Newsflash
Interviuri

Alergiile de primăvară nu sunt cauzate de un sistem imunitar slăbit

de Dorina Novac - apr. 20 2020
Alergiile de primăvară nu sunt cauzate de un sistem imunitar slăbit

Primăvara înfloresc ...alergiile! Despre alergiile care apar cu precădere primăvara am stat de vorbă cu dr. Brîndușa Petruțescu, medic primar alergologie și imunologie clinică.

Pentru cei mai mulți dintre noi, soarele şi pomii înfloriţi sunt motiv de bucurie. Pentru unii, însă, primăvara vine la pachet cu alergiile. Se manifestă, la prima vedere, ca o răceală, dar simptomele sunt diferite: nas înfundat, care curge neîncetat, strănut și ochi roșii și înlăcrimați, iar uneori alergiile pot duce și la simptome de astm.

alergii de primavara

De cele mai multe ori, afecţiunea debutează în copilărie şi poate dispărea odată cu vârsta. De asemenea, reacţiile alergice la polen se pot agrava, ducând la formarea astmului bronşic. Dr. Brîndușa Petruțescu spune că peste 50 % dintre pacienții care suferă de alergii sunt copii.

„Prima manifestare care apare poate să fie încă din primele luni de viață și poate să fie dermatita atopică. Aceasta apare exclusiv la copiii sub vârsta de doi ani și poate progresa în timp spre celelate manifestări: rinita alergică și astmul alergic. Astmul, la fel, este mai frecvent la copii, decât la adulți. Cam 80 % din cazuri de astm la copii au o componentă alergică. Deci, trebuie obligatoriu văzuți de medicul alergolog. Dar din fericire multe din formele acestea, cam 70 % se remit la pubertate,” a precizat medicul.

Dr. Brîndușa Petruțescu a explicat care este diferența între o rinită alergică și o simplă răceală. Potrivit ei, o simplă răceală, de cele mai multe ori, poate avea aceleași simptome ca și alergia, cum ar fi strănutul repetat, nasul înfundat, secreții nazale apoase, mâncărime de nas și de ochi.

„Bineînțeles! Rinita alergică persistă mai mult timp, mai mult de două săptămâni. Și este, deseori, insoțită și de conjunctivită alergică. O răceală obișnuită, însă, nu ține mai mult de două săptămâni. De asemenea, în răceala comună pot apărea și alte simptome precum febră, frisoane, dureri musculare și articulare”, a mai spus dr. Brîndușa Petruțescu.

Întrebată dacă alergiile de primăvară pot fi cauzate de un sistem imunitar slăbit, aceasta a precizat că în astfel de situații persoana doar devine mai receptivă la infecțiile virale.

„Sistemul imun este un mecanism extrem de complet. Alergia este un răspuns aberant al sistemului imunitar -, nu înseamnă o cădere a imunității. Însă fiind această inflamație cronică, pacientul respectiv devine mai receptiv la infecțiile virale. Și nu pentru că are imunitatea scăzută, ci pentru că are această hipersensibilitate, inflamație alergică care-l face mai receptiv la infecțiile virale. Dacă tratăm alergia și o ținem sub control, pacientul nu va mai răci atât de frecvent”, a adăugat dr. Brîndușa Petruțescu.

Alergia la polen poate fi ţinută sub control prin adoptarea unor măsuri de protecţie: ţine ferestrele închise între orele 4:00 şi 16:00 şi deschide-le în timpul nopţii; nu aerisi locuința atunci când bate vântul; atunci când conduci, echipează automobilul cu filtre de polen.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe