Newsflash
Internaționale

Variante care îngrijorează: Epsilon și Lambda, mai rezistente la vaccin

de L. Budin - iul. 6 2021
Variante care îngrijorează: Epsilon și Lambda, mai rezistente la vaccin

Comunitatea științifică e îngrijorată, în urma studiilor care arată că variantele Epsilon și Lambda ale SARS-CoV-2 sunt mai contagioase și mai rezistente la vaccin.

În timp ce varianta Delta, fosta indiană, câștigă teren în Europa și le face pe autoritățile sanitare să se pregătească pentru un al patrulea val pandemic, alte două variante ridică semne de întrebare, informează Doctissimo.

variante-corona

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, variantele Epsilon și Lambda erau clasate, până nu de mult, în categoria VOI („variante de interes”). Un studiu publicat în revista științifică Nature sugerează că aceste mutații ale SARS-CoV-2 ar fi mai periculoase ca temuta Delta.

Lambda, dominantă în peru

Varianta Lambda (C.37) a fost descoperită la finele lui 2020 în America de Sud, în Peru - unde este responsabilă, la ora actuală, de 80% din infectări.

Autoritățile sanitare britanice susțin că această variantă a ajuns deja pe teritoriul Angliei și își arată efectele.

După ce a studiat această variantă, profesorul Pablo Tsukayama, doctor în microbiologie moleculară la Universitatea Cayetano Heredia din Lima (Peru), arată că Lambda este deosebit de contagioasă. La finele lunii martie reprezenta jumătate din eșantionele prelevate în Lima, iar trei luni mai târziu este cauza a trei sferturi din infectările din țară.

În privința eventualei rezistențe la vaccin, un singur studiu a fost realizat în acest sens, în cadrul Universității din Chile. S-a folosit vaccinul chinezesc CoronaVac, a cărui eficacitate a fost de trei ori mai scăzută în cazul infectării cu Lambda, comparativ cu varianta Alpha.

Epsilon nu se teme de seruri 

Varianta Epsilon a fost depistată în California, în martie 2020. Nu există prea multe date epidemiologice pentru a trage o concluzie fermă privind contagiozitatea ei.

În schimb, comunitatea științifică se arată preocupată de rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din Washington.

Cercetarea arată că eficacitatea vaccinurilor ARNm este mai scăzută de 2,4 ori, în cazul infectării cu Epsilon.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe