Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a Inimii – Cum stă România la numărul de decese cauzate de bolile coronariene

de Florentina Ionescu - sept. 28 2020
Ziua Mondială a Inimii – Cum stă România la numărul de decese cauzate de bolile coronariene

Marcată în fiecare an la 29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii este eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization. În ajunul acestei zile, prezentăm un infografic care arată la nivelul statelor membre UE numărul de decese cauzate de bolile coronariene.

Potrivit unui raport publicat de Eurostat, printre cele 4.527.500 de decese raportate în Uniunea Europeană (UE) în anul 2016, 542.700 s-au datorat bolilor coronariene, printre care se află și infarctul miocardic. Aproape 90% dintre aceste decese au fost înregistrate la persoanele cu vârste peste 65 de ani (475.600 de decese, adică 88% din totalul de la nivelul UE).

harta europei decese boli coronariene

La nivelul UE, mai spune sursa citată, ratele standardizate ale mortalității de pe urma bolilor coronariene (de inimă) s-au situat la 1.194 de decese la un milion de locuitori, în anul 2016. Aceasta a fost o scădere de 17% de la 1.445 de decese la un milion de locuitori, cât era la nivelul anului 2011.

Statisticile arată că decesele la bărbați au un număr mai ridicat în comparație cu decesele înregistrate la femei, cu 1.625 de decese la un milion de bărbați, comparativ cu 881 de decese la milionul de locuitori de sex feminin.

Potrivit infograficului Eurostat, țara noastră are zone în care decesele cauzate de bolile coronariene, în anul 2017, se situează între 2.000 și 3500 de decese la un milion de locuitori și zone cu peste 3.500 de decese cauzate de bolile coronariene la un milion de locuitori.

Țările cu cele mai scăzute și cele mai ridicate rate ale mortalității de pe urma bolilor coronariene

Cu 5.362 de decese de pe urma infarctului miocardic la un milion de locuitori, Lituania a avut cea mai mare rată a mortalității dintre statele membre UE în 2017. Rate ridicate ale mortalității au fost și în Ungaria (3812) și în Slovacia (3753).

La nivel de regiune, rate mari ale mortalității de pe urma infarctului miocardic a avut regiunea nordică a Ungariei (4597) precum și regiunea de Nord-Vest a României (4393).

La polul opus, cele mai scăzute rate ale mortalității cauzate de bolile coronariene se înregistrează în Franța ( 466 la un milion de locuitori, potrivit datelor din 2016), Olanda (550 de decese) și Spania (637 de decese).

În fiecare stat membru al UE, ratele standardizate ale mortalității cauzate de bolile coronariene au fost mai mari în cazul bărbaților decât în cazul femeilor. Aceste statistici, amintește Eurostat, sunt în contextul Zilei Mondiale a Inimii (29 septembrie).


Notă autor:

Sursa foto: ec.europa.eu/eurostat

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe