Newsflash
Interviuri

Cercetarea clinică din România: „Ne tragem unul după altul înapoi în cazan“

de Dr. Aurel F. MARIN - apr. 30 2015
Cercetarea clinică din România: „Ne tragem unul după altul înapoi în cazan“
În perioada 27–30 mai 2015, la Cluj-Napoca, se va organiza a 49-a reuniune ştiinţifică anuală a Societăţii europene de cercetare clinică (European Society for Clinical Investigation – ESCI).
Detalii despre congres am aflat de la prof. dr. Dan L. Dumitraşcu (UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca), preşedintele reuniunii, care a şi comentat, pe scurt, starea cercetării clinice din România.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   – Cum a ajuns Clujul pe harta congreselor ESCI?
   – ESCI este o societate ştiinţifică multidisciplinară, înfiinţată în urmă cu aproape 50 de ani, în Olanda. Intenţia ESCI este de a pune împreună grupe de lucru cu diverse preocupări, care să se întâlnească anual şi să prezinte datele şi rezultatele obţinute. Prin intermediul profesorului Piero Portincasa, actualul preşedinte ESCI, atât eu, cât şi prof. dr. Monica Acalovschi am fost implicaţi în ESCI, iar eu am îndeplinit şi un mandat de consilier în comitetul de conducere al acestei societăţi, iar un an am fost vicepreşedinte. În urmă cu trei ani, am propus ca ediţia 2015 a congresului anual să se desfăşoare în România. Clujul intră astfel în succesiunea Budapesta – Albufeira (Portugalia) – Utrecht şi va fi urmat de Paris şi Genova.

 

   – Cum este organizată şi cum funcţionează ESCI?
   – Modul de organizare al acestei societăţi este diferit de al altora, cercetarea clinică este multidisciplinară. Astfel, neavând o singură tematică, toate congresele ESCI se împart pe mai multe grupe de interes, care organizează workshopuri. Pe lângă acestea există un trunchicomun, cu sesiuni plenare, unde se dezbat teme de interes pentru toate grupurile ESCI. La acestea se adaugă sesiunile de postere, şi ele împărţite pe grupe de interes, dar şi o secţiune „varia“. Accentul se pune pe cercetarea translaţională.

 

  – Cum aţi ales temele de interes pentru congresul de la Cluj?
   – ESCI are o serie de teme tradiţionale, la care organizatorii adaugă alte câteva teme de interes. Prin tradiţie, de pildă, există un grup de studiu al fagocitului. Există grupe de cardiovascular, reumatologie, mitocondrie. Mai recent a apărut un grup pentru stilul de viaţă şi boli metabolice. Anul acesta, eu voi organiza un grup pe neurogastroenterologie. În şedinţele plenare, vor fi prezente personalităţi precum profesorul Theodore Rokkas (Grecia), care va vorbi despre Helicobacter pylori, profesorul Jan Tack (Belgia) va susţine o conferinţă despre progresele din neurogastroenterologie, iar profesorul Alberto Mantovani (Italia) va avea o prelegere specială. Apoi, în cadrul sesiunii comune despre inflamaţie, şase speakeri, fiecare nominalizat în cadrul câte unuia dintre cele şase workshopuri, vor susţine câte o prezentare. Unul din punctele de maxim interes va fi conferinţa susţinută de profesorul John P. A. Ioannidis, de la Stanford, redactorul şef al revistei oficiale a ESCI, European Journal of Clinical Investigation.

 

  – Am observat că revista ESCI va fi prezentă nu doar prin celebrul său redactor şef, ci şi prin cele mai bune articole publicate anul trecut.
   – În fiecare an, ESCI acordă premii pentru cele mai bune articole de cercetare fundamentală, respectiv clinică, publicate în European Journal of Clinical Investigation. La Cluj vor fi prezenţi câştigătorii de anul trecut, din Polonia, respectiv Austria, dar aş vrea să menţionez faptul că premiul pentru cercetare clinică, în urmă cu trei ani, a fost câştigat de un articol al profesorului Mihai Netea, absolvent de medicină la Cluj, în prezent profesor la Nijmegen. El are o poveste interesantă: a picat de două ori când a dat concurs pentru asistent universitar, la Cluj, prin anii ’90, pentru că nu a învăţat pe de rost ce se cerea acolo.

 

– Cum va fi reprezentată România în rândul lectorilor de la ediţia de anul acesta?
– Cum congresul este anul acesta la Cluj, prezenţa românească va fi mai bogată decât altădată, cu reprezentanţi din Cluj, Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu. Cert este că am primit mai multe rezumate decât s-au primit anul trecut la Utrecht şi ne mândrim cu asta. Dorim, în plus, după congres, să publicăm un volum de proceedings, editat în Italia.

 

  – În programul congresului figurează şi un masterclass pe tema litiazei renale. Despre ce este vorba?
   – Masterclass-ul de urologie este organizat de profesori din Paris în colaborare cu colegi din România şi se va concentra pe endourologie.

 

  – Ce public aşteptaţi la congresul ESCI?
   – Aşteptăm, în primul rând, specialişti din domeniile grupelor de interes, dar şi medici doritori de formare continuă. Vor fi taxe foarte mici pentru doctoranzi şi rezidenţi.

 

– Ce înseamnă cercetarea clinică în România?
– Cercetarea clinică în România este, cred, de două feluri: una într-adevăr profesionistă şi valoroasă şi alta de alibi. Există o categorie de clinicieni care doresc să devină practicieni, dar au nevoie de un stagiu într-un centru universitar, sub umbrela unui doctorat. Sunt acei oameni care publică foarte greu, îşi termină doctoratul în şapte-opt ani, cu lucrări destul de slabe; pentru ei, cercetarea clinică este un alibi. Dar există şi cercetare serioasă, performantă, ca peste tot în lume.

 

   – Apropo de cercetarea „de alibi“, cum îi spuneţi, există un obicei, în România, ca multe din tezele de doctorat să fie realizate pe teme demult studiate şi publicate în străinătate.
   – Problema este următoarea: avem prea multe doctorate, prea mulţi conducători de doctorat, prea multe universităţi cu drept de a forma doctoranzi şi... de unde scoţi atâta ştiinţă? Mai ales că, frecvent, îţi faci doctoratul fără resurse. Unele universităţi dau nişte burse interne, dar granturi mari nu se mai dau şi se ajunge greu la finanţări. Unii copii dau chiar ei bani pe reactivi, îşi finanţează singuri cercetarea. Nu poţi să ai şi calitate, şi cantitate. Şi politica se schimbă, sunt momente în care se accede mai greu la doctorate, dar şi epoci în care se şterge „elitismul“ şi suntem toţi la fel, locuri la doctorat sunt peste tot, e plină lumea de reviste, ai unde să publici... Când unii încearcă să facă nişte criterii de calitate, se revoltă alţii şi ne ţinem singuri în loc. Ne tragem unul după altul înapoi în cazan.

 

  – E presiunea prea mare pe medici, de a obţine doctorate?
   – Presiune e peste tot, dar nimeni nu se înscrie la doctorat dacă nu vrea. Problema e că mulţi se înscriu la doctorat doar pentru a-l avea sau pentru a fi în Cluj sau, de câţiva ani, pentru a fi asistent universitar. Nu mulţi se înscriu din pasiune pentru cercetare. Dar, dacă ai un fenomen de masă, nu poţi să te aştepţi ca tot corpul de lucrări să fie de calitate.

 

  – E vreo problemă specială cu România? La noi sunt multe cazuri de plagiat.
   – Cu siguranţă, dar acesta este stilul românesc „se poate şi aşa“. La noi e o cultură. Uitaţi-vă în secolele XVIII–XIX, la ce scriau străinii care veneau în Valahia. Uitaţi-vă şi la filmul „Aferim!“: se fură, se minte, se înşală.

 

  – Credeţi că se poate schimba ceva organizând conferinţe internaţionale în România? Nu sunteţi la primul astfel de eveniment.
   – E important şi cea mai mare satisfacţie a mea e când mi se mulţumeşte că am adus personalităţi în ţară, pentru că oamenii au nevoie de modele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe