Newsflash
Internaționale

Vitamina E și betacarotenul nu reduc riscul apariţiei cancerului

de Dr. Alina SIMACHE - mai 14 2021
Vitamina E și betacarotenul nu reduc riscul apariţiei cancerului

Un grup independent de experţi americani avertizează că nu există suficiente dovezi pentru recomandarea sau interzicerea utilizării vitaminelor și suplimentelor minerale în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Există însă dovezi privind lipsa beneficiilor utilizării vitaminei E în acest sens.

Peste jumătate (52%) dintre adulţii din SUA intervievaţi (11.024) au raportat utilizarea a cel puţin un supliment alimentar în ultimele 30 de zile, iar 31% au raportat utilizarea unui supliment cu multivitamine-multiminerale, conform datelor din National Health and Nutrition Examination Survey. Motivaţia cel mai frecvent citată pentru utilizarea acestora a fost îmbunătăţirea sănătăţii generale și acoperirea potenţialelor deficite nutriţionale. Conform USPSTF (Grupul Operativ de Servicii Preventive al SUA) bolile cardiovasculare și cancerul se numără printre principalele cauze de mortalitate la nivel global, iar rolul antiinflamator și antioxidativ al suplimentelor dietetice le-ar putea conferi și rol protector în prevenţia acestor afecţiuni de temut.


        Deși datele sunt încă neclare privind majoritatea vitaminelor și suplimentelor minerale, USPSTF avertizează cu privire la lipsa beneficiilor utilizării vitaminei E în reducerea riscului de apariţie a cancerului sau a bolilor cardiovasculare. Mai mult, în cazul betacarotenului s-a observat că acesta poate chiar provoca anumite daune. Aceste recomandări se aplică în cazul adulţilor și nu se adresează femeilor însărcinate sau persoanelor cu deficite nutriţionale suspectate sau celor cu nevoi nutriţionale speciale pentru care există instrucţiuni distincte. „Dovezile arată că nu există niciun beneficiu pentru utilizarea vitaminei E, iar betacarotenul poate fi dăunător deoarece crește riscul de cancer pulmonar la persoanele cu risc crescut, precum fumătorii, crescând și riscul de deces asociat bolilor cardiace sau accidentelor vasculare cerebrale”, susţine dr. John Wong, membru al USPSTF.

Principalele recomandări

        Potrivit USPSTF, nu există suficiente dovezi cu privire la beneficiile suplimentelor cu multivitamine în prevenţia apariţiei cancerului sau a bolilor cardiovasculare. De asemenea, dovezile sunt precare în privinţa beneficiilor utilizării anumitor suplimente singure sau în combinaţii (exceptând vitamina E sau betacarotenul) în prevenirea bolilor cardiovasculare sau a cancerului, iar datele privind efectele dăunătoare ale acestor suplimente sunt limitate (cu excepţia betacarotenului și a vitaminei E). În cazul suplimentelor cu vitamina E și a celor cu betacaroten există dovezi clare care demonstrează că acestea nu oferă niciun beneficiu în prevenţia apariţiei bolilor cardiovasculare sau a cancerului. Mai mult, betacarotenul crește riscul de cancer pulmonar la anumite persoane, iar vitamina E și multivitaminele pot provoca cel mult daune minore.

        Totuși, USPSTF avertizează că este necesară realizarea unor investigaţii suplimentare în vederea înţelegerii efectelor vitaminelor și a suplimentelor minerale asupra bolilor cardiovasculare și a cancerului, dar și pentru evaluarea impactului suplimentării cu vitamina D asupra mortalităţii prin cancer. Actualele recomandări ale USPSTF sunt disponibile online, fiind supuse dezbaterii publice până la data de 1 iunie 2021.

foto 1


Notă autor:

Vitamins to Prevent Cancer and CVD: No, Says USPSTF-Medscape-May04, 2021
https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/draft-recommendation/vitamin-supplementation-to-prevent-cvd-and-cancer-preventive-medication

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe