Newsflash
Internaționale

Vitamina D, esenţială în contextul pandemiei de COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - iul. 17 2020
Vitamina D, esenţială în contextul pandemiei de COVID-19

Din cauza limitării timpului petrecut în exterior pe durata pandemiei generate de SARS-CoV-2, mai multe societăţi medicale subliniază importanţa administrării dozelor zilnice adecvate de vitamina D.

Vitamina DȘase societăţi medicale din Statele Unite și Europa au publicat o declaraţie comună, reamintind importanţa vitală a asigurării dozelor recomandate de vitamina D.

În combinaţie cu aportul recomandat de calciu, vitamina D are un rol important în dezvoltarea armonioasă a sistemului osos precum și în prevenţia rahitismului și a osteoporozei.

Una dintre cele mai bune surse de vitamina D este reprezentată de expunerea directă la soare zilnic, timp de 15-30 de minute, cu precauţie, evitându-se arsurile solare.

Totuși, în contextul actual, în care au fost impuse numeroase restricţii, inclusiv izolarea la domiciliu, fiind limitate activităţile desfășurate în exterior, aportul suplimentar de vitamina D este esenţial.

Prin urmare, ASBMR, AACE, Endocrine Society, ECTS, NOF și IOF recomandă, în cazul adulţilor cu vârsta peste 19 ani, o doză zilnică între 400 și 1.000 UI de vitamina D, obţinută din alimentaţie sau prin intermediul suplimentelor alimentare. Aportul ideal variază în funcţie de vârstă și sex.

Relaţia cu infecţia

Deși studii observaţionale recente au sugerat o posibilă asociere între concentraţiile scăzute de vitamina D și rate crescute de COVID-19, societăţile medicale care au publicat recomandările susţin că rezultatele obţinute „se asociază cu etnicitatea, vârsta și starea generală de sănătate, nefiind evidenţiată o relaţie cauzală”.

În plus, până în prezent, nu a fost finalizat niciun studiu clinic care să demonstreze efectul potenţial benefic al suplimentării cu vitamina D în profilaxia COVID-19.

Totuși, având în vedere rolul vitaminei D în stimularea activităţii sistemului imunitar, cele șase societăţi medicale susţin că sunt necesare cercetări suplimentare pentru evaluarea rolului vitaminei D în afecţiunea COVID-19.


Notă autor:

Bibliografie:
1. https://www.asbmr.org/ASBMRStatementsDetail/joint-guidance-on-vitamin-d-in-era-of-covid-19-fro
2. https://www.nap.edu/catalog/13050/dietary-reference-intakes-for-calcium-and-vitamin-d.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe