Newsflash
Internaționale

Vegetarienele prezintă un risc cu 33% mai mare de a suferi o fractură de șold

de L. Budin - aug. 18 2022
Vegetarienele prezintă un risc cu 33% mai mare de a suferi o fractură de șold

Cercetătorii britanici nu recomandă abandonarea dietei vegetariene, dar subliniază importanța unei alimentații echilibrate.

Femeile care au adoptat o dietă vegetariană ar prezenta un risc sporit de a-și fractura șoldul, pe parcursul vieții, conform unui nou studiu. Cauza este un indice de masă corporală mai scăzut și carența anumitor substanțe nutritive, responsabile de sănătatea musculo-scheletală.

Studiul britanic a fost publicat în această lună în revista BMC Medicine.

vegan-femeie

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au analizat datele privind starea de sănătate și alimentația a 26.318 femei, cu vârste între 35 și 69 de ani, din care 28% erau vegetariene.

În rândul persoanelor monitorizate s-au constatat 822 de fracturi de șold care au avut loc pe parcursul a 20 de ani – adică, la peste 3% din eșantion, informează Top Santé.

Cauzele riscului mai ridicat de fractură nu sunt întru totul clare, dar cercetătorii estimează că anumite persoane care urmează o dietă vegetariană nu primesc suficiente substanțe nutritive necesare sănătății oaselor și mușchilor, precum proteine sau calciu.

Conform dr. James Webster, autor principal al studiului, dietele vegetariene pot să varieze semnificativ de la o persoană la alta.

Cercetătorul nu recomandă abandonarea alimentației vegetariene, ci compensarea substanțelor nutritive din carne cu altele similare.

Dacă dieta vegetariană poate reduce riscul de diabet, de obezitate, de boli cardiace sau de anumite tipuri de cancer, studiul subliniază importanța unei alimentații echilibrate.

Probabil că vegetarienii, dintr-un motiv sau altul, și potențial din cauza unui aport slab în substanțe nutritive importante, au oasele și masa mulsculară mai slabe”, a adăugat dr. Webster.

Indicele mediu de masă corporală la vegetarieni era ușor mai scăzut ca la consumatorii obișnuiți, la fel și aportul de vitamina D, doi factori de risc potențiali ai fracturii de șold.

Un câine a fost contaminat cu variola maimuței, OMS cere „vigilență”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe