Newsflash
Internaționale

Vârsta fericirii în lumea medicală

de Dr. Alina SIMACHE - feb. 21 2020
Vârsta fericirii în lumea medicală

Menținerea echilibrului dintre viața profesională și cea personală rămâne o provocare pentru medici, indiferent de vârstă, relevă un raport despre „Fericirea și stilul de viață al medicilor”, publicat recent de Medscape. Anul acesta, autorii raportului și-au concentrat atenția asupra diferențelor dintre generații.

medicii-si-fericirea

Mai mult de 15.000 de medici din SUA, din peste 29 de specialități, au fost chestionați online, în perioada 25 iunie – 19 septembrie 2019, cu privire la starea de fericire percepută individual, atât în mediul profesional cât și în viața personală.

Noutatea ediției din acest an este reprezentată de experiența comparativă a trei generații de medici, respectiv „milenialiiˮ (25-39 ani), „generația Xˮ (40-54 ani) și „baby boomersˮ (55-73 ani).

Conform raportului, majoritatea medicilor se consideră fericiți în afara mediului profesional, „milenialiiˮ aflându-se pe locul întâi (81% dintre respondenți), urmați de cei din „generația Xˮ (77%) și de „baby boomersˮ (76%).

Primul loc în topul fericirii

La clasificarea în funcție de specialitatea medicală, reumatologii se află pe primul loc, alături de specialiștii în chirurgie generală, 60% dintre respondenți susținând că sunt fericiți în viața personală, fiind urmați de profesioniștii din sănătate publică și alergologie (59%), ortopezi, urologi și oftalmologi (58%).

La polul opus, neurologii și specialiștii în terapie intensivă sunt nefericiți, numai 44% dintre aceștia relatând o stare personală de bine, alături de interniști (48%), gastroenterologi, diabetologi și pneumologi (49%).

Referitor la opțiunile profesionale, medicii cu vârsta între 25 și 39 de ani (milenialii) „preferă” dermatologia (31%), neurologia (29%) și medicina internă (29%), cei din generația X – terapia intensivă (43%), nefrologia și medicina de urgență (42%), iar baby boomers preferă gastroenterologia (53%), pneumologia (51%), urologia și sănătatea publică (50%).

„Absolvenții de Medicină de astăzi gravitează către specialitățile bine plătite, în special din cauza datoriilor acumulate, neavând o anumită chemare pentru acea specialitate, dar și către specialitățile cu un stil de viață controlat, cu program fix, care asigură calitatea viețiiˮ, a declarat pentru Medscape Travis Singleton, vicepreședintele executiv al companiei de recrutare a medicilor Merritt Hawkins.

Bărbații au mai mult timp liber

Aproape jumătate dintre medicii din generația „baby boomersˮ (46%) consideră că au suficient timp pentru propria sănătate și viața personală, comparativ cu 35% dintre medicii mai tineri. În ceea ce privește repartiția pe sexe, 42% dintre bărbați susţin că au timp pentru propria sănătate sau viață personală de cele mai multe ori sau întotdeauna, comparativ cu doar 33% dintre femei.

Aproximativ 80% dintre medici au declarat că sunt căsătoriți, 4% locuiesc cu un partener de viață stabil, în timp ce 6% au afirmat că sunt divorțați, iar 1% – văduvi.

Majoritatea persoanelor căsătorite (85%) consideră că sunt implicate într-o căsnicie pe care o apreciază ca fiind „bunăˮ sau „foarte bunăˮ, numai 2-4% dintre medici susținând că au căsnicii nepotrivite sau au preferat să nu răspundă.

În funcție de generație, medicii baby boomers (56%) sunt cei mai mulțumiți de propriile căsnicii, fiind urmați îndeaproape de mileniali (54%) și de medicii din generația X (49%).

Dintre specialități, nefrologii și specialiștii în recuperare medicală (61%), alături de diabetologi (60%) și ortopezi (59%) dau cele mai bune calificative propriilor căsnicii în ceea ce privește fericirea. În același timp, specialiștii în terapie intensivă (45%) și psihiatrii (48%) au raportat cele mai puține căsnicii fericite.

Stilul de viață în funcție de generație

În general, aproximativ jumătate dintre medicii chestionați relatează un consum limitat de alcool (mai puțin de o băutură alcoolică pe săptămână). Medicii din generația X au raportat cel mai scăzut consum de alcool, iar medicii din generația baby boomers se află la polul opus, 21% dintre respondenți declarând consumul a minimum cinci-șase băuturi alcoolice pe săptămână.

old

Cu cât înaintează în vârstă, cu atât medicii fac mai multă mișcare. Conform raportului, 37% dintre medicii din generația baby boomers declară că includ exercițiile fizice în programul cotidian cel puțin patru zile pe săptămână, mai mulți decât cei din generația X (30%) sau decât colegii lor mileniali (25%).

În plus, jumătate dintre medicii intervievați afirmă că își doresc să scadă în greutate, iar o treime dintre respondenți susțin că doresc să își mențină greutatea actuală. Dintre aceștia, medicii de sex feminin par să acorde mai multă importanță scăderii ponderale (55%, comparativ cu 48% în cazul bărbaților).

Relația medic-pacient în online

O parte dintre respondenți au ales să își împărtășească propriile opinii despre oportunitățile și dificultățile asociate comunicării dintre medici și pacienți prin intermediul rețelelor de socializare.

Iată câteva dintre părerile profesioniștilor din domeniul medical, reprezentative pentru fiecare generație: „Le pot vorbi pacienților despre diete, aplicații de slăbit sau îi pot invita să participe la diferite evenimente cu un simplu hashtag” (medic internist din generația milenialilor); Pacienții solicită medicamente pe care le găsesc online. Ulterior, trebuie să le explicăm dacă acestea sunt adecvate sau nu” (medic internist din generația X); „Abilitatea pacienților de a critica agresiv un medic în mediul online, fără consecințe, induce anxietate” (dermatolog din generația X).

Astfel, s-a constatat că tinerii medici apreciază oportunitățile furnizate de mediul online, în timp ce medicii din generația X sau baby boomers sunt sceptici în această privință.

Aspecte demografice

Majoritatea medicilor chestionați sunt de sex masculin (62%). Cei mai mulți dintre respondenți se încadrează în categoria 55-73 ani (41%), fiind urmați de categoria 40-54 ani (35%) și de categoria 25-39 ani (23%).

Din punct de vedere al repartiției pe specialități medicale, majoritatea respondenților sunt medici de familie (13%), fiind urmați de pediatri, interniști și anesteziști (10%). Alergologii, dermatologii, diabetologii, oncologii, reumatologii și urologii, printre alții, reprezintă doar câte un singur procent din totalul persoanelor chestionate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe