Newsflash
Interviuri

45 de ani de tradiţie în diabetologia românească

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 12 2019
45 de ani de tradiţie în diabetologia românească

Interviu cu prof. dr. Romulus Timar, președinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice (SRDNBM)

Dezvoltarea specialităţii de diabet, programele de educaţie medicală continuă adresate tinerilor medici diabetologi și îmbunătăţirea politicilor de sănătate în domeniul diabetului zaharat sunt principalele obiective ale profesorului Romulus Timar în mandatul de președinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice (SRDNBM). VM 15, p.11
Între 22 și 25 mai va avea loc la Sibiu ediţia aniversară, cu numărul 45, a Congresului Naţional al SRDNBM. Anul acesta, conducerea societăţii a dorit schimbarea perspectivelor de organizare. Mai multe despre aceste aspecte aflăm, în exclusivitate, de la președintele SRDNBM.

Congresul SRDNBM a ajuns deja la ediţia cu numărul 45. Ce înseamnă acest număr?
Este un număr care a generat și conceptul sub care se desfășoară congresul de anul acesta: „45 – Diabetologie românească – Diabetologie europeană”. Patruzeci și cinci de congrese, patruzeci și cinci de ediţii, o istorie creată de nume mari din medicina românească, de oameni care au scris istorie în medicina internaţională. Noi trebuie să fim cei care asigură continuitatea pentru generaţiile viitoare, pentru tinerii de astăzi, medicii de mâine, care, după cum vedem din datele internaţionale, trebuie să facă faţă unei epidemii de diabet. La nivel mondial, cred că România are un avantaj în privinţa diabetului, iar acesta este dat de faptul că avem o specialitate de sine stătătoare, care se ocupă exclusiv de diabet, nutriţie și boli metabolice.
Care sunt punctele importante ale congresului?
Anul acesta avem patru zile de congres. În fiecare zi vom încerca și sunt convins că vom reuși să aducem noutăţi care să trezească interesul participanţilor. De asemenea, lansez și o provocare: vom avea o zonă special creată – „Diabet – Next Generation!”.
Despre ce este vorba?
Vă aștept la congres să vedeţi!
Ce programe pot accesa tinerii medici rezidenţi/specialişti diabetologi prin intermediul SRDNBM în acest an?
Tinerii medici reprezintă un punct central în platforma-program de dezvoltare a societăţii. SRDNBM reprezintă o societate dinamică, bineînţeles că trebuie să fim o organizaţie mereu tânără, care să se bazeze totuși pe experienţa acumulată de seniorii diabetologiei românești. În cadrul societăţii, am lansat în anul 2018 „Diabetes Science School”, o iniţiativă menită să călăuzească și să ofere susţinere pentru medicii tineri pe diverse subiecte de interes în activitatea lor de cercetare. De asemenea, avem un program complex de burse prin intermediul căruia, cu ajutorul partenerilor societăţii, asigurăm participarea activă a medicilor la diverse evenimente știinţifice internaţionale. Schimbul de experienţă, cunoașterea și aprofundarea informaţiilor reprezintă adevărate fundamente care trebuie să stea la baza dezvoltării profesionale a fiecărui medic.

O nouă perspectivă

Ce planuri aveţi pentru societatea profesională a medicilor diabetologi, pe care o conduceţi? Care este strategia de dez­voltare?
Odată cu preluarea mandatului de președinte, am lansat noua strategie de dezvoltare, sub conceptul „Societatea Română de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice – o nouă perspectivă”. Este vorba despre o strategie unitară bazată pe trei piloni de bază în lupta contra diabetului: colaborare, educaţie, dezvoltare durabilă. Creșterea calităţii îngrijirii acordate persoanelor cu diabet și prevenirea complicaţiilor sunt principalele noastre obiective, iar în acest sens, educaţia constituie fundamentul îmbunătăţirii îngrijirii de care aceștia
beneficiază.
Care sunt direcţiile prioritare?
Una dintre aceste direcţii în noua strategie a societăţii se referă la extinderea programelor de educaţie medicală, prin realizarea de manifestări știinţifice naţionale, regionale și locale dedicate medicilor membri ai societăţii, dar nu numai. Un capitol foarte important îl reprezintă proiectele de dezvoltare profesională dedicate tinerilor medici din specialitatea noastră – ei sunt viitorul societăţii, cei care vor asigura îngrijirea persoanelor cu diabet din România și au nevoie de tot sprijinul, experienţa și expertiza noastră, pentru a le oferi noi perspective și a-i ajuta în formarea profesională. Alături de îmbunătăţirea practicii medicale, în viziunea noii strategii a societăţii este imperioasă dezvoltarea cercetării știinţifice în domeniu. Aceste două direcţii – îmbunătăţirea practicii clinice și cercetarea știinţifică – sunt interdependente, absolut necesare în lupta împotriva diabetului zaharat. Astfel, pentru sprijinirea acestui obiectiv, societatea și-a propus dezvoltarea unei structuri individuale interne – un hub de cercetare destinat tinerilor medici, care va funcţiona sub coordonarea experţilor din cadrul SRDNBM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe