Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a Toaletei, marcată astăzi

de Florentina Ionescu - nov. 19 2021
Ziua Mondială a Toaletei, marcată astăzi

Ziua Mondială a Toaletei este o zi oficială internațională a Organizației Națiunilor Unite, marcată anual la 19 noiembrie pentru a inspira acțiuni de combatere a crizei globale de salubritate.

Din păcate, statisticile de la nivel global nu sunt îmbucurătoare. La nivel global, arată ONU, cel puțin două miliarde de persoane folosesc o sursă de apă potabilă care este contaminată cu fecale. În fiecare zi, peste 700 de copii cu vârsta sub 5 ani mor din cauza diareei asociată cu consumul de apă nepotabilă, din cauza condițiilor proaste de salubritate și a igienei precare.

Pentru fiecare dolar investit în sistemele de salubritate de bază, până la 5 dolari se întorc sub forma unor costuri medicale economisite și sub forma unei productivități crescute, iar locuri de muncă sunt create împreună cu întregul lanț de servicii, arată ONU pe site-ul dedicat acestei zile. 

poster ziua mondiala a toaletei
Sursa posterului: https://www.worldtoiletday.info/share-2021

 

„Cui îi pasă de toalete? Unui număr de 3,6 miliarde de persoane. Deoarece acești oameni nu au acces la o toaletă care funcționează corespunzător.”

Acesta este punctul de plecare al campaniei din 2021 dedicate Zilei Mondiale a Toaletei.

Organizația Națiunilor Unite, prin intermediul campaniilor de conștientizare dedicate acestei zile, vrea să celebreze importanța toaletelor și să crească gradul de conștientizare asupra celor 3,6 miliarde de oameni care trăiesc fără să aibă acces la servicii sigure de salubritate.

Atunci când unele persoane dintr-o comunitate nu au acces la toalete sigure, sănătatea întregii populații din acea comunitate este amenințată, se arată pe site-ul ONU. Din păcate, din cauza serviciilor slabe de salubritate, sursele de apă potabilă sunt contaminate, la fel de contaminate sunt și râurile, plajele, culturile, se răspândesc boli mortale în rândul populației generale.

Tema de anul acesta pune accentul pe prețuirea valorii toaletelor. Campania ONU își propune să atragă atenția asupra faptului că toaletele – și sistemele de salubritate care le susțin – sunt slab finanțate, sunt gestionate prost sau neglijate în multe părți ale lumii, cu consecințe devastatoare asupra sănătății, economiei și asupra mediului înconjurător, în special în comunitățile cele mai sărace și în cele mai marginalizate.

Pe de altă parte, avantajele investițiilor în sisteme adecvate de salubritate sunt imense, arată ONU. De exemplu, pentru fiecare dolar investit în sistemele de salubritate, se întorc până la 5 dolari care sunt reprezentați de costuri medicale economisite și de o productivitate sporită.

„Pentru femei și fetițe, toaletele de acasă, de la școală și de la locul de muncă le ajută să își îndeplineasă rolul deplin în societate, în special în timpul menstruației și sarcinii”, se arată pe pagina dedicată campaniei de Ziua Mondială a Toaletei.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe