Newsflash
Interviuri

„Dacă singurul tău instrument e un ciocan, vezi fiecare problemă ca pe un cui“

de Alexandra NISTOROIU - sept. 30 2016
„Dacă singurul tău instrument e un ciocan, vezi fiecare problemă ca pe un cui“

Al 12-lea congres național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară (SRCCV) va avea loc la Poiana Brașov, între 13 și 16 octombrie, unde chirurgii cardiovasculari așteaptă alături de ei cardiologi, colegi chirurgi din alte specialități, cardiologi intervenționiști, specialiști în ATI, diabetologi, nefrologi și specialiști în boli infecțioase. Prof. dr. Vlad Iliescu, președintele SRCCV, explică, într-un interviu acordat pentru „Viața medicală“ de ce nici chirurgii, nici colegii din alte specialități nu-și (mai) permit să vorbească doar „între ei“, dar și ce noutăți sunt în programul național de boli cardiovasculare, din perspectiva chirurgiei cardiovasculare.

 

 

 

 

Să nu mai vorbim doar noi între noi

 

    – Ce vă propuneți prin această ediție a congresului?
    –Congresul din acest an respectă linia edițiilor precedente, care au mers pe ideea multidisciplinarității, pentru că ne-am gândit, la nivelul societății, acum câțiva ani, că nu are rost să ținem niște congrese în care să vorbim noi între noi. Așa că, în ultimii ani, aceste congrese s-au deschis mult către alte discipline cu care colaborăm. Văd acest congres în primul rând ca pe o punte de legătură și un schimb de idei între toți cei implicați în tratamentul bolnavului cardiovascular: chirurgi, cardiologi, cardiologi intervenționiști, anesteziști și, nu în ultimul rând, colegii de la boli infecțioase, cu care anul acesta o să facem o sesiune împreună – vom discuta despre endocardita infecțioasă. Principiul este al multidisciplinarității care să ducă la concluzii comune în probleme care ne privesc pe toți. Sigur că există ghiduri și protocoale, dar ele sunt niște bucăți de hârtie pe care unii le citesc mai mult, alții mai puțin sau citesc numai titlul. Cred că este important să discutăm experiența unor centre mari și despre cum să facem ca pacientul să fie principalul beneficiar al unui tratament cât mai bun. Au apărut multe noutăți în medicina cardiovasculară, au apărut specialități de graniță. În ultimul an, am dezvoltat cu sprijinul CNAS și a Ministerului Sănătății câteva programe noi în sistemul public din România, pentru că sistemul public este cel de care poate beneficia orice pacient fără restricție.

 

    – Cum a evoluat programul pentru implantarea valvelor aortice transcateter (TAVI)? Care e bilanțul după primul an de funcționare?
    –TAVI este într-o explozie în toată Europa, dar până acum un an la noi nu exista. Abia în ultimul an a apărut un program. Sigur că de fiecare dată abordările sunt de genul: e programul meu, e programul tău. Deci, o ceartă între specialități, sau colaborare. În cadrul institutului (n.n. Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“), împreună cu colegii de la cardiologie intervențională și de la cardiologie, colaborăm perfect și în ultimul an am făcut 25 de implantări de valve transcateter aortice. TAVI este o procedură la limita între specialități, între cardiologie intervențională și chirurgie, motiv pentru care, cel puțin la noi la institut, recomandăm să se facă într-o sală hibrid, în care există o echipă mixtă. Aceasta va fi și una dintre temele congresului: tratamentul stenozei aortice. Când îi faci operație clasică? Când îi faci operație minim invazivă? Când îi faci valvă transcateter? Pentru că limita nu este neapărat foarte clar trasată și din diverse rațiuni se poate încerca împingerea ei într-o parte sau în cealaltă, ceea ce nu este în beneficiul pacientului. 

 

Pornind de la zero, e greu de atins nivelul Germaniei

 

    – Pentru că fiecare specialitate încearcă să își „marcheze“ teritoriul?
    – Fiecare specialitate vede lucrurile din perspectiva ei. Pe de altă parte, există presiunea industriei, care încearcă să extindă anumite proceduri. Există mulți factori. Or, până la urmă noi trebuie să vedem care este atitudinea corectă, ce este cel mai bine pentru pacient și, în condițiile în care există concret în România, ce și cât poate să își permită sistemul de sănătate. Este evident că nu putem ajunge de la zero, cum eram acum un an, la nivelul Germaniei, care face de pildă proceduri transcateter mai mult decât restul Europei la un loc.

 

   – Cum reușesc asta?
   – Da, e o nebunie. A fost promovată intervenția, sunt și chestiuni care țin de rambursare, sunt și chestiuni de structură a populației. Pentru că neamțul la 80 de ani merge pe bicicletă și are o stenoză aortică, în vreme ce românul la 80 de ani e mort, poate mai trăiește soția lui, care probabil are tot 80 de ani, fumează, poate are 140 de kilograme, bârfește cu vecinele. Deci vorbim de populații diferite. Nici financiar nu ne putem permite să facem la fel de multe ca ei. Sunt niște costuri, iar costul trebuie să aibă și un beneficiu. Acum, chiar și germanii au început să mai scadă numărul de proceduri. Nemții au avut un mare entuziasm, au început să pună valve peste tot, după care au început să aibă accidente mai des. Așa că au impus și ei niște condiții mai restrictive, să se facă implantarea într-o sală hibrid. Înainte aveau un angiografist, un cardiolog, se apucau să pună valve, își luau un chirurg unemployed ca să stea pe-acolo în caz că pacientul pățea ceva, care oricum nu putea să îi facă nimic și nu era în regulă pentru pacient. Este nevoie de această echipă mixtă, dar și de sala hibrid, deoarece căile de abordare sunt multiple. Noi am pus 25 de valve, dar din acestea, cinci au fost transapical, prin vârful inimii, pentru că vasele erau prea afectate. Valvă transcateter nu înseamnă numai pe femurală, înseamnă și prin vârful inimii. Alții pun prin aortă, dar nu e o metodă foarte bună. În Franța mai pun pe carotidă. Oricum, căile sunt diferite, de aceea doar cu echipă mixtă poți asigura cel mai mic risc pentru bolnav. Altfel, există un risc și, citându-l pe un coleg din altă țară, dacă singurul tău instrument este un ciocan, tinzi să vezi fiecare problemă ca pe un cui. De-aici necesitatea abordării multidisciplinare, asta evită. 

 

Program nou pentru insuficiența cardiacă

 

    – În programul congresului există și o sesiune dedicată insuficienței cardiace. Ce progrese s-au făcut în managementul acestei patologii în România?
    – Insuficiența cardiacă este o mare problemă de sănătate publică la ora actuală. Sesiunea o organizăm împreună cu colegii de la cardiologie, alături de care, anul acesta, am început un nou program, cu dispozitivele de asistare ventriculară, ca terapie de destinație în România, ceea ce pe plan mondial este o tendință ascendentă. De ce? Donatorii sunt tot mai puțini, transplantul cardiac are destule restricții și rezultate bune până la un anumit punct. Dispozitivele s-au dezvoltat din punct de vedere tehnologic, s-au miniaturizat – acum un dispozitiv de asistare ventriculară este un pic mai mare decât un pacemaker –, devin tot mai performante și a crescut exponențial pe plan mondial folosirea lor ca terapie de destinație la pacienții cu diverse contraindicații pentru transplant. Am fost recent într-un centru în Olanda, unde se făcea numai terapie de destinație. Am început și noi să facem, sigur limitat, deoarece costurile sunt foarte mari. Deja avem un pacient care a împlinit un an de la implantare. Cu anumite restricții, cu un anumit disconfort, dar i s-a schimbat viața, conduce mașina, umblă, se plimbă, ceea ce nu putea să facă de ani de zile.

 

    – Dar și acest program este, cum spuneați, limitat de costuri.
   – E limitat prin costuri, prin indicații, pentru că indicațiile nu sunt atât de clare. Și pe plan mondial s-au schimbat puțin indicațiile. În primăvară, au fost congresul Societății europene și congresul Societății mondiale de insuficiență cardiacă la Florența, unde s-au schimbat ghidurile de insuficiență cardiacă, s-au actualizat inclusiv indicațiile pentru dispozitive de asistență ventriculară, care au trecut la o clasă de bolnavi aflați într-o fază ceva mai precoce a afecțiunii decât era menționat înainte în ghid. Tocmai pentru a avea o „garanție“ cât mai mare că ei pot beneficia sigur de la un punct încolo de acest tratament, de acest dispozitiv. Căci, dacă îl pui prea târziu, îl pui degeaba și arunci pe geam aproape 100.000 de euro. Asta nu folosește nimănui, nici măcar pacientului, dimpotrivă. Dacă îl pui prea devreme, îl supui unui disconfort inutil, în condițiile în care mai există alte rezerve terapeutice.

 

    – Și cum se alege momentul?
   – Există niște parametri destul de clari până la un punct. De la un punct încolo, decizia ține mai mult de experiența chirurgului. Tocmai de aceea încercăm să căpătăm și o experiență. La congres avem invitați din străinătate, din centre cu mai multă experiență în acest domeniu, care vor vorbi despre cele două tipuri de dispozitive de asistență ventriculară care domină acum piața. Și, prin aceste discuții, încercăm să aflăm care este cea mai bună soluție pentru pacienți, cum trebuie să procedăm. Dar este bine că această soluție există, iar sistemul medical din România poate să o ofere. Există și un al treilea program, care a mai fost o dată făcut în 2007–2008, după care în anii „buni“, 2009–2010, s-a desființat și s-a reluat acum. Este vorba de tratamentul anevrismelor de aortă abdominală sau toracică prin endoproteză, pe cale minim invazivă. Funcționează și acest program, dar nu așa cum ne-am dori noi.

 

    – Ce parametri ar trebui îmbunătățiți?
    – În orice sistem public din lumea asta există o listă de așteptare, nici la noi nu lipsește. Adevărul acesta trebuie să îl acceptăm. Trebuie să găsim însă cele mai bune soluții împreună cu pacienții, ținând cont și de realitate. Pentru că dacă începem să visăm, fiindcă ei compară spitalul din Văscăuți cu un spital privat din Statele Unite, nici nu știu dacă e prostie sau manipulare. SUA are un sistem radical diferit. Trebuie să comparăm sistemul nostru medical cu cele din Europa. În sistemul public din România, timpul de așteptare este mai mic decât în majoritatea țărilor europene. Dar asta n-o spune nimeni.

 

Tot încercăm să reinventăm roata

 

    – Totuși, și sistemul românesc are deficiențe. Nu putem nega asta.
    – Sigur. Deocamdată nu sunt reglementate corect finanțarea și raportul dintre public și privat, pe care noi tot încercăm să le reinventăm. Nu știu de ce. Sper că nu din interes, poate din nepricepere… nu-mi dau seama. Deși avem modele foarte clare. Cel mai aproape de sistemul românesc poate fi cel francez, din multe puncte de vedere: componenta socială, sistemul de asigurări și așa mai departe, unde lucrurile sunt foarte simple. Și spitalul public și cel privat au acces la aceleași fonduri, dar în aceleași condiții. Adică spitalul privat, în momentul în care a intrat în contract cu casa de asigurări, este obligat să se comporte ca un spital public. Aceștia sunt banii pentru manevra medicală X. O operație, dacă e plătită de casă, e plătită de casă. Nu se mai percep bani în plus de la pacient. Se pot percepe bani pentru condițiile de cazare, dar iarăși și acele sume, în momentul în care ești în contract cu casa, sunt reglementate de casă și pot fi percepuți acești bani și de spitalul privat, și de cel public. Pentru că nici spitalul public nu este obligat să te cazeze într-un pat cu televizor, nicăieri în lumea asta. Și atunci pacientul poate avea toate opțiunile. Nu poate funcționa un sistem cu găinării. Sau, poate funcționa, dar pe termen scurt. Sigur că se întâmplă foarte multe lucruri în neregulă în sistemul de sănătate. Este un management defectuos, se deprofesionalizează din multe motive, dar de-aici până la a încerca să discreditezi printr-o isterie publică întregul sistem public de sănătate e o distanță foarte mare. Și mi se pare un fenomen care a căpătat destul de mare amploare ca să fie accidental.

 

    – Pentru cele trei noi programe din sfera bolilor cardiovasculare, aveți ce vă trebuie: finanțare, infrastructură, oameni?
    – Avem oamenii și infrastructura. Sigur, ușor-ușor începem să pierdem oameni, iar infrastructura va mai trebui și ea puțin modernizată. Mulți n-au înțeles, dar sper să înțeleagă de ce nu sunt în program. Eu am fost unul din promotorii acestor programe și știu că foarte mulți au fost supărați. Desigur că, încet-încet, or să fie tot mai multe centre, pentru că trebuie să existe o anumită experiență și dotare în centrele respective. Pe de altă parte, având în vedere că programele au fost slab finanțate deocamdată, când ai împărțit 50 sau o sută de cazuri pe an la 20 de spitale, deci face fiecare spital cinci cazuri pe an, nu înțelegi nimic. Există o curbă de învățare. Și atunci, cazurile trebuie concentrate pe niște centre de excelență. Deocamdată. Când vom ajunge la o mie de proceduri pe an, sigur că vom putea repartiza la mai multe centre, pe anumite criterii clare și transparente. Am propus casei de asigurări, împreună cu colegii de la cardiologie, cu profesorul Vinereanu, anumite criterii de împărțire a acestor bani. Să vedem dacă vor fi respectate, sau dacă vor fi schimbate, cine le va schimba. Vom vedea. Este încă în discuție. Până la urmă, ideea este că de banii publici, mai ales din programele naționale, care reprezintă cumva o finanțare suplimentară pe anumite direcții strategice în sănătate, ar trebui să beneficieze oricine. Și deocamdată programele sunt în sistemul public, pentru că de acest sistem poate beneficia oricine.

 

Contează și experiența centrelor

 

    – Dar concurența de obicei e benefică, stimulează performanța.
    – Concurența e bună și trebuie dezvoltată, acesta e pasul următor, dar trebuie dezvoltată în condiții echitabile. Cine va avea know how-ul, curajul politic, inteligența să facă asta sau dacă vor prevala alt gen de interese? Mi-e greu să răspund la întrebarea asta. Anul acesta am propus niște criterii pentru centrele care vor fi cuprinse în program și ele sunt în discuție la CNAS. Presupun o anumită structură de personal și o anumită infrastructură a întregii instituții. Ideea este nu doar că îi faci procedura respectivă, trebuie să și susții bolnavul, deci ai nevoie de terapie intensivă la un anumit nivel, chirurgie de un anumit nivel, experiență semnificativă în cardiologia intervențională. Adică nu ai pus trei stenturi și, apoi, în loc de al patrulea stent, faci un TAVI. Sigur că se poate. Orice se poate, dar nu e bine. Contează și experiența și pregătirea oamenilor, dar și experiența centrului, ceea ce înseamnă că trebuie să creăm și posibilitatea centrelor de a-și crea o experiență proprie. De pildă, noi între primul și al zecelea sau al cincisprezecelea TAVI, prin aceeași metodă și cu același tip de valvă, am scăzut timpul de implantare aproape la jumătate – deci timpul de procedură –, lucrând în aceeași echipă. 

 

    – Și, tocmai de aceea, e important să concentrați intervențiile pe câteva centre.
   – Deocamdată. Pentru că atât e finanțarea și atât se poate. Hai să ne bucurăm de ceea ce se poate, nu să ne uităm la capra vecinului. Anul acesta cred că ajungem la 40 de intervenții. Una e să faci 40 de intervenții, alta e să faci patru. La patru uiți de la una la alta.

 

Limitele vocației

 

    – Apropo de oamenii pe care veți conta să dezvolte aceste programe, cum stăm în ceea ce privește generația de chirurgi tineri? Ce motive are un chirurg cardiovascular aflat la început de drum să rămână în țară?
    – Cu chirurgii tineri, fără îndoială, avem o problemă. Și e o problemă generală a medicinii românești. Să faci meseria asta nu e simplu. Faci 24 de ani de școală ca să ajungi chirurg cardiovascular. Eu am făcut 25 de ani de școală: doisprezece ani până la absolvirea liceului, șase facultatea și alți șapte ani formarea. Acum cred că sunt șase ani la rezidențiatul în chirurgie cardiovasculară, deci vorbim de 24 de ani de școală. Este enorm. E un timp în care sacrifici foarte multe și în contul căruia trebuie să ai la un moment dat niște satisfacții. Or, din păcate, în societatea actuală nu mai ai nici măcar satisfacțiile date de respectul social. Medicul, chiar pe vremea aia nenorocită a comuniștilor, era respectat... Acum el a ajuns un șpăgar, un hoț, un șmecher. Asta e imaginea care se creează când se uită omul la televizor. Mă duc la hoții ăia, mă duc la criminalii ăia. Urmarea? Când am dat eu la facultate, am fost 18 pe un loc. Acum, nici nu cred că mai e nevoie să vă spun ce puțini sunt. Pentru că nu mai au motivație. Sau se gândesc din facultate că vor practica în altă țară. În orice meserie și în orice comunitate sunt tot felul de oameni, conduși de tot felul de interese, idei. Nu pot absolutiza, dar, în general, ca să faci bine această meserie îți trebuie și o anumită dedicare, vocație. Pentru că altfel, dacă ne uităm în jur, mai bine îți deschizi o tarabă de cârnați decât să faci 25 de ani de școală. Câștigi mai bine, mai repede, ai o viață liniștită, nu te bate nimeni la cap și e mult mai profitabil. E trist că e așa, dar asta e România distorsionată de astăzi. Într-o societate în care valorile nu sunt așezate, sunt bulversate, nu ai nici satisfacție morală, nici materială, de ce să ne mirăm că oamenii ăia nu mai vin către meseria asta sau că aceia care pot se duc într-o lume… normală. Nu e ușor să trăiești departe de țara ta, dar știi că îți este munca respectată, că ai cu ce să îți faci meseria.

 

    – Măcar, într-un centru ca acesta, au avantajul de a participa la programe precum cele de care discutam mai devreme. Sunt implicați, bănuiesc.
    – Sigur, rezidenții noștri sunt implicați în programele de care vorbeam, sunt foarte mulțumit de ceea ce se întâmplă cu ei. Acum, mai nou, toată lumea se pricepe la medicină – a ajuns un fel de fotbal. Și am văzut că acum se tot vehiculează că rezidențiatul se poate face oriunde, nu neapărat în centrele universitare. Facem rezidențiat la Văscăuți. Să facem! Dar nu știu ce fac ei acolo. Cu tot respectul pentru colegii de-acolo, care muncesc în condiții foarte grele, mai grele decât ale noastre, și o spun cu toată seriozitatea, numai că rezidentul trebuie să fie într-un centru mare, în care să se poată forma.

 

Văzând și făcând

 

    – Care ar trebui să fie finanțarea celor trei programe – TAVI, insuficiența cardiacă și tratamentul anevrismelor? Cât ar trebui să crească față de nivelul actual?
    – Asta o să ne dăm seama pe parcurs. Pentru că în momentul în care le-am pornit, am făcut o estimare a posibililor beneficiari, dar estimările pot fi în plus sau în minus față de realitate, și pe măsură ce programul curge, se desfășoară. Vom vedea. Avem o listă de așteptare mai mare la un program și mai mică la celălalt, îl putem crește pe cel unde avem lista de așteptare mai mare și poate că am supraestimat pentru alte zone. E drept, la valoarea actuală, nu am supraestimat pentru nicio zonă. Dar vorbesc de principii și perspectivă: structura populației e diferită de la o țară la alta. TAVI a pornit ca alternativă la operația pentru bolnavii inoperabili. Acolo, beneficiul este clar. La alte categorii mai discutăm. A pornit la populația cu vârsta de peste 80 de ani sau la pacienți care au avut intervenții complicate pe cord și la care o reintervenție ar fi fost riscantă. Revenind la pacienții per primam, noi trebuie să vedem: câtă populație activă avem la 75 de ani, la 85 de ani, cu factori de risc care să nu le permită operație clasică, dar să și beneficieze de această operație. Pentru că procentele raportate la populație nu sunt neapărat aceleași nici măcar între Germania, Italia și Franța, necum și în România, pentru că țin de stilul de viață, speranța medie de viață și de mulți factori specifici. Deci, văzând și făcând vom ști să apreciem mai bine nevoia. Dar e bine că am început, e bine că acești oameni pot beneficia de aceste proceduri în sistemul public, iar statul român folosește mult mai eficient banii decât dacă s-ar plăti același tratament în afara țării.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe