Newsflash
Interviuri

Costurile și beneficiile chirurgiei minim invazive

de Diana MĂRCULESCU - nov. 27 2017
Costurile și beneficiile chirurgiei minim invazive

Chirurgia robotică este cea mai nouă ramură a chirurgiei minim invazive. Cu ajutorul ei se pot realiza intervenții chirurgicale complexe. În cazul acestor intervenții, riscul apariției complicațiilor precum infecția sau hemoragia este mult mai mic. Despre chirurgia robotică și avantajele utilizării tehnicilor minim invazive am discutat cu prof. dr. Cătălin Copăescu. Este medic primar chirurgie generală, doctor în medicină și are o vastă experiență în chirurgia minim invazivă. Cofondator a numeroase societăți științifice și președinte al Asociației Române de Chirurgie Bariatrică, este specializat în proceduri de chirurgie laparoscopică, toracoscopică și robotică.  

 
 
     – Care este situația chirurgiei minim invazive în România? Avem în momentul de față mijloacele necesare pentru a efectua pe scară largă acest tip de intervenție?
     – Chirurgia minim invazivă folosește foarte multă tehnologie pentru a aborda diferite patologii. Instrumentele sunt asistate computerizat, calea de pătrundere este realizată prin intermediul camerelor de luat vederi, care ne oferă imagini din câmpul operator. Toate aceste echipamente presupun anumite costuri. În România, există o preocupare continuă pentru ca pacienții noștri să poată beneficia de  chirurgie endoscopică. În acest sens, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE), care are 18 ani de existență, a militat pentru instruirea medicilor în vederea folosirii acestor tehnici.
     Există, la momentul actual, specialiști care să efectueze aceste intervenții?
     – Aș vrea să se înțeleagă că acest tip de chirurgie presupune dotare, dar și expertiză. Suntem de fapt într-un proces continuu de dotare și de instruire. De ce un proces continuu? Pentru că, pe de-o parte, echipamentele de înaltă tehnologie pe care le foloseam acum zece ani nu mai sunt la fel de eficiente, pe de altă parte pentru că medicii trebuie să învețe să folosească noile tehnologii și să învețe să facă față provocărilor aduse de acestea. Din păcate, la noi în țară posibilitățile de instruire sunt limitate, însă pe viitor, specialiștii sper că vor avea șanse mai mari să se instruiască în secțiile în care practică.
     Poate suporta sistemul public de sănătate costurile pe care le presupune chirurgia robotică?
     – Chirurgia robotică este o variantă de chirurgie minim invazivă foarte avansată din punct de vedere tehnologic, care are o destinație fixă: trebuie folosită în cazurile foarte dificile. Tehnica robotică este destinată unor patologii grave, neoplazice, unor situații anatomice complexe, acolo unde chirurgia laparoscopică nu face față. Dacă există o alternativă pentru un rezultat excepțional, din punct de vedere terapeutic, costurile rămân undeva pe un plan secund. Pentru chirurgia robotică există anumite indicații clare, cum ar fi cancerul de prostată, de rect, esofagian etc. Acestea sunt indicații precise, pentru care s-a dovedit că există rezultate foarte bune. În timp însă s-a dovedit că există o eficiență, chiar și din punct de vedere financiar, dar și operațional, care apare ulterior unei intervenții de acest tip. Dacă pacientul se vindecă mai repede și stă mai puțin în spital, poți trata, cu același număr de paturi, mai mulți pacienți. Astfel am putea trata de două-trei ori mai mulți pacienți, cu același număr de zile de spitalizare.
     Sunt pacienții care cer să se trateze în România cu ajutorul chirurgiei robotice?
     – În primul rând, este necesară o educare a pacienților, care trebuie să ceară tehnici moderne pentru soluționarea patologiilor de care suferă. În acest moment se fac aceste intervenții chirurgicale și la noi în țară. Și vorbesc inclusiv despre aplicarea de hipertermie intraperitoneală, atât pe cale laparoscopică, cât și robotică. Din nefericire, numărul profesioniștilor care pot realiza astfel de intervenții este limitat, și avem doar câteva centre care au început să aplice aceste tehnici avansate. Nu poți să începi să faci astfel de intervenții dacă nu ai dotarea necesară! Instituțiile s-au dotat cu echipamente, însă a existat un decalaj între aplicarea acestor tehnologii și investiția respectivă.
     Din punct de vedere educațional, care sunt avantajele chirurgiei robotice?
     – Faptul că ecranele din sala de operație sunt văzute de zeci de medici, în cadrul intervențiilor chirurgicale transmise în direct este un lucru extraordinar. În chirurgia clasică, este extrem de greu pentru tinerii chirurgi să înțeleagă care este obiectivul intervențiilor respective, dar și care sunt etapele acestor proceduri. Scurtarea curbei de învățare, datorită tehnologiei videoasistate și posibilitatea stocării imaginilor și transmiterii lor prin toate mijloacele de difuzare în masă, reprezintă un progres fără precedent din punct de vedere educațional. Din păcate, în timpul facultății, programele de dezvoltare a aptitudinilor chirurgicale sunt limitate.
     Cât durează formarea în chirurgia robotică?
     – Formarea unui chirurg cu experiență este evaluată la 15 ani, ceea ce înseamnă foarte mult. Există o preocupare permanentă să scurtăm acest interval de timp. Tehnologia robotică poate scurta perioada de învățare la o treime comparativ cu cea necesară chirurgiei laparoscopice. Aceasta din urmă presupune gesturi mai dificile pentru care chirurgii trebuie să exerseze foarte mult. Chirurgia robotică are gesturi intuitive, care sunt augmentate de această tehnologie, din perspectiva unghiurilor de libertate de 540 de grade – ceea ce noi nu putem să facem cu încheietura mâinii. Acestea sunt însoțite de o vedere tridimensională de înaltă rezoluție.
     Cât de utile sunt simulatoarele în pregătirea unui chirurg?
     – Pregătirea pe simulatoare este o etapă obligatorie pentru un chirurg, iar toate cursurile organizate au o etapă inițială de antrenament pe simulatoare. Simulatoarele pot replica interiorul unui abdomen, de exemplu. Gradual, chirurgii se antrenează în realizarea diferitelor gesturi, de disecție, sutură, care ulterior vor fi replicate în cadrul antrenamentelor de simulare în realitate virtuală, programul computerizat ne va oferi o condiție similară cu ceea ce se găsește în sala de operație. În centrele din România, din București, Cluj-Napoca și Timișoara, chirurgii au posibilitatea de a se antrena pe purcei anesteziați, în laboratoare cu o dotare specială. Dacă nu folosim această tehnologie pentru a crește speranța de viață și a îmbunătăți calitatea vieții, atunci tot acest progres tehnologic nu are niciun rost.
     Când folosim chirurgia robotică în locul celei laparoscopice?
     – Chirurgia laparoscopică se folosește atunci când cazul nu este foarte avansat, deci cam la 90% din intervenții. Chirurgia robotică ar trebui folosită pentru cazurile grave, în patologiile complexe, atunci când intervenția trebuie făcută în spații anatomice foarte înguste, acolo unde este extrem de greu de intervenit. Pentru cancerul de prostată, de exemplu, spațiul de disecție este de câțiva centimetri, iar din acest spațiu trebuie  scos organul invadat de cancer. Însă trebuie prezervate și toate structurile vasculare și mai ales neuronale, care sunt responsabile de funcțiile sexuale. Orice derapaj milimetric în afara unor planuri anatomice de disecție ar putea atrage dezavantajul sau compromisul oncologic, sau chiar compromisul funcțional. Dacă intervenția poate avea beneficii asupra calității vieții pacientului, partea financiară nu mai contează – chiar dacă vorbim despre 10.000, 15.000, 20.000 de euro.
     Cum vedeți viitorul în chirurgia minim invazivă?
     – Fără discuții, tehnologia va pătrunde din ce în ce mai mult în chirurgie. Vom beneficia de  sisteme de disecție electrică, sigilare vasculară sau de anastomozare – bineînțeles asistate computerizat. Probabil vor apărea sisteme de vizualizare endolumenală, evaluare în profunzime a țesuturilor și a traseelor limfoganglionare. În final, toate aceste sisteme informatice ne vor ajuta să luăm deciziile cele mai corecte pentru pacient. Nu mai sunt extrase organele în întregime – un uter fibromatos va beneficia de miomectomie și nu de histerectomie. Depistarea precoce cu ajutorul acestor tehnologii ne va oferi prilejul să îndepărtăm doar aria bolnavă. În țări avansate din punct de vedere tehnologic se realizează tratamente pentru cancer pe cale endoscopică, în mai bine de 50% din cazuri. Conform mărturisirilor unui chirurg din Coreea, peste 50% dintre pacienții cu cancer nu ajung la operație, pentru că ei sunt tratați endoscopic. Cu ajutorul endoscopiei, în momentul de față, putem interveni în cazurile incipiente de cancer.
     Al nouălea congres național al ARCE va avea loc luna aceasta. Ce noutăți va aduce el?
     – În cadrul congresului vor avea loc discuții pe tema chirurgiei videoasistate – tehnologii noi și terapii mai eficiente. Vor fi invitați reprezentanți de marcă din întreaga lume, a căror experiență este semnificativă pentru diferite patologii și domenii de activitate, în special în domeniul chirurgiei digestive, a esofagului, stomacului, colonului, rectului, dar se va vorbi și despre chirurgia robotică, endoscopică, endolumenală. Ne așteptăm la aproximativ 500 de participanți, deoarece congresul adună cu fiecare ediție un număr tot mai mare de medici. Congresul se organizează din doi în doi ani. Participanții sunt interesați să afle cât mai multe despre chirurgia minim invazivă. Scopul este de a identifica premisele implementării pe scară largă a chirurgiei laparoscopice în România. Bănuim că utilizarea chirurgiei laparoscopice este undeva între 10 și 15%. Acest nivel este de trei–patru ori mai scăzut, comparativ cu alte țări.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe