la diagnosticare și tratament specific, până la intervenții în domeniul estetic, ca dermatolog pot realiza ceea ce mi-am propus inițial, și anume să schimb viețile pacienților într-un sens pozitiv, prin restabilirea stării de sănătate și recâștigarea stimei de sine. Am ales medicina ca profesie din dorința de a înțelege corpul uman.

Dermatovenerologia am descoperit-o ca pe o specialitate în care poți identifica în timp real o patologie, fără necesitatea unor investigații suplimentare în multe dintre cazuri. Spun asta pentru că răspunsurile se găsesc direct la nivelul pielii și acest lucru mi s-a părut o provocare.

Ați avut un mentor în rezidențiat? Care sunt lecțiile pe care le-ați învățat de la acesta?

Am fost norocoasă să fiu înconjurată de medici de primă clasă, dornici să mă învețe ceea ce ei au profesat întreaga viață. Îi mulțumesc doctorului Mihaela Moisa pentru anii de ghidare pe care mi i-a oferit în cadrul secției de dermatologie a Spitalului Colentina. Au fost ani în care am avut șansa să văd un număr impresionant de pacienți cu afecțiuni dermatologice variate, de la boli cronice, infecțioase, autoimune, până la boli extrem de rare pe care cei mai mulți le pot vedea doar în atlase. Am învățat ce înseamnă responsabilitatea de a trata și manageria din punct de vedere medical pacienți dermatologici cu boli severe și cum să fac față presiunii propriilor decizii.

Profilul unui bun dermatolog

Cum vă organizați timpul?

Noi, doctorii, avem o viață duală și uneori este ceva mai dificil să împaci latura personală cu cea profesională. Cei care au această rețetă descoperă mai repede succesul. Ca tânăr medic, încerc să îmi gestionez cât mai bine timpul, astfel încât să mă pot axa atât asupra pacientului din cabinet, cât și spre partea de a învăța și de a mă specializa încontinuu, tocmai pentru a putea oferi un act medical superior. Timpul ajunge de multe ori să fie destul de limitat, însă, având în vedere că dermatologia este și o pasiune, nu este greu să mă organizez.

Care sunt calitățile esențiale care definesc un medic dermatolog?

Cu siguranță, integritatea și profesionalismul sunt calități definitorii ale unui medic. În plus, empatia față de pacient și devotamentul față de meserie sunt necesare, fiecare medic având calități în plus, pe lângă cele menționate, care pot contura profilul unui bun dermatolog. Trebuie să se formeze o conexiune între medic și pacient, pentru că uneori diagnosticarea bazată strict pe analize nu este suficientă.

Este necesar ca pacientul să simtă că are un confident în persoana medicului, iar astfel micile detalii anamnestice identificate facilitează diagnosticarea. Dieta, stilul de viață, locul de muncă, toate acestea sunt reflectate într-o anumită măsură pe pielea noastră. În același timp, dacă este formată această legătură, pacientul va avea încredere în tratamentul oferit și va înțelege necesitatea de a-l urma cu strictețe.

Când dispare bariera dintre medic și pacient

Cum este perceput, în general, medicul de către pacienți?

Cred că percepția despre medici a fost tot timpul una mai degrabă pozitivă, fiind văzuți ca niște profesioniști. Pacientul vine la medic pentru că are o problemă a cărei rezolvare se află în mâinile și știința omului din fața lui, prejudecățile negative induse de activitatea unor medici superficiali sau inumani fiind regretabile. În plus, în condițiile îmbunătățirii actului medical oferit de generația tânără de medici, care are acces facil la o educație medicală mai performantă, pacienții sunt mai încrezători și mai respectuoși.

Dar medicul dermatolog?

Aici lucrurile stau puțin diferit, atmosfera din cabinet fiind mai puțin protocolară față de cea din spital. Respectul este același. Diferențele sunt date de tipologia pacientului, de motivele pentru care acesta se prezintă și de spațiul desfășurării actului medical. În multe cazuri, pacienții vin fie cu afecțiuni dermatologice în stadii incipiente, fie pentru tratarea și îmbunătățirea aspectului exterior. Consultul este mai relaxat, conținând sfaturi și un plan de tratament despre ceea ce ar fi mai bine să facem pentru a atinge obiectivul dorit. Se discută mult, oarecum dispare bariera medic-pacient.

Nu a existat tentația de a profesa în altă țară

Ați fost vreodată tentată să plecați din România pentru a lucra peste hotare?

Tentații există la tot pasul, dar, odată puse în balanță, nu au fost suficiente pentru a mă determina să iau o astfel de decizie sau cel puțin nu pentru moment. În ceea ce privește activitatea mea profesională actuală, clinica în care îmi desfășor activitatea îmi oferă exact ceea ce am nevoie ca medic dermatolog modern: perfecționare continuă, tehnologie, stabilitate.

Ce v-a determinat să rămâneți în țară?

Poate sună banal, dar aș spune pentru că aici m-am născut. În plus, specialitatea aleasă mi-a permis destul de ușor să găsesc un loc de muncă în sistemul privat, dar fără nicio șansă într-un spital de stat. În România sunt oameni care mă cunosc și mă caută pentru că știu despre competențele mele în domeniu, aici am familia, prietenii.

Aveți colegi sau ați cunoscut medici care au decis să profeseze în altă țară?

Desigur. Mulți medici nu pleacă neapărat pentru că ar vrea sume mai mari de bani, așa cum s-ar crede. Mulți dintre ei nu au unde să profeseze. Anual, un număr mare de medici termină rezidențiatul și foarte puține posturi sunt oferite pentru ca aceștia să poată fi integrați. Așa că fie pentru acest motiv, fie din dorința de a evolua profesional într-un sistem medical mai bine dotat și organizat, cu oportunități de dezvoltare și în cercetare, mulți dintre colegii mei nu mai sunt în țară.

Cel mai valoros feedback

Care sunt provocările cu care vă confruntați ca tânăr medic în România?

În cazul meu, provocările vin din partea anumitor pacienți care au prejudecăți legate de condiția unui medic tânăr, de multe ori aceștia considerând că tinerețea vine la pachet cu neștiința. Percepția aceasta le-o pot schimba doar prin ceea ce le ofer ca medic și poate trebuie să aștept să mai treacă anii.

Care este cea mai frumoasă parte a profesiei dv.?

Momentul în care mă reîntâlnesc cu pacientul și îmi zâmbește mulțumiți de rezultatul a ceea ce am reușit să facem împreună. Este acel feedback nescris și nevorbit care valorează mai mult decât o mie de cuvinte.

Ce aspecte nu ar trebui să lipsească din relația medic-pacient?

Respectul și corectitudinea de ambele părți. Dacă o consultație are la bază aceste elemente, diagnosticul și tratamentul oferit vor fi de calitate, la fel și rezultatul și așteptările pacientului.

Rolul alegerilor conștiente

În plan profesional, ce așteptări aveți de la 2020?

Am deja planificate o serie de cursuri și congrese la care voi participa, tocmai cu scopul de a mă perfecționa în ceea ce fac. Așa că așteptările sunt mari și sper să fie egalate și de numărul pacienților mulțumiți de actul medical pe care îl ofer.

Care sunt satisfacțiile pe care vi le oferă profesia dv.?

Fiecare zi vine cu provocări noi, întrebări și răspunsuri, toate pornind de la pacienții pe care îi am, iar acest lucru îmi oferă doza de entuziasm zilnic. Satisfacția există pentru că fac ceea ce mi-am dorit și ceea ce știu să fac. Simt că mi-am atins scopul atunci când anii mei de studiu se armonizează cu nevoile pacienților într-un act medical considerat calitativ.

Dacă ați putea da timpul înapoi, ați alege același drum în carieră?

Chiar dacă aș putea face asta și, în același timp, aș putea schimba traiectoria drumului meu, sunt convinsă că finalitatea acestuia și momentul actual ar fi aceleași. Sunt rezultatul alegerilor pe care le-am făcut conștient și asumat din punct de vedere profesional, așa că răspunsul meu este afirmativ: aș alege cu siguranță tot dermatologia ca specialitate și ramura medical-estetică, pentru că acum mă simt un medic împlinit și mulțumit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe