Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la 21 martie

de Florentina Ionescu - mar. 22 2022
Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la 21 martie

Anual, la data de 21 martie este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Sindromului Down, o campanie menită să lupte pentru drepturile persoanelor care suferă de sindrom Down.

Sindromul Down (sau trisomia 21) reprezintă un aranjament al cromozomilor ce apare în mod natural. Acest aranjament este prezent în mod universal, indiferent de rasă, de genul persoanei sau de situația socioeconomică. El apare la aproximativ una din 800 de nașteri de bebeluși vii, deși această cifră poate să varieze în funcție de zona geografică. Sindromul Down cauzează, de obicei, dizabilitate fizică și intelectuală și este asociat cu probleme medicale, potrivit www.worlddownsyndromeday.org

ziua mondiala a sindromului down 2022

Sursa citată arată că în fiecare an persoanele cu sindromul Down, familiile și aparținătorii acestor persoane, „avocații pacienților”, profesioniștii din domeniul medical și organizațiile sunt încurajați să observe Ziua Mondială a Sindromului Down și să se implice în propriile activități pentru a marca această zi. 

Născuţi cu un cromozom în plus... de iubire 

Potrivit site-ului un.org, al Organizației Națiunilor Unite, World Down Syndrome Day are loc an de an la 21 martie. Iar această dată nu a fost aleasă întâmplător. Sindromul Down apare atunci când un individ are o copie parțială (sau o copie întreagă) a cromozomului 21. Nu se știe încă de ce apare acest sindrom, însă el a fost dintotdeauna parte din condiția umană. Există persoane cu sindrom Down în toate regiunile de pe glob și acesta are drept rezultat efecte variabile asupra stilurilor de învățare, asupra caracteristicilor fizice și asupra sănătății pacienților diagnosticați.

În decembrie 2011, Adunarea Generală a ONU a declarat 21 martie ca fiind Ziua Mondială a Sindromului Down - World Down Syndrome Day (A/RES/66/149). Astfel, Adunarea Generală a decis ca, începând din anul 2012, să fie observată Ziua Mondială a Sindromului Down în 21 martie, în fiecare an.

Potrivit ONU, se estimează că incidența sindromului Down este între 1 la 1.000 și 1 la 1.100 de nașteri în întreaga lume. În fiecare an, aproximativ 3.000 până la 5.000 de copii se nasc cu această problemă la nivelul cromozomilor.

Campanie cu șosete

Anul acesta, pentru a atrage atenția asupra sindromului Down, a fost lansată o campanie ce implică cumpărarea unor șosete colorate ce par a fi desperecheate.

Campania însoțită de hashtagul #LotsOfSocks există pentru a crește gradul de conștientizare asupra sindromului Down. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți o pereche sau mai multe de șosete, care cu siguranță vor atrage toate privirile – la prima vedere, șosetele par a fi desperecheate, pot fi purtate în orice fel de combinații, pentru a atrage atenția asupra aranjamentului de la nivelul cromozomilor persoanelor cu trisomie 21. 

sosete sindrom down campanie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe