Newsflash
Internaționale

Veniturile în medicină: SUA vs. România

de Dr. Dan PEREŢIANU - oct. 18 2019
Veniturile în medicină: SUA vs. România

Se admite că medicii din Statele Unite sunt cel mai bine plătiţi medici din lume, astfel că și cei din Marea Britanie, Franţa sau Germania migrează spre Vest, nu numai ai noștri.

VM 42, p.13 -1 Interesant de aflat este cât câștigă colegii noștri de peste Ocean. Dar și mai interesant este de a aplica și impozitul la un astfel de venit.

De curând am găsit un material despre acest subiect (Medscape Physician Compensation Report, 2018), pe care vi-l prezint selectiv. Medicii specialiști câștigă mai mult decât medicii generaliști (medicii de familie). Dacă plecăm de la venitul anual al medicului de familie (MF) – 237.000 de dolari/an –, atunci un specialist câștigă cu 44% mai mult (foto 1). De observat că ambele situaţii se încadrează la un impozit de 35%. Astfel că, bani în mână, după 237.000 de dolari, respectiv 341.000 de dolari, sunt numai 154.050 de dolari, respectiv 221.650 de dolari. Repartizat per lună ar fi circa 12.850 de dolari, pentru MF, respectiv 18.500 de dolari, pentru specialiști. Specialităţile cel mai bine plătite sunt: ortopedia, chirurgia plastică, ORL și cardiologia.

VM 42, p.13 -2

Cel mai prost plătite sunt: medicina publică (epidemiologia și igiena), pediatria de familie (nonspecialiști) și medicina de familie.

VM 42, p.13 -3

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în România, doctoriţele din SUA sunt mai prost plătite, cu circa 25% (MF) până la 44% (specialiștii) (foto 2). Doctoriţele cu cel mai mare câștig practică obstetrica-genecologia, pediatria și endocrinologia (include și diabetologia) (foto 3).

VM 42, p.13 -4

O altă diferenţă importantă între România și Statele Unite este tipul de practică în raport cu venitul: în America, medicii cu practică independentă câștigă mai mult decât medicii salariaţi – diferenţa este de circa 25%.

Interesantă este și percepţia medicilor faţă de câștigul lor. Este el corespunzător? Majoritatea dintre ei sunt vag de acord cu această aserţiune. Cei mai nemulţumiţi sunt infecţioniștii și endocrinologii.

La fel de interesant este că cei care câștigă cel mai puţin sunt și cei mai mulţumiţi de venitul lor.

VM 42, p.13 -5

Importantă este și analiza modului în care medicii vin în contact cu pacienţii (foto 4), adică modul în care pacienţii plătesc: cei mai mulţi sunt plătiţi prin asigurările pacientului (81%), dar și plata per serviciu este extrem de frecventă (44%), oricum mult mai frecventă decât la noi, unde medicina privată (plata directă) reprezintă numai 5% din finanţarea sistemului. Structura demografică a respondenţilor, pe sexe și vârste, trădează și demografia medicilor în SUA: o diferenţă mare în ceea ce privește ponderea femeilor, unde în România practică medicina 70% femei. De asemenea, diferenţe se constată și în ceea ce privește vârsta: în România nu există așa de mulţi medici peste 65 de ani.


Notă autor:

Bibliografie:

Harvey G. The EU exodus: when doctors and nursesfollow the money. Politico, 10.11.2017

Păduraru D., Eșanu V., Haralambie V., Pereţianu D. Există discriminare de gen în medicina românească? Viaţa medicală (București), 2019, 31, 1535(27):14

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe