Newsflash
Interviuri

Câte un pic din fiecare

de Alexandra NISTOROIU - sept. 25 2015
Câte un pic din fiecare

Dr. Elena Tănase practică medicina generală și de familie la Moinești din 1991. A ales medicina de familie pentru că nu voia să aleagă: ar fi vrut să practice în același timp toate specialitățile și să trateze toate felurile de pacienți.

 

 
 
 
 
 

 

 

     De ce medicină de familie și nu altceva?
     – A venit Revoluția, am terminat stagiatura, m-am căsătorit, am venit după soț în zona Bacăului și am lucrat mai întâi într-o comună de lângă Moinești. Am stat acolo 13 luni și am venit în oraș, la început medic de întreprindere, după care au apărut casele de asigurări și bineînțeles că am devenit medic de familie. Așa a fost de când mă știu, asta voiam: câte un pic din fiecare specialitate. Nu e o specialitate grea sufletește, cum este oncologia. Vezi o femeie gravidă care e fericită că e însărcinată, vezi un copil care, chiar dacă e bolnav, este vesel și îți dă energie, vezi un bătrân care, săracul, e mai optimist sau, din contră, mai trist. Poți să tragi și niște concluzii, poți să-i ajuți.

 

     La 2.800 de pacienți, cât de mare e volumul de muncă? Cum îl resimțiți?
     – Acum e mai greu din cauza cardului. Când lucram pe SIUI fără card, mergea mai repede. Acum, pentru rețetă, dacă merge programul, durează un sfert de oră pe pacient. Dacă nu, trebuie să dai restart la calculator, să aștepți. Ce am înțeles eu din programul acesta este că trebuie să-mi cultiv răbdarea. Nu o aveam și, cu cardul în special, caut să nu mă enervez. Consumă mult timp atunci când nu merge. Și uneori e stresant, când urlă copiii după uși, când bătrânii nu mai au răbdare, când gravida spune că ea e gravidă și are prioritate, se transmite din agitația lor. Asta e situația, cred că trebuie să ne obișnuim ca să putem să facem față. Eu sunt pe SIUI, colegii au trecut pe alte programe, care merg mai repede, au alte avantaje. Dar nu mi-am luat, am soțul care e informatician și apelez la serviciile lui. Deci eu n-am nevoie să îmi iau un program, am să lucrez cu cel actual, sperând că o să se perfecționeze și, când e nevoie de un specialist, îl chem și îmi rezolvă el.

 

     Cum stați cu dotările la dispensar? Aveți tot ce vă trebuie?
     – Da, pentru un cabinet de medicină de familie, am tot ce îmi trebuie. Am avut șansa să locuim într-un bloc făcut de la început cu cabinet medical la parter și l-am cumpărat, când s-a dat o ordonanță că se poate vinde spațiul. L-am aranjat și e foarte bine că nu suntem fugăriți. Eu nu sunt cu o colegă, cum sunt alții, la schimb, la tură, s-a făcut 13,30, te-ai ridicat și ai plecat, chit că n-ai terminat pacienții. La noi e mai bine, nu suntem presați. Locuiesc la șapte minute distanță, Moineștiul e micuț. Ieși din cabinet, ajungi în piață, treci prin fața primăriei, ajungi acasă. Pot să ajung pe jos la serviciu și e cel mai bun mijloc de transport în ultima perioadă: avantajul că e orașul mic.

 

     S-a vorbit mult în ultima perioadă despre felul în care sunt plătiți medicii români. Cum se vede situația de la Moinești?
     – Mă depășește. Cine se ocupă știe cum să împartă banii să ajungă la toată lumea. Normal ar fi să fie plătiți mai bine medicii din spital, răspunderea, în cazul lor, este mult mai mare. Eu consider normal ca medicii din spital să fie răsplătiți cât mai mult, să nu se gândească la problemele financiare în loc să se gândească la sănătatea pacientului pe care-l au în față. Eu personal reușesc să mă descurc. Oricum mult mai bine decât era înainte. Cel puțin deocamdată. Mă refer, de exemplu, când lucram la dispensarul de la țară. Acum este o sumă care se acordă în funcție de numărul de pacienți, în funcție de serviciile prestate. Bine, eu n-am nici copii, ca să mă strângă de gât. Iar la cabinet am tot ce-mi trebuie, că mi-am făcut treptat. Nu mi-am făcut acasă și mi-am făcut aici, că trebuia să-mi fac. Și mi-am luat tot ce a trebuit ca să am un cabinet frumos și dotat, când vine pacientul să se simtă bine.

 

     Totuși, ca medic într-un oraș de provincie, de ce dificultăți vă loviți?
     – Adevărul e că este mai greu să ajungi la un curs. Dar ajungem, ne străduim, câte două-trei colege mergem la Bacău, mai e câte un curs. Au mai fost și online cursuri și ne-am bucurat foarte tare. Dacă tot a apărut tehnica asta, beneficiem și noi de ea. Mai sunt și reprezentanții medicali care vin și ne mai aduc informații și sunt foarte utili, mai utili decât cei care ne dau telefoane și ne spun că a apărut un medicament. Ei, săracii, își fac datoria și vorbesc la telefon, dar noi în momentul ăla ori suntem cu pacientul, ori suntem atenți la altceva, nu auzim și nu reținem informațiile respective. E mult mai util să vină la cabinet, să îți prezinte informațiile, să îți împărtășească și din experiența celorlalți medici care au folosit produsul respectiv și asta îți dă încredere, ca să poți să actualizezi tratamentele, conform ghidurilor și după competența fiecăruia. Dacă nu avem, recomandăm: „Domn’e, du-te acolo, că îți găsești matale rezolvarea și ăla îți dă tratamentul de care ai nevoie“. Nu doar în medicina alopată găsim soluțiile. Cred că pentru sănătate trebuie să facem orice și, în ultima vreme, mi-a fost atrasă atenția de medicina alternativă.

 

     Integrați terapiile alternative în ceea ce faceți?
     – Cum să nu?! Absolut. Trebuie să apelăm la toate resursele. Poate ajuta mult și un ceai recomandat și luat corect – ceaiurile nu se iau așa, am băut un ceai și‑aștept să mă vindec sau îl beau până mor, fiecare are dichisul lui, cum ar veni. De homeopatie nu mă ocup eu, dar sunt medici foarte buni și, la anumiți pacienți, când văd că nu merg pe medicina alopată, recomand să meargă și la un medic homeopat. S-au rezolvat cazuri așa și mă bucur că am avut inspirația să-i spun unui pacient să meargă și-acolo pentru anumite afecțiuni și s-a rezolvat. Noi cam asta facem, ca medici de familie: în momentul în care nu se rezolvă sau când omul nu știe exact ce vrea să facă, căutăm varianta cea mai bună pentru el. Ca și cum am fi noi în situația lor.

 

     Vorbeați mai devreme de importanța respectării ghidurilor și a folosirii schemelor actuale de tratament. Cum se împacă, totuși, aceste terapii cu medicina de familie?
     – Terapiile alternative nu le folosesc eu direct, pentru că n-am competența, dar cred că sunt de cunoscut. Trebuie văzut dacă o anumită terapie ar fi indicată în anumite situații. Medicina alternativă și cea clasică nu se bat, se respectă reciproc. Fiecare boală are leacul ei, are doctorul ei. Spunea cineva că pe spatele fiecărui pacient este trecut numele doctorului care-l vindecă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe