Newsflash
Interviuri

Apifitoterapia și efectele sale blânde asupra organismului

de Dr. Laura Davidescu - dec. 24 2020
Apifitoterapia și efectele sale blânde asupra organismului

Dr. Ruxandra Constantina, medic cu competențe de apifitoterapie, spune că există terapii naturiste eficiente în procent de 80-90% pentru orice problemă de sănătate, cu condiția să fie recomandate de un medic cu experiență.

Dr. Ruxandra Constantina este absolventă de medicină generală în cadrul UMF “Carol Davila” și este medic specialist în medicină de familie și medicină generală.

De mai bine de 15 ani este și specialist în apifitoterapie. În prezent, îmbină în munca de zi cu zi medicina alopată, cu mijloacele specifice de diagnostic și tratament, cu medicina funcțională, apifitoterapia și tratamentele naturale.

Dr. Ruxandra ConstantinaCu ce se ocupă apifitoterapia?

Fitoterapia este una dintre cele mai cunoscute și vechi științe, care presupune studierea plantelor și a substanțelor active din compoziția lor, în scopul utilizării lor preventiv, pentru a ajuta corpul să își păstreze sănătatea, tinerețea și frumusețea; dar și pentru ameliorarea diferitelor dezechilibre și afecțiuni, acute și cronice, alături de medicina alopată. Când vorbim de apifitoterapie, vorbim în special despre tratamentul cu plante și produse apicole care au rolul de a stimula capacitățile proprii de apărare, de echilibrare și de vindecare ale organismului, fiind o parte componentă a medicinei naturiste și a terapiilor complementare.

Cum este ea reglementată în România?

Din punct de vedere legal, dar și uman zic eu, nu poți practica această meserie și nicio altă ramură a medicinei complementare fără o specializare, fie ea de medic sau farmacist, după caz. La fel ca în fiecare meserie, nu poți face ceva la un nivel specializat fără o pregătire ulterioară, mai ales în cazul despre care vorbim, pentru că pot apărea repercusiuni foarte grave dacă nu este aplicată așa cum ar trebui.

Ce pregătire trebuie să aibă un fitoterapeut?

Aici putem vorbi de o pregătire în medicină sau farmacie, la facultățile de specialitate. Orice medic cu competență de medicină naturistă (apifitoterapie, homeopatie, acupunctură) are la bază o specialitate de medicină alopată (medicină de familie, cardiologie, ginecologie, etc). În ultimii ani, pentru cei care nu posedă o diplomă în cele menționate mai sus, există pregătiri de scurtă durată, care trebuie recunoscute de Ministerul Sănătății Publice. Dar în acest caz vorbim de terapeuți, nu de medici, deci atribuțiile lor sunt limitate.

Tratamentele naturiste pot interfera cu terapia clasică cu medicamente, în sensul potențării sau diminuării efectelor lor terapeutice, deci este nevoie de o pregătire solidă de medicină/farmacie pentru a putea recomanda un tratament personalizat pentru fiecare pacient.

Ce poate trata sau ameliora fitoterapia și care îi sunt limitele?

Fitoterapia nu doar că poate trata și ameliora afecțiuni acute sau mai ușoare, ci le poate preveni. Spre deosebire de tratamentul alopat, fitoterapia și tot ce ține de terapia complementară, chiar daca are efecte mai blânde, care se instalează în timp, oferă efecte de durată, fără să agreseze organismul, ci crescându-i capacitatea de regenerare și echilibrare.

Dacă acum câțiva ani aceasta nu era foarte cunoscută în rândul publicului larg, acum sunt multe alternative în această zonă, inclusiv în cea de produse de îngrijire personală.

Nu consider că sunt limitări, cred că trebuie să privim totul ca pe un întreg și să nu ne concentrăm doar pe afecțiunea în sine, ci să studiem terenul, să rezolvăm cauza care a provocat dezechilibrele cu pricina, fie că vorbim de partea emoțională, fizică, psihică.  

shutterstock_1232764927 (1)Cum sunt condiționate preparatele fitoterapeutice?

Preparatele pot fi condiționate sub formă de ceaiuri, tincturi, extracte gemoterapice, capsule, precum și în materii prime pentru procesare, depinde de caz și de situația pentru care le folosim, cum vă spuneam și anterior, ne referim inclusiv la produse naturale de îngrjire personală, ceea ce este un mare plus. Este important că putem folosi produse din extracte de plante cu o acțiune benefică, care vin în ajutorul pielii și a părului nostru și le hrănesc delicat, dar profund, care nu agresează niciun component al corpului nostru.

Faceți-ne un top al plantelor medicinale-vedetă din România și spuneți-ne care au și studii care să dovedească efectele.

Nu cred că există “vedete” în acest caz, pentru că fiecare plantă este o vedetă în felul ei, în funcție de afecțiunea sau afecțiunile pe care le tratează, dar vă pot face un top 3 al plantelor pe care le-am folosit recent și în ce probleme.

  1. Echinaceea, un imunostimulator de excepție, utilă în special în condițiile actuale de pandemie, care crește imunitatea nespecifică a organismului, previne infecția virală, ajută la recuperare rapidă după boală.
  2. Resveratrol, care susține imunitatea, crește durata de viață celulară, previne îmbătrânirea prematură, îmbunătățește activitatea inimii și circulația, susține funcțiile cognitive.
  3. Quercetin, substanță cu acțiune puternică imunomodulatoare, antiinflamatorie și antioxidantă, antialergică, utilă în caz de infecții respiratorii, alergii (rinita alergică, astm bronsic), ateroscleroză, hipertensiune, colesterol crescut, fragilitate capilară.

Care sunt extractele la modă la nivel mondial și pentru ce efecte au ajuns ele cunoscute?

Cum spuneam și anterior, nu cred că există plante vedetă și nu am fost niciodată adepta promovării unei anumite plante în detrimentrul alteia, deoarece terapiile trebuie strict individualizate și nu există o plantă "cea mai bună" pentru toată lumea; exista planta/plantele optime pentru o persoană, în funcție de vârstă, afecțiune, simptome etc.

Care sunt cele mai frecvente mituri legate de fitoterapie?

Probabil cele mai frecvente sunt legate de beneficiile ei și de felul în care acționează. Multora le vine greu să creadă că se pot trata cu ajutorul plantelor și fără un element chimic procesat, că nu este doar un efect placebo. Cum spuneam și mai sus, rezultatele terapiilor complementare sunt mult mai blânde, delicate cu organismul nostru și poate dura până când efectele sunt vizibile. Aici nu vorbim de a lua o singură pastilă și în mai puțin de jumătate de oră să ne treacă durerea de cap; este vorba de tratarea cauzei și a efectului. Deși în ultimul timp au apărut produse naturale ce pot fi administrate intern sau extern. Acestea pot fi folosite pentru îngrijirea pielii și a părului, conțin principii active puternice și atent dozate, astfel încât efectele benefice apar rapid.

Să nu uităm că medicina naturistă, respectiv apifitoterapia, a depășit de mult limitele medicinei populare; ea utilizează extracte naturale ce au la bază studii clinice, ce le validează acțiunea terapeutică, dar și eventualele reacții adverse sau contraindicații.

Unde se poate instrui o persoană în acest domeniu în țara noastră? Există cursuri acreditate? Sau ne puteți recomanda un curs bun online?

Având o experiență de aproape 30 ani în domeniul medicinei clasice și naturiste, îmi dau seama că sănătatea noastră, darul cel mai de preț cu care ne-a înzestrat natura, nu poate fi încredințată decât unor oameni cu pregătire medicală temeinică. Nu se poate învăța medicina online, dincolo de pregătirea teoretică (care trebuie updatată continuu, deoarece descoperirile în domeniul medical au un ritm accelerat). Este nevoie de experiență clinică de mii și zeci de mii de cazuri analizate și tratate... Și cine altcineva, în afară de un medic, ar putea face așa ceva ?! Există terapii naturiste eficiente pentru orice problemă de sănătate, cu o rată de ameliorare de 80-peste 90%, indiferent de vârstă! Cu condiția să fie recomandate de un medic naturopat cu experiență.

 Vă rog să faceți o listă a preparatelor fitoterapice preferate de dvs. și în ce situații apelați la ele.

Curcumina, un antiinflamator de excepție, cu efecte benefice în caz de boli cardiovasculare și neurodegenerative, boli inflamatorii intestinale, artrite inflamatorii și degenerative.

Orz verde, pentru efectele sale antiaging și antiinflamatorii, în cazurile de imunitate scazută, oboseală cronică, boli cronice degenerative, cancer.

Pentru femei, extracte de zmeur, crețișoară, coada-șoricelului, merișor, pentru reglare hormonală, inclusiv la menopauză.

Rodiola, sunătoarea și levănțica pentru reducerea stresului, anxietății, inducerea stării de bine, plus lăptișorul de matcă.

Goldenseal, cu efecte puternice imunostimulatoare, antibacteriene și antivirale.

Armurariu, pentru sănătatea ficatului, alături de polen și păstură.

Ghimbir, pentru acțiunea sa imunostimulatoare, de îmbunătățire a circulației și digestiei.

Propolis, unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.

 


Notă autor:

Articol realizat cu sprijinul Plant Line. Plant Line este o marcă de cosmetice inspirată din fitoterapie și care reușește să îmbine știința cu puterea naturii, folosind combinații de extracte naturale atent selecționate, pentru a-și potența reciproc beneficiile, astfel încât să răspundă nevoilor diferite ale pielii și părului fiecărei persoane. În sezonul rece, puteți folosi fitoterapia sub forma măștilor cosmetice și a șampoanelor cu conținut de principii active.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe