Newsflash
Interviuri

Activitatea cabinetelor stomatologice după 15 mai

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mai 15 2020
Activitatea cabinetelor stomatologice după 15 mai

Pandemia de COVID-19 a afectat activitatea cabinetelor stomatologice din România. Despre cum se va desfășura activitatea după data de 15 mai ne-a vorbit medicul Elena Cristina Alecu.

Stomatologia nu se poate realiza online, medicii având posibilitatea să le recomande pacienților cel mult un analgezic, iar în cazurile urgente pot doar să îi reorienteze către clinicile rămase deschise.

image1Despre cum se va desfășura activitatea după data de 15 mai ne-a vorbit medicul Elena Cristina Alecu. Este medic specialist stomatologie și profesează în două clinici din București. Pe lângă efectuarea procedeelor clasice dedicate afecțiunilor oro-dentare, aceasta deține competențe în implantologie orală și estetică facială.

Cum v-ați desfășurat activitatea în ultima perioadă? Cum ați ținut legătura cu pacienții?

De la jumătatea lunii martie, angajații clinicilor în cadrul cărora activez se află în șomaj tehnic. Nenumărați pacienți m-au contactat telefonic, au fost mulți care căutau un cabinet stomatologic deschis. Am comunicat prin teleconferință, iar consultațiile s-au finalizat în general cu o prescripție medicală, un antibiotic, un analgezic.

În foarte multe cazuri, nu este suficient. Stomatologia nu prea se face prin video call. Încerc să le calmez durerea cu un antibiotic sau un antiinflamator, să temporizăm până după ce trece starea de urgență. Dacă nu merge așa, îi trimit la Facultatea de Medicină Dentară sau la una dintre clinicile deschise.

Cum credeți că se va desfășura activitatea în cabinetele de stomatologie, după 15 mai?

Așteptăm să vedem normele finale, care vor fi impuse după ieșirea din starea de urgență (protecție, sterilizare etc.). Cu siguranță vom continua să folosim măștile FFP2/3, combinezoanele. Lista de așteptare este mare și nu sunt doar urgențe. Noi sperăm ca după ce vom depăși starea de urgență să ne revenim cât de cât la normal, să nu continuăm să vedem doar urgențe.

Avem pacienți cu lucrări protetice neterminate, cu fire de sutură post-implantare, sunt și alte manopere care teoretic nu sunt urgențe, dar netratându-le, într-un timp scurt-mediu se pot transforma în urgențe.

Măsuri de relaxare

Ce părere aveți despre măsurile propuse de Institutul Național de Sănătate Publică pentru desfășurarea activității în cadrul clinicilor stomatologice după încheierea stării de urgență?

Noile reguli sunt mai clare decât alte variante publicate anterior. Vom trata fiecare pacient ca fiind suspect de COVID-19, deoarece numărul de persoane asimptomatice este mare. Deși vom face triajul epidemiologic telefonic și îi vom măsura temperatura pacientului, în continuare va exista un risc ca acel pacient să fie asimptomatic, dar SARS-CoV-2 pozitiv.

Un lucru bun este eliminarea acelor combinezoane din lista măsurilor de protecție, mie mi se par în regulă halatele impermeabile. Odată cu debutul sezonului cald, nu am fi putut face față în combinezoane din cauza temperaturii ridicate.

Legat de sterilizarea aerului, noi vom folosi lămpile cu lumina UV-C din dotare, plus dezinfecția tuturor suprafețelor, făcută riguros și corect, așa cum s-a făcut și până la apariția acestei pandemii. Însoțitorilor nu le va fi permis accesul în clinică, doar în situații speciale (copii sau persoane cu dizabilități).

Majoritatea regulilor, în special cele legate de sterilizare și dezinfecție, erau clar respectate și înainte de pandemie de cabinetele stomatologice, iar cele nou apărute cu siguranță nu vor reprezenta o problemă pentru personalul medical. Așteptăm hotărâri clare și definitive, care să nu ne inducă în eroare.

Ce recomandări au fost lansate din partea CMSR?

În vederea redeschiderii cabinetelor stomatologice după încetarea stării de urgență, CMSR (Colegiul Medicilor Stomatologi din România) a recomandat efectuarea triajului epidemiologic telefonic, programarea pacienților la intervale orare mărite, astfel încât să nu se întâlnească în sala de așteptare.

Pacienții vor veni la cabinet neînsoțiți, se vor afișa măsurile de protecție la intrarea în cabinet, vor exista recipiente cu substanțe dezinfectante, se vor asigura circuitele de lucru. Pacienții fără suspiciune sau confirmare COVID-19 pot fi programați telefonic pentru tratament, iar aceștia vor purta mască înainte și după finalizarea tratamentului. În cazul pacienților suspecți sau confirmați, personalul medical va purta echipament de protecție adecvat situației.

Pandemia modifică prețurile intervențiilor

Considerați că va exista o creștere a prețurilor în cazul intervențiilor stomatologice?

Cu siguranță va exista o creștere a prețurilor, așa cum deja a existat în clinicile care au funcționat în timpul stării de urgență, deoarece echipamentul de protecție este foarte scump.

În plus, va trebui să lăsăm intervale de timp între pacienți, 60-90 de minute, iar aceștia vor fi practic timpi morți pentru noi. Înainte făceam dezinfecție zilnic, însă nu așteptam o perioadă așa lungă între pacienți.

shutterstock_1699948393Foarte multe cabinete vor încerca să compenseze aceste dezavantaje prin mărirea prețurilor, iar costul unei consultații va crește. Nouă statul nu ne oferă nimic; de exemplu în Germania, statul le oferă tuturor medicilor stomatologi în fiecare săptămână echipamente de protecție.

Ba mai mult, deși noi nu primim nimic, tot ce găsim pe piață este la preț de speculă, sunt foarte scumpe, iar costurile acestora se vor regăsi în costurile tratamentelor, din păcate. Pacienții vor fi afectați, nu suntem o țară atât de dezvoltată, aceștia nu au salarii atât de mari.

Care sunt manoperele cu cel mai mare risc de infectare cu SARS-CoV-2?

De principiu, manoperele care generează aerosoli automat au un potențial de contaminare mai mare: utilizarea turbinei sau manopere de extracție dentară, detartrajul etc. Majoritatea pulpitelor, durerilor dentare care se finalizează cu extirparea nervilor de obicei necesită utilizarea turbinei dentare.

Trebuie să lărgești cavitatea, să cureți. Practic, dacă nu poți folosi turbina este deja limitată o bună parte din manoperă, ca să nu mai spun de implantologie, care este o procedură cu potențial înalt de contaminare.

Când vor putea fi reluate intervențiile de estetică facială?

La partea de estetică (fațete, coronițe etc.) este o problemă, pentru că necesită șlefuirea dinților, manoperă care este generatoare de aerosoli și va trebui să așteptăm ca să vedem din nou normele și ce manopere vom putea efectua.

Depinde și de recomandările oficiale, dacă în continuare va fi doar o lărgire a listei de urgențe sau vom putea efectua toate manoperele ca înainte de pandemie. De asemenea, mai este o problemă, cea a laboratoarelor, care și-au restrâns de asemenea activitatea.

Cum va afecta această pandemie, pe termen lung, activitatea medicală?

Până când nu va ieși un vaccin, nu cred că se va schimba foarte mult modul în care ne desfășurăm activitatea. Cred că va trebui să învățăm să ne adaptăm situațiilor. Pe măsură ce se liniștește situația se va reveni treptat la normal. Depinde și ce se va întâmpla în toamnă, dacă va mai fi un val. Mi se par niște măsuri poate un pic prea restrictive pentru că, în mare parte, în toată Europa cu mici excepții se lucrează normal ca și înainte.

Pentru că, până la urmă, un cabinet stomatologic a fost întotdeauna un mediu dezinfectat corespunzător, sterilizat bine, aceste lucruri au fost efectuate dintotdeauna.

Am cunoștințe în Germania care mi-au povestit că ei lucrează acum normal, în halat chirurgical, cu mască chirurgicală, nu folosesc nebulizatoare, folosesc lămpi UV (dar acestea nu sunt obligatorii).

Sunt evident obligatorii dezinfecția, sterilizarea, aerisirea corespunzătoare și triajul. Nu am auzit nici de medici stomatologi care să se fi infectat cu SARS-CoV-2. Fiecare țară are un protocol propriu.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe