Newsflash
Internaționale

Venezuela: peste 230 de decese în spitale, din cauza penelor de electricitate

de L. Budin - mar. 31 2022
Venezuela: peste 230 de decese în spitale, din cauza penelor de electricitate

Cel puţin 233 de persoane au murit între 2019 şi 2021 în spitalele din Venezuela din cauza întreruperii curentului electric, arată o anchetă validată de Academia naţională de medicină.

În 2019, numărul total de decese atribuite penelor de curent în Venezuela a fost de 17 persoane, în 2020 - de 75, iar în 2021 s-au înregistrat 141 de asemenea decese, în total 233 în decursul perioadei menţionate, informează AFP și Agerpres.

spital_pana_electrica

Medici de la principalele spitale din Venezuela au participat la ancheta lansată în 2014, pentru a înţelege carenţele sistemului de sănătate publică, în care nu sunt rare penuriile de medicamente, de hrană și întreruperile în alimentarea cu apă şi curent.

Responsabilii anchetei, reuniţi în cadrul ONG-ului Medicos por la Salud (Medici pentru Sănătate), au început să înregistreze decesele care ar putea fi atribuite întreruperilor de curent, după uriaşa pană de electricitate din 2019, care a durat patru zile.

Au fost pacienţi au murit pentru că aveau nevoie de ventilaţie artificială sau trebuiau să fie operaţi de urgenţă şi nu puteau fi transferaţi în interiorul spitalului, pentru că nu mai funcţiona ascensorul, arată raportul.

Creşterea numărului de decese în 2021 ar putea fi legată de și de pandemia COVID-19, se arată în studiu.

Pentru că este vorba de o boală cu afectare respiratorie, pacienţii în starea cea mai gravă au avut nevoie de respiraţie artificială constantă, timp de multe zile. Fluctuaţia de energie are în mod evident consecinţe în aceste cazuri”, a pus în evidență ancheta.

Venezuela înregistrează de peste zece ani întreruperi de curent frecvente. Preşedintele Nicolas Maduro le atribuie în general actelor de sabotaj, precum şi sancţiunilor internaţionale menite să-l înlăture de la putere, notează AFP. 

Experții sunt însă de părere că criza energetică din spitale este rezultatul anilor de proastă gestionare şi de lipsă de investiţii.

Rafila: e nevoie de un plan de reconfigurare a sistemului de sănătate

Peste 2.000 de refugiați s-au vaccinat anti-COVID în România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe