Newsflash
Internaționale

Vitaminele, o soluție simplă pentru o problemă gravă

de Dr. Mădălina Badea - feb. 7 2020
Vitaminele, o soluție simplă pentru o problemă gravă

Șocul septic reprezintă o categorie importantă din cadrul sepsisului, fiind caracterizat prin anomalii circulatorii și metabolice care cresc mortalitatea

vitaminePentru acești pacienți în mod particular, descoperirea unor noi tratamente care să amelioreze prognosticul este o prioritate globală. Datele din literatură privind utilitatea vitaminei C și a tiaminei, în asociere cu hidrocortizonul, în șocul septic, sunt contradictorii.

Se consideră că administrarea intravenoasă a unor doze mari de vitamina C ar putea fi eficientă datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante ale acesteia.

Deficitul de tiamină a fost raportat la 20% dintre pacienții cu sepsis și suplimentarea sa în studii anterioare s-a asociat cu o eliminare mai bună a lactatului. Se ia în discuție posibilitatea ca această asociere să fie mai eficientă în creșterea supraviețuirii și scăderea necesarului de suport vasopresor comparativ cu utilizarea doar a hidrocortizonului la pacienții cu șoc septic.

Un studiu randomizat controlat (Fujii T. et al.) ce a inclus 216 pacienți cu șoc septic definit conform criteriilor Sepsis-3 a analizat această problemă prin compararea unui grup ce a primit vitamina C (1,5 g la șase ore), tiamină (200 mg la 12 ore) și hidrocortizon (50 mg la șase ore) cu un grup ce a primit doar terapie cortizonică, până la rezoluția șocului septic sau până la maximum zece zile.

Durata petrecută în viață fără suport vasopresor la șapte zile a fost de 122,1 ore pentru grupul ce primea vitamine și 124,6 ore pentru grupul de control, fără diferență semnificativă statistic.

De asemenea, majoritatea problemelor secundare investigate prin acest studiu nu au indicat diferențe importante între grupuri. Se poate afirma astfel că utilizarea vitaminei C și a tiaminei la pacienții cu șoc septic nu îmbunătățește supraviețuirea sau durata de vindecare comparativ cu utilizarea doar a hidrocortizonului intravenos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe